Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym szlifować wylewkę anhydrytową

strojniak

Recommended Posts

Mam pytania do osób, które mają wylewki anhydrytowe - czy szlifowaliście / były szlifowane wylewki anhydrytowe w celu usunięcia mleczka ?

zawsze usuwamy wynik sedymentacji zawartego cementu w anhydrycie. Czym? To zależy jak jest grube i jak twarde. Szlifowanie najlepiej wykonać między 7-10 dniem po wylaniu. Wtedy nie jest tak twarde i tak grube jak później. Być może trzeba nawet frezować albo śrutować o ile masz anhydryt o założonych parametrach wytrzymałościowych!

Spróbuj gruboziarnistym 16 papierem szlifierskim. Na pewno potrzebna jest do tego maszyna jedno-talerzowa. Jeżeli papier będzie się zapychał to masz problem. Oznacza to, że wylewka jest zepsuta. Jeżeli papier będzie polerował powierzchnię należy wtedy frezować powierzchnię.

może po prostu jeszcze zbyt wilgotna?lub w trakcie wykonywania używano zbyt dużej ilości wody, i powierzchnia jastrychu anhydtrytowego ma wtedy żółtawe, miękkie pola. to może być przyczyną zapychania papieru,. Często do szlifowania anhydrytu używamy tez maszyny jednotarczowej ze specjalną tarczą z czterema spiekami. Maszyna Jansera tego typu ma regulowane obroty, docisk talerza i wtedy idzie to naprawdę sprawnie - bez pyłu jeśli podłączymy do tego odkurzacz Janvac. Edytowane przez Pawel_krak

może być taka maszyna im cięższa tym lepsza ( janser 165 jest chyba najcięższy) do tego tarcza uniwersalna i papier 16 lub tarcza z kamieniami i da się usunąć zgorzel. Jeśli do maszyny mają równiez kołnierz umożliwiający podłączenie odkurzacza to nie powinno się również zbyt kurzyć.

Dziękuję za konkretną odpowiedź.

W ofercie ramirentu znalazlem taką szlifierkę ale wydaje mi się ze tarcza nie do końca będzie się nadawać ...

Uff .. a już myślałem że wylewkę mam zepsutą i zalęgnie mi się pleśń.

Jeżeli ta wylewka ma 14 dni i jest miękka i mokra, to możesz się przygotować na najgorsze.

może po prostu jeszcze zbyt wilgotna?lub w trakcie wykonywania używano zbyt dużej ilości wody, i powierzchnia jastrychu anhydtrytowego ma wtedy żółtawe, miękkie pola. to może być przyczyną zapychania papieru,. Często do szlifowania anhydrytu używamy tez maszyny jednotarczowej ze specjalną tarczą z czterema spiekami. Maszyna Jansera tego typu ma regulowane obroty, docisk talerza i wtedy idzie to naprawdę sprawnie - bez pyłu jeśli podłączymy do tego odkurzacz Janvac.

Jeżeli do anhydrytu w trakcie wykonywania użyto zbyt dużo wody, to jest to do wyrzucenia. Po prostu zabraknie gipsu na związanie wody. W tym przypadku kruszywo opadnie na dno a powyżej będzie coraz słabsza, miękka i wilgotna masa.

Idealnie do tego celu nadaje się Maszyna jednotarczowa Bona FlexiSand z założonym talerzem z segmentami diamentowymi

tylko i wyłącznie wtedy gdy zbyt późno przystępuje się do usuwania mleczka cementowego. Takim okresem najlepszym dla usunięcia warstwy mleczka cementowego jest okres do 10 dni. Anhydryt rózni się tym przede wszystkim, że jest szybkoschnący. Miesiąc i można przymierzać się do układania drewna. Po 7 dniach można zacząc wygrzewać jeżeli jeżeli wylano go na ogrzewaniu podłogowym. Po 7 dniach musi mieć stałą konsystencję i większość wody związaną krystalicznie.

Możesz to rozwinąć ?

oznacza to, że mokra warstwa wierzchnia jest miękka i zapycha wolne miejsca między ziarnami korundu, które są rozsiane na papierze 16 w ilości 16 sztuk na 1cal2. W takim stanie papier nie nadaje się już do szlifowania.

Szlifować wczesne mleczko cementowe można także kamieniami.

• 3 years później...
Dzień dobry, jeśli chodzi o szlifowanie anhydrytu to nam majster polecił przetrzeć powierzchnię twardą budowlaną miotłą po 48h od wylania wylewki i sprawdziło się nieźle. Ale ja mam problem taki że ten sam majster mimo, że zwróciłem mu na to uwagę nie zaszalował mi łazienki a tam na wylewkę idzie ogrzewanie podłogowe czyli 5 mm w górę i chciałbym tam mieć prysznic bez brodzika co wymaga niewielkiego spadu czyli jakiś 1 cm trzeba zejść w dół więc mnie interesuje bardziej drastyczne szlifowanie wylewki. Możecie mi poradzić czy to możliwe i czy nie zniszczę wylewki? Planuję to zeszlifować szlifierką kontową z twardą szczotką drucianą. Proszę o rady a przedewszystkim o odpowiedz czy jakimś sppsobem nie zniszczę wylewki.