Piotrek42 08.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 wiesz Arturek nie sprzedaje PC on tylko.... Napisał mpiekny1 Zobacz post A teraz kilka faktów z uczciwości Arturo72: 1. Kiedy powstała spółka Artur72 chciał działać na forum jako zadowolony klient i naganiać klientów. Nie zgodziłem się na to bo uważałem to za chamstwo i osobiście stworzyłem mu konto ArturWi; 2. Artur był wielokrotnie na budowach klientów z którymi prowadził korespondencje na forum nie przyznając się że on to Arturo72 na forum: np. rewo66 a chyba nawet i Twaro; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 wiesz Arturek nie sprzedaje PC on tylko.... I znowu ORMOWIEC się nie popisał w logicznym myśleniu: No dobra,teraz z innej beczki Róznica w rachunkach między COP1 a gazem ziemnym to tylko 1700zł,róznica w kosztach instalacji to ok.15tys.zł czyli wychodzi na to,że zanim zrównają się koszty instalacji/ekspoatacji między pradem a gazem to przez ok.9 lat grzejemy prądem gratis w stosunku do gazu ziemnego Z drogim przyłączem i ze zdublowanymi opłatami przesyłowymi za dwa media grzewcze zostajemy na zawsze... Powyżej piszę o pradzie z COP1 czyli np.Kospel,Elterm a nie o pompach ciepła. Kiedy nauczysz się ORMOWCU myśleć,w PRL-u nie nauczyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.09.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 I znowu ORMOWIEC się nie popisał w logicznym myśleniu: Powyżej piszę o pradzie z COP1 czyli np.Kospel,Elterm a nie o pompach ciepła. Kiedy nauczysz się ORMOWCU myśleć,w PRL-u nie nauczyli ? hehe nie ma jak to kilka słów prawdy....nie??? biznesik psuję??? a było już tak fajnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 hehe nie ma jak to kilka słów prawdy....nie??? biznesik psuję??? a było już tak fajnie .... psujesz sobie ale swój cienki rozumek,mały rozumek mały bobek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.09.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 No dobra,teraz z innej beczki Róznica w rachunkach między COP1 a gazem ziemnym to tylko 1700zł,róznica w kosztach instalacji to ok.15tys.zł czyli wychodzi na to,że zanim zrównają się koszty instalacji/ekspoatacji między pradem a gazem to przez ok.9 lat grzejemy prądem gratis w stosunku do gazu ziemnego Z drogim przyłączem i ze zdublowanymi opłatami przesyłowymi za dwa media grzewcze zostajemy na zawsze... I znów bredzisz. Na zawsze ( a w zasadzie - dokąd nie zechcemy wypowiedzieć umowy o dostawę gazu ) zostaje nam możliwość gotowania na kuchence gazowej, kiedy nie ma prądu i wybór, z jakiego źródła energii do grzania CO i CWU zechcemy korzystać. Kiedy już Putin z Gazpromem dostatecznie mocno wystraszą się łupków i gazoportu, nasze przyłącze będzie gotowe grzać tanim gazem. A jeżeli wcześniej zmądrzeją elektrownie - zawsze można będzie za 3 tysie nabyć piec elektryczny. Kiedy rynek ucywilizuje ceny pomp ciepła, to nawet i takie urządzenie będzie można rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) I znów bredzisz. Na zawsze ( a w zasadzie - dokąd nie zechcemy wypowiedzieć umowy o dostawę gazu ) zostaje nam możliwość gotowania na kuchence gazowej, kiedy nie ma prądu i wybór, z jakiego źródła energii do grzania CO i CWU zechcemy korzystać. Kiedy już Putin z Gazpromem dostatecznie mocno wystraszą się łupków i gazoportu, nasze przyłącze będzie gotowe grzać tanim gazem. A jeżeli wcześniej zmądrzeją elektrownie - zawsze można będzie za 3 tysie nabyć piec elektryczny. Kiedy rynek ucywilizuje ceny pomp ciepła, to nawet i takie urządzenie będzie można rozważyć. Nie bredzę tylko piszę,że jest to wybór inwestora.To on ma decydować a nie ktoś za niego: Teraz licz i wybieraj Ważne,żeby świadomie wybierał i tu jest problem. To inwestor ma sobie porównywać co jest najbardziej optymalne dla niego ale jedno jest pewne i nie podważalne,przy małych stratach ciepła przez dom każde źródło ciepła będzie tanie w eksploatacji a najważniejsza jest kwestia inwestycji za to źródło a nie odwrotnie. Ja mając gaz przy działce nie zrobiłem przyłącza,w początkowym etapie taniej dla mnie było grzac prądem z COP1. Inwestycja w gaz i podwójne opłaty nie opłaciły mi się nawet w stosunku do wyższego zużycia przy prądzie. Edytowane 8 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.09.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 -wegiel(kocioł+komin)=12-15tys.zl -gaz ziemny(przyłącze+kocioł+komin)=min.20tys.zł -prąd z COP1(brak komina)=3tys.zł -prąd z COP2,5(brak komina)=18tys.zł -pąd z COP3,5(brak komina)=25-45tys.zł No no , Arturo znów się uaktywnił i znów straszy cenami z kosmosu dla gazu i ekogroszku i oczywiście mocno zaniżonymi dla pomp ... Tyle razy ludzi mu pisali jakie są koszty dla gazu i ekogroszku ale widać dalej uprawia fantastykę i bajkopisarstwo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.09.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Tyle razy ludzi mu pisali jakie są koszty dla gazu i ekogroszku ale widać dalej uprawia fantastykę i bajkopisarstwo ...Żebyś Ty wiedział ile ludzi z sąsiednich domów przychodziło do mnie na budowę i ilu lapalo się za głowę w jaki sposób i z czego ja buduje,ile osób było w szoku,że nie podlaczam gazu czy że u mnie nie będzie węgla,że u mnie nie będzie wiszących na ścianie grzejników to byś przywykł Dla większości odwiedzających nie do uwierzenia było,że dom stoi tylko na położonym na gruncie styropianie i że ogrzewanie prądem jest tańsze dla mnie od węgla i gazu i że tyle izolacji można dać do domu Ale ja budowalem pod siebie a nie tak jak większość wokoło i dla siebie a nie dla sąsiadów Edytowane 9 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 09.09.2013 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Widzę, że rozwinęła się lekka dyskusja - to dobrze . Zastanowiła mnie ta kalkulacja OZC. Kiedy ją wykonać? Wtedy jak już dom będzie ocieplony czy można to zrobić wcześniej pod warunkiem, że będę używał takich samych izolacji, które wziąłem pod uwagę w kalkulacji? Czy istnieją firmy, które taka kalkulacje mogą zrobić? Ile to mniej więcej kosztuje i co potrzeba do zrobienia takiej kalkulacji? Czy taka kalkulacja wskaże nam jakim systemem będzie najlepiej ogrzewać i jaki dobrać do tego piec itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.09.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Żebyś Ty wiedział ile ludzi z sąsiednich domów przychodziło do mnie na budowę i ilu lapalo się za głowę w jaki sposób i z czego ja buduje,ile osób było w szoku,że nie podlaczam gazu czy że u mnie nie będzie węgla,że u mnie nie będzie wiszących na ścianie grzejników to byś przywykł Ale ja budowalem pod siebie a nie tak jak większość wokoło i dla siebie a nie dla sąsiadów Każdy buduje taki dom na jaki go stać. Sam widzę jakie powstają w mojej okolicy domy i uwierz że nie są to domy "pasywne" ... Standardem jak widzę jest ocieplenie domu styropianem 10-12cm (max) i to styropianem z promocji z marketu .. W podłodze jak ktoś ma 5-6cm to już sukces. A na poddaszu jak ktoś ma na dachu 20cm wełny to już rozrzutny ... Takie są standardy. Tylko chyba jeden dom w okolicy miał "grafitowy" styropian ... Domów bez żadnego komina nie widziałem żadnego , czyli nikt nie grzeje prądem Pomp ciepła powietrznych też nie znalazłem. WM to też coś obcego bo chyba tylko mój dom na osiedlu posiada takie coś Jak mi firma budowała dom to patrzyli na mnie dziwnie jak chciałem aż 15cm styropianu na ścianach i aż 10cm w podłogę. Na poddaszu mam wełny od 30 do 45cm i to już uważali za jakąś niesamowitą fanaberię ... U mnie nawet właściciel firmy która buduje nasze osiedle domków ma w własnym domu (na tym samym osiedlu) w nowiutkim domu piec na ekogroszek mimo że gościu ma tyle kasy że zakup pompy nie jest dla niego jakimś niesamowitym wyzwaniem finansowym ... Ludzie potrafią liczyć własne pieniądze i wydają według własnego uznania ... Jak mi budowali dom to opcji gazu nie było i nie słychać aby w jakimś sensownym czasie wogóle był. Pompy ? Jak budowałem ceny były bardzo wysokie i jak dla mnie nie opłacalne. Zdecydowałem się na piec na ekogroszek , bo jak dla mnie nie było żadnej w zbliżonej cenie alternatywy , która by zapewniała zbliżone koszty utrzymania. Ja nie narzekam. Pierwszy sezon i koszt CO + CWU zamknął się w około 1600zł. (2,2 tony ruskiego ekogrochu) (powierzchnia grzana około 100m2 , kilka razy dziennie wszystkie okna otwierane na oścież na min 5-10 minut , nawet jak na zewnatrz było -25 stopni ...) Poprzedni sezon (drugi) tym razem około 165m2 do ogrzania i wyszło około 2,7 tony ekogroszku ruskiego (1900 zł) (CO + CWU) Wiem , że zapewne będą głosy że wydałem sporo o itd , ale piec kosztował 6300zł a komin z cegły (nie mam pojęcia ale sądzę że nie więcej niż 2000zł ..) No cóż wymaga trochę pracy i jest trochę brudu , ale jest tanio i niskie koszty inwestycyjne , ale gdybym miał obok gaz to zapewne wolałbym gaz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksio75 09.09.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ja miałam ogrzewanie na eko groszek przez lat kilka i teraz podłączają mi gaz ziemny. Przechodzę na gaz oczywiście. Będzie czysto, bezobsługowo, rachunki zapewne nieco wyższe ale wygoda kosztuje. Zimą nie będzie problemu wyjechać na narty, tej zimy takie były mrozy w styczniu, że zasobnik szybko się opróżnił i trzeba było sąsiada prosić żeby zaglądał do kotłowni, przy gazie ziemnym będzie święty spokój. Nie wspomnę o tym, że dachówka od eko grochu się brudzi, że palenisko się zalepia od złej jakości grochu itp. problemy. Przez pierwsze dwa lata piec chodził bezproblemowo, potem zaczęły się problemy, ślimak się zrywał i piec stawał. Jak masz gaz w przyłączu nie zastanawiaj się i bierz gaz lub pompę ciepła, jak masz wszędzie podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.09.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Widzę, że rozwinęła się lekka dyskusja - to dobrze . Zastanowiła mnie ta kalkulacja OZC. Kiedy ją wykonać? Wtedy jak już dom będzie ocieplony czy można to zrobić wcześniej pod warunkiem, że będę używał takich samych izolacji, które wziąłem pod uwagę w kalkulacji? Czy istnieją firmy, które taka kalkulacje mogą zrobić? Ile to mniej więcej kosztuje i co potrzeba do zrobienia takiej kalkulacji? Czy taka kalkulacja wskaże nam jakim systemem będzie najlepiej ogrzewać i jaki dobrać do tego piec itp? I o to chodzi,żeby inwestor miał pełen obraz możliwości OZC wykonaj jeszcze przed ociepleniem i przed wyborem systemu grzewczego,ja zrobiłem wyliczenia jeszcze przed budowa.OZC oblicza nam straty ciepła domu a co za tym idzie pokazuje ile energii będziemy musieli włożyć,żeby pokryć te straty,innymi słowami pokazuje jakich rachunków za ogrzewanie należy się spodziewać przy poszczególnych systemach grzewczych.OZC można wykonać samemu,na forum asolt wykonuje to profesjonalnie a koszt to chyba 300zł.Wykonanie OZC daje duże pole manewru przy wyborze izolacji czy ogrzewania bo wiemy czego się spodziewać po domu. Oczywiście są to tylko wyliczenia,ale poparte dozą dbałości o jakość budowy dają dużą pewność na otrzymanie wyników jak z wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.09.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 akurat w Krakowie a lukano ma lokalizację Kraków. coraz głośniej mówią że będzie zakaz opalania węglem. dla nowych domów to nawet nie wiem czy dają pozwolenia na taki węglowy system. Dopóki elektrownie w Polsce palą węglem, taki zakaz jest niezgodny z konstytucją. Szczególnie, jeżeli spróbuje go wprowadzić jakaś jedna gmina. A jeżeli będzie dotyczył firmy, która ktoś chciałby ogrzewać węglem, będzie też niezgodny z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej. Ktoś to w końcu zaskarży, myślę że np. spółki węglowe jeżeli pojawi się taki trend na szerszą skalę. Niedawno była na innym wątku dyskusja na temat " ekologii " ogrzewania prądem. W jej uzupełnieniu dodam - a co jeżeli prąd używany do pomp ciepła pochodzi z elektrowni opalanej węglem brunatnym? 35 % sprawności na paliwie o wartości opałowej około 30 - 40% z tego, czym ja palę. To znaczy, że nawet jak ta pompa ma COP 3 to i tak jej super eko właściciel spala 2 - 2,5 kilograma węgla żeby uzyskać ta samą ilość energii, co ja z 1 kilograma. Tyle, że on jest eko, bo przecież nie spala sam. Dewastacja środowiska będąca kosztem społecznym faktu, że w dupsko mu ciepło odbywa się z dala od jego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Dopóki elektrownie w Polsce palą węglem, taki zakaz jest niezgodny z konstytucją. Szczególnie, jeżeli spróbuje go wprowadzić jakaś jedna gmina. A jeżeli będzie dotyczył firmy, która ktoś chciałby ogrzewać węglem, będzie też niezgodny z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej. Ktoś to w końcu zaskarży, myślę że np. spółki węglowe jeżeli pojawi się taki trend na szerszą skalę. Niedawno była na innym wątku dyskusja na temat " ekologii " ogrzewania prądem. W jej uzupełnieniu dodam - a co jeżeli prąd używany do pomp ciepła pochodzi z elektrowni opalanej węglem brunatnym? 35 % sprawności na paliwie o wartości opałowej około 30 - 40% z tego, czym ja palę. To znaczy, że nawet jak ta pompa ma COP 3 to i tak jej super eko właściciel spala 2 - 2,5 kilograma węgla żeby uzyskać ta samą ilość energii, co ja z 1 kilograma. Tyle, że on jest eko, bo przecież nie spala sam. Dewastacja środowiska będąca kosztem społecznym faktu, że w dupsko mu ciepło odbywa się z dala od jego domu. I tu kobra dotknąłeś sedno sprawy. Jeżeli elektrownie nie pozyskują energii ze źródeł odnawialnych, można zapomnieć o eko-prądzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.09.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Widzę, że rozwinęła się lekka dyskusja - to dobrze . Zastanowiła mnie ta kalkulacja OZC. Kiedy ją wykonać? Wtedy jak już dom będzie ocieplony czy można to zrobić wcześniej pod warunkiem, że będę używał takich samych izolacji, które wziąłem pod uwagę w kalkulacji? Czy istnieją firmy, które taka kalkulacje mogą zrobić? Ile to mniej więcej kosztuje i co potrzeba do zrobienia takiej kalkulacji? Czy taka kalkulacja wskaże nam jakim systemem będzie najlepiej ogrzewać i jaki dobrać do tego piec itp? Tak, taka "kalkulacja ozc" inaczej zwana fachowo audytem energetycznym pokaze nam: 1) projektowe obciązenie cieplne budynku - moc minimalna (+ cwu) urządzenia grzewczego 2) straty dla poszczególnych pomieszczen 3) zapotrzebowanie na ciepło 4) mozliwośc symulacji grubosci i rodzaju ocieplenia, róznych wymiarów i wsp U okien i drzwi 5) mozliwość wyboru najbardzie efektywnego systemu ogrzewania 6) powierzchnia i kubatura ogrzewana z rozbiciem na poszczególne pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.09.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 kobra jestem z Krakowa i wiem o co chodzi lament podnoszą ekolodzy co siedzą w blokach tylko zapominają skąd się bierze ciepełko w ich mieszkaniach. Jest taka strona http://www.krakowskialarmsmogowy.pl/ tam można donosić na sąsiada że mu się dymi z komina cokolwiek by to znaczyło. ale jak znajomy zgłosił i podał adres elektrociepłowni łęg to jej nie dodali na stronę a przecież prawie po środku Krakowa jest i no i cokolwiek się do smogu przyczynia. Natomiast ja myślę że jeżeli lukano stawia dom na terenie Krakowa to na poważnie bym się zastanowił bo mam wrażenie że ten zakaz prędzej czy później wejdzie w życie i chyba prędzej niż nam się zdaje bo chcą do 5 lat całkowicie zakazać nawet dla istniejących domów wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 13.09.2013 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Witam, Czy jest jeszcze ktos kto mialby cos do dodania np realne kwoty rachunkow za ogrzewanie, majac podobny metraz z uwzglednieniem jakie ma ocieplenie itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.09.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Ci się przypomniało... Dobra, takie realia: ja palę Wesołą, elektrownia Bełchatowem. Żeby wytworzyć tyle energii, ile uzyskam z 1 tony, elektrownia spali 8 ton. Ja wyprodukuję 30 - 40 kg. popiołu, elektrownia 600. Ja wyprodukuję 4 kg. siarki, elektrownia 64. Normalnie - zielono mi. Z dala od zabudowań - sprawdź na mapie Googla lokalizację elektrowni Łęgu. Tą akurat znam, jesienią jak liście opadną to z północnych okien domu mam doskonały widok na ich kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mark3k 13.09.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 O czym piszecie?O pozyskaniu ekoprądu?Z czego pozyskać taki prąd i jak zapewnić stabilność zasilania?Fotowoltanika - jest światło jest prąd, wiatraki - bez wiatru nic nie ma, elektrownia wodna - jedyne w miarę stabilne żródło zasilania choć moc nie jest stała, Koszt pozyskania energii ze żródeł odnawialnych dużo wyższy od konwencjonalnych elektrowni.Czysty prąd jak to określił Värmepumpsägare to tylko z elktr jądrowych - niestety ni do końca bezpieczych.Pozostaje - elektrownia węglowa i gazowa - stosunkowo tania i stabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts