Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka w kształcie trójkąta

Recommended Posts

Witam

My się budujemy na takiej działce w kształcie trójkąta . Nasza jest w kształcie trójkąta prostokątnego . Zdecydowaliśmy się na nią właśnie ze względu na cenę i okolicę. Jedyny mankament to musieliśmy zmienić wybrany już projekt na trochę mniejszy , bo nie mogliśmy wpasować się w wymiary. W tej chwili kiedy już stawiamy dom i spoglądam na całość to wygląda to super.Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji:yes:

Po wymiarach sądząc ta działka jest w kształcie wąskiego, a długiego klina, tak? Dom przy drodze spokojnie postawisz, nawet duży, ale klinowate podwórko za nim.... nie wiem. Jeśli sama działka jest ładna, ładnie położona, tania, czy ma jakieś inne zalet, to czemu nie, ale jeśli to po prostu niczym się nie wyróżniający kawałek gruntu, to chyba szukałbym czegoś innego.

J.

Działka może być warta zainteresowania. Zwróć jednak uwagę na linie zabudowy - nieprzekraczalne i obowiązujące ( o ile jest MPZP) oraz konieczne do zachowania odległości od granic działki - może się okazać, że do zabudowy pozostaje niewielki spłachetek terenu w mocno nietypowym kształcie. Ja tak miałem, przeanalizowałem działkę pod kątem linii zabudowy i odległości i musiałem odpuścić zakup....Poza tym czemu nie trójkąt ;) ?

W ogłoszeniu jest informacja że działka posiada wydane warunki zabudowy, na pewno to sprawdzę. Dom który chcemy postawić ma 13 m szerokości, jeśli dodamy do tego przepisowe 8 m to juz jest 21. Planowaliśmy jeszcze wiatę na dwa auta, ale to w przyszłości. Nie wiem czy dobrze liczę ale na 14 - 15 metrze , czyli w miejscu gdzie teoretycznie kończy się dom ( 4 m od granicy plus 10 długość domu ) działka zwęża się do ok. 16 m, czyli odpada. Oczywiście to takie luźne wyliczenia, bo nie wiem czy działka to dokładnie trójkąt równoramienny.

Zaprojektowanie domu na takiej działce raczej nie będzie działaniem standardowym, jest to powód do dalszej negocjacji ceny. Masz jakąś mapkę z ewidencji? Może przez internet da się sprawdzić np. przez coś w rodzaju warszawskiego

http://www.igeomap.um.warszawa.pl/iGeoMap/Data/Warszawa_Data_Start.html

czy też innych gminnych/powiatowych stronach www udostępniających mapy zasadnicze za pomocą systemu igeomap. Warto poszukać, dane są dość często aktualizowane i miarodajne.

Rozmawiałam z agencją i okazało się że " przez pomyłkę " na stronie są błędne informacje, działka jest w kształcie trójkąta ale prostokątnego, czyli od ulicy szerokość 54 m. Muszę jeszcze raz wszystko policzyć, minus jest taki że już wygasły warunki zabudowy. Chyba odpuszczę sobie tą działkę.

Masz jakąś mapkę z ewidencji? Może przez internet da się sprawdzić np. przez coś w rodzaju warszawskiego

czy też innych gminnych/powiatowych stronach www udostępniających mapy zasadnicze za pomocą systemu igeomap. Warto poszukać, dane są dość często aktualizowane i miarodajne.

Nie mam, na chwilę obecną nawet nie znam dokładnego adresu działki.

Rozmawiałam z agencją i okazało się że " przez pomyłkę " na stronie są błędne informacje, działka jest w kształcie trójkąta ale prostokątnego, czyli od ulicy szerokość 54 m. Muszę jeszcze raz wszystko policzyć, minus jest taki że już wygasły warunki zabudowy. Chyba odpuszczę sobie tą działkę.

Warunki zabudowy wydawane są bezterminowo, chyba że uchwalono w międzyczasie MPZP. Jeżeli tak, to jeszcze lepiej dla Ciebie, bo w MPZP masz wszystko zapisane co i gdzie możesz budować. Pzdr.

• 3 weeks później...
Moi rodzice wybudowali się na takiej działce i są zadowolenie (przede wszystkich z ceny) a wybrany wcześniej projekt zmieścił się bez problemu. Co prawda mama musiała zaaranżować ogród zupełnie inaczej niż sobie wyobrażała więc to też zależy jakie w tym temacie macie potrzeby i marzenia :)