lucano 08.09.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Witam, Niebawem będziemy budować dom i stoimy przed wyborem jakie ogrzewanie będzie najlepsze. Gdy czytam wypowiedzi na różnych forach to mam mętlik w głowie. Gazowcy twierdzą że nie jest tak drogo a groszkowcy chwalą się, że mają o połowe tańsze ogrzewanie. Wiadomo, że aby coś porównać to trzeba to zrobić w tych samych warunkach dlatego postanowiłem napisać ten post - może ktoś coś doradzi. Dom będzie parterowy z użytkowym poddaszem 146m2. Budowany będzie z pustaka ceramicznego 30cm + styropian 12-15cm pewnie grafitowy, fundament ocieplany itp. Nie wiem na dzisiaj jakie będą okna ale chciałbym w ocieplenie zainwestować sporą część kasy. Na ociepleniu dachu sie nie zastanawiałem ale myślę że będzie min 30cm. Dom będzie położony na lekkim wzniesieniu na którym dość często wieje. Mam nadzieję, że te detale wystarczą aby ktoś wypowiedział się jakie ma rachunki przy mniej więcej podobnym domu.(jeśli nie to proszę o pytania) Nie jesteśmy jakoś ciepłolubni - w dzień wystarczy nam 20 stopni a w nocy 18-19. Zdaję sobie sprawę, że gaz będzie droższy ale gdyby to były różnice rzędu 500zł za cały sezon to bym sie nie zastanawiał ale gdy ktoś pisze, że paląc eko ma 2 tys mniej na sezonie to zaczynam sie poważnie zastanawiać. Pomoże ktoś? Z góry dzięki Pozdrawiam Edytowane 9 Września 2013 przez lucano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.09.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Jak masz gaz przy działce, to bym się w ogóle nie zastanawiał. Na ociepleniu nie oszczędzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 08.09.2013 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Właśnie zapomniałem, że gaz muszę dociągnąć i będzie to kosztować ok 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 08.09.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 08.09.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Docieplić na maxa ile to możliwe, dopiero potem OZC i kalkulacja co się opłaca. Do czasu jak wykończysz ceny się zmienią i może być różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.09.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 lucanoobejmą CIę ostrzejsze wymagania odnośnie przenikalności przegródbędziesz miał domek zatem o zapotrzebowaniu w okolicy 40W/m2 lub jeszcze mniejprzy takim niskim zapotrzebowaniu koszt przy gazie będzie niewielki a komfort i bezobsługowość nieporównywalna z ekogroszkieminwestujesz na całe życie zapewne więc myśl o tym czy będziesz miał siłe i zdrowie biegać z workami lub wiadrami na starość.przy powierzchni 140m2 i zapotrzebowaniu w okolicy 7KW łącznie z CWU to nawet tak małego kotła za bardzo nie znajdziesz. wiem o jednym takim - może są jeszcze inne ale ile i jakie?dałbym spokój z węglem i szedł w gaz lub pompę ciepła- tylko poczytałbym o pompach żeby się nie wpakować w bagno ze złym doborem. koszty dla gazu przy tak małym zapotrzebowaniu nie zrujnują Ci portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.09.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Gaz, albo PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.09.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Budujesz trochę większy dom od mojego, izolacja podobna, w innym temacie podałem dokładne dane o zużyciu energii i koszcie za ost 7 lat. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165W moim kalkulatorze ze stopki bez problemu policzysz różnicę w kosztach różnych systemów po podstawieniu swoich danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 08.09.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Gaz, a jak masz trochę więcej kasy na początek to pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 08.09.2013 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Dzięki czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć kto ma porównywalny dom jakie płaci rachunki za gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.09.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Mam do sprzedania pompki do C.O.elektroniczne klasa A 25-60 po 300 zł +vat produkcji szwajcarskiej SPCO i stałoobrotowe 32-55 po 200 zł +vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Nie wiem na dzisiaj jakie będą okna ale chciałbym w ocieplenie zainwestować sporą część kasy. Na ociepleniu dachu sie nie zastanawiałem ale myślę że będzie min 30cm. Pozdrawiam 12-15cm to symboliczne ocieplenia a piszesz,że chcesz zainwestować sporą część kasy. Wg mnie na ściany daj min.20cm styro i to z niską lambdą,na dach ok.40-50cm bo tam najwięcej ciepła ulatuje.Izolacja kosztuje bardzo małe pieniadze w stosunku do późniejszych efektów. Zleć komuś lub wykonaj samodzielnie OZC w kilku opcjach ocieplenia,zobaczysz ile zużejesz energii i wtedy się zastanawiaj nad systemem grzewczym. Dla mnie ani gaz ani wegiel,uzasadnienienie jest takie,że wg mnie płacenie za dodatkowe medium grzewcze i dublowanie systemów grzewczych jest bez sensu ponieważ płacimy podwójne opłaty przesyłowe,gdzie przy gazie mamy je bardzo duże.Skup się na jednym medium grzewczym,tak jest najtaniej. Węgiel zostaw starym domom,wg mnie w nowych domach nie ma racji bytu no i wbrew pozorom jest drogi. Wracając do izolacji,przy mojej propozycji i odpowiedniej wentylacji zejdziesz do ok.40-50kWh/m2/rok czyli w sezonie grzewczym zużyjesz 40/50*146m2=5800/7300kWh na ogrzewanie i jakieś 3000kWh na cwu czyli ok.8800/10000kWh za całość. Cena kWh przy różnych systemach grzewczych i Twoich max.10000kWh to: -przy węglu 0,15-0,17zł=1500-1700zł za rok -przy gazie 0,25zł=2500zł na rok -przy prądzie z COP1 0,42zł=4200zł (0,42 średnia cena w systemie dwutaryfowym) -przy prądzie z COP2,5 0,17zł=1700zł -przy prądzie z COP3,5 0,12zł=1200zł Tak to wygląda w przypadku ekspoatacji a przypadku inwestycji poszczególne systemy grzewcze wyglądają jak poniżej (bez montażu,sam wymagany osprzet do działania): -wegiel(kocioł+komin)=12-15tys.zl -gaz ziemny(przyłącze+kocioł+komin)=min.20tys.zł -prąd z COP1(brak komina)=3tys.zł -prąd z COP2,5(brak komina)=18tys.zł -pąd z COP3,5(brak komina)=25-45tys.zł Jak widać gaz ziemny to nie rarytas i dziwie się,że jest polecany jako system grzewczy. Teraz licz i wybieraj Edytowane 8 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 08.09.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.09.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 lucano wypowiedziało się tu kilku sprzedawców. W Twoim przypadku gaz będzie rozsądnym rozwiązaniem i nie będzie to 20 tys.zł, jak pisze i straszy Arturo72 . Przeczytaj uważnie co piszą kbab i timon120777 i inni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 08.09.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 akurat w Krakowie a lukano ma lokalizację Kraków. coraz głośniej mówią że będzie zakaz opalania węglem. dla nowych domów to nawet nie wiem czy dają pozwolenia na taki węglowy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.09.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Eh, Arturo, to Twoje liczenie... Gaz - jeżeli koszt przyłącza autentycznie wyniesie 10 tysi ( skoro tak pisze, to chyba się orientował co i jak ) - po całości z niezłym kotłem będzie kosztował jakieś 15 - 16 tys. PLN. Węgiel - max 9 tys PLN. A ta pompa za 18 tys. przy mrozach -10 i więcej też wyda COP 2,5? Gwarantujesz mu to? Bo mnie się tak coś wydaje, ze jak w skali sezonu wyjdzie średnio 2, to już będzie dobry wynik. Kolego, ja brałbym gaz. Tylko jeszcze bym się zorientował, czy właściciele sąsiednich posesji nie zamierzają ich w najbliższym czasie dozbroić w gaz. Razem jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 nie będzie to 20 tys.zł, jak pisze i straszy Arturo72 Zapewne nie doczytałeś,że: Właśnie zapomniałem, że gaz muszę dociągnąć i będzie to kosztować ok 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 A ta pompa za 18 tys. przy mrozach -10 i więcej też wyda COP 2,5? Gwarantujesz mu to? Nie gwarantuje bo nie jestem sprzedawcą ale nie sądzę,żeby Panasonic (ten z Japonii) mógłby "oszukiwać" klientów na całym Świecie,bo nie byłoby już Panasonica na rynku Wg ich dokumentacji COP przy -15st.C i przy 35st.C na zasilaniu to 2,76 bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Zapewne nie doczytałeś,że: Właśnie zapomniałem, że gaz muszę dociągnąć i będzie to kosztować ok 10 tys. Eh, Arturo, to Twoje liczenie... Gaz - jeżeli koszt przyłącza autentycznie wyniesie 10 tysi ( skoro tak pisze, to chyba się orientował co i jak ) - po całości z niezłym kotłem będzie kosztował jakieś 15 - 16 tys. PLN. Węgiel - max 9 tys PLN. A ta pompa za 18 tys. itd Arturo... Edytowane 8 Września 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 itd... No dobra,teraz z innej beczki Róznica w rachunkach między COP1 a gazem ziemnym to tylko 1700zł,róznica w kosztach instalacji to ok.15tys.zł czyli wychodzi na to,że zanim zrównają się koszty instalacji/ekspoatacji między pradem a gazem to przez ok.9 lat grzejemy prądem gratis w stosunku do gazu ziemnego Z drogim przyłączem i ze zdublowanymi opłatami przesyłowymi za dwa media grzewcze zostajemy na zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts