Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zrobiony ciepły montaż widoczny w termowizji - okna Vetrex

Recommended Posts

Witam. Kupiłem okna firmy Vetrex wraz z ciepłym montażem. W gratisie dostałem jeszcze specjalne podkładki podparapetowe ze styropianu redukujące mostki cieplne. Okna były montowane w zeszłym roku w maju. W okresie zimowym robiłem audyt energetyczny i przy tej okazji zrobiłem również badanie kamerą termowizyjną. Okazuje się że wszystkie okna maja mostki cieplne w wyniku złego montażu. wiosną zwróciłem się do przedstawiciela z prośbą o kontakt i spisanie reklamacji ale nie było reakcji z ich strony. Do maja miałem ostateczny termin wykonania elewacji i przedstawienia dokumentacji fotograficznej do banku dlatego wykonałem kompletną elewację. W związku z tym mam wszystkie okna obrobione na gotowo co w tej sytuacji komplikuje proces usunięcia usterki. Udało mi się ściągnąć przedstawiciela który to spisał dokument przyjęcia reklamacyjnego i obiecał przysłać ekipę na regulację skrzydeł, montaż plastikowych nakładek i zatyczek wentylacyjnych. Od tego czasu minęły ok 3 tygodnie i nikt się nie odzywa z firmy. Czy ktoś z was miał podobną sytuację? Czy zdjęcia z kamery termowizyjnej mogą posłużyć za dowód w sądzie bo czuje że to tak się skończy. Czy mogę się domagać odszkodowania i zwrotu zapłaty za ciepły montaż? Raczej nie wchodzi w grę naprawa tego bo wiąże sie to z pruciem wszystkiego co przed chwilką zostało zakończone. Nie mam tanich materiałów bo mam deskę Cedral, płytę włóknowo-cementową i ocieplenie 25cm pokryte tynkiem sylikatowym dlatego naprawa tych usterek jest bardzo kosztowna. Dodam jeszcze że pomimo podpisanej umowy z firmą na zakup okien z montażem po ponad roku nie otrzymałem faktury za wykonaną usługę. Oczywiście mam całą dokumentację emailową ze specyfikacją okien, wyceną itp. Co ja mam teraz z tym fantem zrobić? Znajdzie się ktoś mądry i szepnie słówko?

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marsik - niepotrzebnie od razu zakładasz złą wolę.

Złóz reklamcję pisemnie - idź do firmy, pokaż zdjęcia. Porozmawiaj w czym rzecz.

O fakture tez zapytaj u nich na miejscu - nie sądzę by takie zlecenie robili "na lewo". Poza tym jak płaciłeś to nie dostałeś od razu faktury?

Witam

Bez zdjęć to powiedzieć można bardzo niewiele.

Co do zasady - mostki termiczne występują ZAWSZE na połączeniu materiałów - można je jedynie minimalizować ale nigdy nie da rady ich ZLIKWIDOWAĆ - więc jeżeli są widoczne na zdjęciach to jest to normalne zjawisko, ważne jest jakie tam się izotermy pojawiają.

Jeżeli badanie robiłeś niespełna rok po montażu i wyszło "kiepsko" to mogę zaryzykować stwierdzenie, że nie jest tutaj istotny sposób montażu - został on wykonany nieodpowiednio i tyle.

trochę dziwi mnie Twoja postawa, że pomimo badań i ich kiepskiego wyniku obrabiałeś okna - po co ?? żeby teraz ewentualna poprawka była jeszcze droższa ??

Dodatkowo sam piszesz, że poprawka nie wchodzi w grę - to po co ten post ? co chcesz uzyskać ? może kogoś przestrzec ?

tego jednak nie wiemy :)

Pozdrawiam

Marsik - niepotrzebnie od razu zakładasz złą wolę.

Złóz reklamcję pisemnie - idź do firmy, pokaż zdjęcia. Porozmawiaj w czym rzecz.

O fakture tez zapytaj u nich na miejscu - nie sądzę by takie zlecenie robili "na lewo". Poza tym jak płaciłeś to nie dostałeś od razu faktury?

Finlandia ja absolutnie nie zakładam złej woli. Sam fakt że sprawa ciągnie się juz od wiosny a ja spokojnie czekam i nie biję piany bez powodu. Liczę że wszystko będzie ok ale ja pracuję za granicą, żona nie bardzo ma czas żeby się tym zająć i po prostu czekamy. A ja w wolnej chwili , postanowiłem to opisać właśnie w tym miejscu i od razu jest efekt. Skontaktował się ze mną emailowo człowiek z firmy Vetrex z prośbą o kontakt. Oczywiście zrobię to najszybciej jak tylko się da. Jeśli chodzi o fakturę to nie ma mowy o zleceniu na lewo. W zeszłym roku akurat moja żona się tym zajmowała i bezpośrednio rozmawiała z właścicielką firmy i ta jej obiecała wysłać pocztą, ale do dzisiaj nie doszła, a my po prostu o niej zapomnieliśmy.

MMichał ale ja napisałem dlaczego obrabiałem okna na gotowo. Miałem termin rozliczenia się z bankiem i był to już termin ostateczny bo przeniesiony z zeszłego roku. Ja w poście zadaję szereg pytań. Przeczytaj proszę go jeszcze raz uważnie i będziesz wiedział po co go napisałem. A wiedząc też, że to forum jest dość ważnym medium w branży, miałem nadzieje na konstruktywną pomoc może od jakiegoś eksperta albo z samego Vetrexu. No i nie myliłem się bo tak się własnie stało.

MMichał ale ja napisałem dlaczego obrabiałem okna na gotowo. Miałem termin rozliczenia się z bankiem i był to już termin ostateczny bo przeniesiony z zeszłego roku. Ja w poście zadaję szereg pytań. Przeczytaj proszę go jeszcze raz uważnie i będziesz wiedział po co go napisałem. A wiedząc też, że to forum jest dość ważnym medium w branży, miałem nadzieje na konstruktywną pomoc może od jakiegoś eksperta albo z samego Vetrexu. No i nie myliłem się bo tak się własnie stało.

Podeślij termogramy jednego problematycznego okna od zewnątrz i od wewnątrz

+ fotki w świetle widzialnym montowanych okien + warunki pomiaru.

(albo kawałek raportu z opisem)

Może "audytor" się troszkę zagalopował i straszy Cię niepotrzebnie.

Pozdrawiam

GREGOR

GREGOR podaj mi proszę emaila bo nie mogę sobie dać rady z załącznikami. Wyślę ci cały katalog w PDF z kompletnym opisem. Pisz na adres [email protected]. Jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany tym plikiem to chętnie podeślę.

GREGOR podaj mi proszę emaila bo nie mogę sobie dać rady z załącznikami. Wyślę ci cały katalog w PDF z kompletnym opisem. Pisz na adres [email protected]. Jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany tym plikiem to chętnie podeślę.

[email protected]

ślij proszę marsik i do mnie

Pozdrawiam,

Rafal

Witam

(nie mam zgody na publikację fotek, więc na razie tego nie czynię)

Naprawdę nie chcę krytykować wykonanego badania termowizyjnego,

ale muszę stwierdzić kilka faktów, które dyskwalifikują raport:

- nie podano warunków pomiaru zgodnie z normą (wilgotność zew, ciśnienie, opady, zachmurzenie),

- temperatura odbita 0C i -100C podane z kosmosu, przez co T i dT są wyliczone nieprawidłowo,

- brak dokładnych danych o konstrukcji budynku i systemie ocieplenia,

Z opisu i fotek wiem, że masz wentylację mechaniczną, więc powinno być szczelnie.

Jest tak jak przypuszczałem. Okna elewacyjne nie stanowią jakiegoś DUŻEGO problemu.

Mają drobne nieszczelności na styku ramy i wnęki oraz wynikające ze złej regulacji.

Lokalne wychłodzenia są wynikiem przewiewów, a nie braku izolacji.

Wystarczy wypełnić miejsca nieszczelności silikonem lub akrylem.

Same skrzydła (uszczelki) umyć i wyregulować (lub zlecić usługę).

Dziwi mnie tylko jeden nawiewnik w jakimś oknie - otwarty.

Sprawdź też połączenie ramy okna i elewacji od strony zew.

Tam powinno być połączenie wiatroszczelne i paroprzepuszczalne, np. taśma rozprężna.

Bardziej bym się przejmował poddaszem. Okolice okien dachowych ocieplone są fatalnie.

Natomiast pod płytami KG w niektórych miejscach hula wiatr.

Straty z tego wynikające będą wiele razy bardziej odczuwalne niż te drobiazgi przy oknach elewacyjnych.

Pozdrawiam

GREGOR

Witam

(nie mam zgody na publikację fotek, więc na razie tego nie czynię)

Naprawdę nie chcę krytykować wykonanego badania termowizyjnego,

ale muszę stwierdzić kilka faktów, które dyskwalifikują raport:

- nie podano warunków pomiaru zgodnie z normą (wilgotność zew, ciśnienie, opady, zachmurzenie),

- temperatura odbita 0C i -100C podane z kosmosu, przez co T i dT są wyliczone nieprawidłowo,

- brak dokładnych danych o konstrukcji budynku i systemie ocieplenia,

Z opisu i fotek wiem, że masz wentylację mechaniczną, więc powinno być szczelnie.

Jest tak jak przypuszczałem. Okna elewacyjne nie stanowią jakiegoś DUŻEGO problemu.

Mają drobne nieszczelności na styku ramy i wnęki oraz wynikające ze złej regulacji.

Lokalne wychłodzenia są wynikiem przewiewów, a nie braku izolacji.

Wystarczy wypełnić miejsca nieszczelności silikonem lub akrylem.

Same skrzydła (uszczelki) umyć i wyregulować (lub zlecić usługę).

Dziwi mnie tylko jeden nawiewnik w jakimś oknie - otwarty.

Sprawdź też połączenie ramy okna i elewacji od strony zew.

Tam powinno być połączenie wiatroszczelne i paroprzepuszczalne, np. taśma rozprężna.

Bardziej bym się przej

mował poddaszem. Okolice okien dachowych ocieplone są fatalnie.

Natomiast pod płytami KG w niektórych miejscach hula wiatr.

Straty z tego wynikające będą wiele razy bardziej odczuwalne niż te drobiazgi przy oknach elewacyjnych.

Pozdrawiam

GREGOR

Dzięki za interpretację tego raportu ale muszę dodać dość ważny szczegół. Mianowicie przesłałem ci jedynie raport z badania termowizyjnego. Jeżeli te dane o których mówisz powinny się tam znaleźć to faktycznie ich nie ma albo są błędne , natomiast otrzymałem od gościa kompletny audyt energetyczny w wersji papierowej i być może właśnie tam znajdują się te dane. Tego nie wiem bo nie ma mnie w domu żeby sprawdzić.

Jeśli chodzi o taśmę rozprężną to i owszem znajdowała ona się od strony wewnętrznej budynku i została ona przyklejona silikonem do wnęki okiennej. Od strony zewnętrznej budynku nie ma żadnej taśmy i nigdy nie było.

Z oknami dachowymi faktycznie jest problem i zastanawiam się jak to naprawić.

Witam

Jeśli chodzi o taśmę rozprężną to i owszem znajdowała ona się od strony wewnętrznej budynku i została ona przyklejona silikonem do wnęki okiennej. Od strony zewnętrznej budynku nie ma żadnej taśmy i nigdy nie było.

Z oknami dachowymi faktycznie jest problem i zastanawiam się jak to naprawić.

i to niby miał być "ciepły" montaż ??? jakieś nieporozumienie raczej :)

Pozdrawiam

Dzięki za interpretację tego raportu ale muszę dodać dość ważny szczegół. Mianowicie przesłałem ci jedynie raport z badania termowizyjnego. Jeżeli te dane o których mówisz powinny się tam znaleźć to faktycznie ich nie ma albo są błędne , natomiast otrzymałem od gościa kompletny audyt energetyczny w wersji papierowej i być może właśnie tam znajdują się te dane. Tego nie wiem bo nie ma mnie w domu żeby sprawdzić.

Audyt energetyczny i badanie termowizyjne to dwie odrębne sprawy.

Jedno wykonuje się obowiązkowo i czysto teoretycznie na danych z projektu + ew. zmiany,

dalej przekazuje się je do odpowiedniego urzędu.

Termowizję wykonuje się na żywo. Dane z tego badania nie są przenoszone do audytu energetycznego.

W związku z tym wszystkie parametry z badania powinny się pojawić w raporcie

i powinny być uwzględnione przy przeliczaniu promieniowania na temperaturę.

Podkreślę jeszcze raz. Nie masz problemu z oknami elewacyjnymi.

Jak naprawić problemy na poddaszu?

Trzeba odszukać dziury w tym durszlaku.

Poszukiwania rozpocząć od strony zewnętrznej.

Zweryfikować i ew. poprawić połączenia izolacji zewnętrznej i skosów styropian-wełna.

Szczególną uwagę zwrócić na przejścia murłat przez izolację i wszelkie kukułki i wykusze.

Styropian był na placki bez ramek?

Od wewnątrz będzie większy problem, bo KG są na gotowo.

Widać niestety, że folia paroizolacyjna jest nieciągła i puszcza powietrze.

Coś trzeba wdmuchnąć w newralgiczne miejsca;

styro granulowany, wełna, ekofiber, piana.

Wszystko można wpuścić przez małe dziurki i nie ma bałaganu.

Pozdrawiam

GREGOR

Witam.

Mam taki problem ... zapiankowano mi okna ale tak ze albo są dziurki albo prześwituje ... i teraz co byście doradzili...

monter chciał dokładać piany ja się nie zgodziłem ... co radzicie wyjąć okno wyczyścić i od nowa czy tylko wyciąć pianę i od nowa wcisnąć...

2. pytanie jak uszczelnić kliny pod oknami bo między nimi też są dziurki...

3. Czy piana powinna być na całej szerokości ramy ... to znaczy jeśli rama od strony muru ma np 9,5 centymetra to piana powinna być też mniej więcej tej szerokości czy może być że brakuje jest z jednej strony np. 2 cm a z drugiej 1,5 cm.

Proszę niech ktoś mi szybko odpowie jak to rozwiązać.

Witam

Witam.

Mam taki problem ... zapiankowano mi okna ale tak ze albo są dziurki albo prześwituje ... i teraz co byście doradzili...

monter chciał dokładać piany ja się nie zgodziłem ... co radzicie wyjąć okno wyczyścić i od nowa czy tylko wyciąć pianę i od nowa wcisnąć...

2. pytanie jak uszczelnić kliny pod oknami bo między nimi też są dziurki...

3. Czy piana powinna być na całej szerokości ramy ... to znaczy jeśli rama od strony muru ma np 9,5 centymetra to piana powinna być też mniej więcej tej szerokości czy może być że brakuje jest z jednej strony np. 2 cm a z drugiej 1,5 cm.

Proszę niech ktoś mi szybko odpowie jak to rozwiązać.

po 1 pozwól montażyście dopianować okna

po 2 co to znaczy jak uszczelnić kliny ? prawidłowo zamontowane kliny podporowe powinien zostać uszczelniony automatycznie przy montażu, no chyba, że wystają poza ramę okna - ale to błąd ich usadowienia, powinny być wzdłuż ramy okiennej aby nie wystawały.

po 3 oczywiście, że okna powinny zostać zapianowane po całym obwodzie i na całej szerokości ramy, jeżeli masz okno o ramie szerokiej na 95 mm to tak być powinno, nie może być tak, co chyba sugerujesz, że od środka jest 20mm i od zewnątrz 20 mm a w środku co ? powietrze ? no niby świetny izolator ale tu powinna być piana lub inna izolacja termiczna np sznur.

Pozdrawiam