Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zrobiony ciepły montaż widoczny w termowizji - okna Vetrex

Recommended Posts

Witam.

czyli na całej szerokości ramy powinna znajdować się piana ... u mnie znajduje się na środku a po bokach brak jakieś 2 , 3 cm z jednej i drugiej strony..

Nie pozwoliłem dopianowac ze wzgledu na to że te dziurki są wielkości 3 mm. i moja obawa że tam piana nie wejdzie tylko będzie po bokach ..

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To normalne. Tzn. ze te kliny tak zwykle świecą i trzeba je zapianowac od "zewnatrz". Dlatego ich nie lubię, ale lobby plastikowe jest silne i mu ulegam. Tak samo jak wlozone jako klocki dystansowe - wg mnie oslabiaja izolacje cieplna w tym miejscu, z tym kosztem jakiegos minimini mostka wole by okno dluzej prawidłowo funkcjonowało.

Ale dość*tego gadania nie na temat!

No to ja się podepnę. Ciepły montaż według Vetrex-u u mnie wygląda tak.

To tylko mała próbka mam tego więcej

Po kliknięciu będzie powiększenie.

http://imageshack.us/scaled/thumb/209/gghi.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/513/gd2p.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/13/ukbj.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/208/aewm.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/109/5v7g.jpg

Czyli jak wszędzie byle kasę a tak naprawdę mają to w nosie... człowiek kupuje okna z kosmosu a montaż robią byle jak ... nawet im się zamieść nie chce po wierceniu...

Żadne pocieszenie ale nie jestem sam w podobnej sytuacji....he... przynajmniej u mnie obiecali przyjechać poprawić ale nie wiem co zrobię jak zobaczę ze paprzą dalej....

Pozdrawiam

I nauczka dla innych budujących że ładne biuro i piękna mowa Pań za biurka wyuczona na szkoleniach to jedna wielka bujda ...

A DLA NOWO WSTAWIAJĄCYCH OKNA POLECAM KUPIĆ ZWYKŁY MONTAŻ I SAMEMU SOBIE TEN CIEPŁY MONTAŻ ZROBIĆ WYJCIE TANIEJ I BEZ NERWÓW.

A dla potomnych ...

zalecenie producenta okien w celu rozwiązania mej sprawy...

- wyciąć piankę wszędzie gdzie jest brak pianki mniejszy niż o,5 cm...

- przewód od rolet umieścić w poszerzeniach,

- uzupełnić pianą brakujące miejsca ...

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie...

No to ja się podepnę. Ciepły montaż według Vetrex-u u mnie wygląda tak.

To tylko mała próbka mam tego więcej

Nommo,

nie popisał się Twój sprzedawca, bo raczej to nie sam Vetrex Ci montował okna. Zawsze apeluję by rozróżniać te dwie kwestie.

Zabrakło doświadczenia i dokładności. Dwie nieuchwytne rzeczy, które się ceni.

Nie będzie to usprawiedliwianiem, ale np. ta dziura w łączeniu taśmy rozprężnej wynikła z braku przekątnej otworu. Montażyści ucięli taśmę zostawiając jakiś 1-1,5cm a po ustawieniu okazało się tu potrzebne jest np.:2cm.

I to jest właśnie kwestią doświadczenia.

finlandia Otwory były mierzone dwa razy przed i po obróbce. Pytałem się jak mam obrobić otwory żeby było dobrze. Po przyjeździe montażystów okazuje się że okna nie wchodzą na wysokość. I trzeba 2 cm każde okno podcinać bo podkłady pod parapetowe są wyższe niż z Vetrexu (na które się umawiałem).

Dziś ma przyjechać sprzedawca z montażystą i oglądać to dzieło. Propozycja sprzedawcy była zerwać górną taśmę i nakleić nową tylko co z bocznymi taśmami?

Najlepsze w tym wszystkim jest to że czekam na montaż slide i już się boję co to wyjdzie, bo dostałem już trzeci wariant montażu.

Witam

No niestety jak widać kolejna ekipa, której się wydaje, ze "coś" potrafi zrobić.

Ręce opadają jak widzę takie montaże okna górna półka O, V, U tanie nie jest i potem cuda robią.

Na zdjęciach widać, ze inwestor (nommo) przygotował otwory, umówił się widzę na zastosowanie jednego z droższych rozwiązań - dołem blok poparapetowy + taśma multifunkcyjna i co .... dupa za przeproszeniem bo szczelności brak!

Co to znaczy zerwać górną taśmę i nakleić nową - przy zamontowanym oknie ???? jak ??? ja tego nie widzę :/

Pozdrawiam

Witam

Czyli jak wszędzie byle kasę a tak naprawdę mają to w nosie... człowiek kupuje okna z kosmosu a montaż robią byle jak ... nawet im się zamieść nie chce po wierceniu...

Żadne pocieszenie ale nie jestem sam w podobnej sytuacji....he... przynajmniej u mnie obiecali przyjechać poprawić ale nie wiem co zrobię jak zobaczę ze paprzą dalej....

Pozdrawiam

I nauczka dla innych budujących że ładne biuro i piękna mowa Pań za biurka wyuczona na szkoleniach to jedna wielka bujda ...

A DLA NOWO WSTAWIAJĄCYCH OKNA POLECAM KUPIĆ ZWYKŁY MONTAŻ I SAMEMU SOBIE TEN CIEPŁY MONTAŻ ZROBIĆ WYJCIE TANIEJ I BEZ NERWÓW.

A dla potomnych ...

zalecenie producenta okien w celu rozwiązania mej sprawy...

- wyciąć piankę wszędzie gdzie jest brak pianki mniejszy niż o,5 cm...

- przewód od rolet umieścić w poszerzeniach,

- uzupełnić pianą brakujące miejsca ...

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie...

Tego akurat nie polecam - montaż zaczyna się przy budowie ściany i trzeba go odpowiednio zaplanować już wtedy, samoróbki po fakcie wstawienia okien zazwyczaj są bardziej pracochłonne i mniej dokładne - oczywiście w stosunku do ODPOWIEDNIEGO montażu.

Co do zaleceń to prawie się zgodzę :) znam jednak i produkty i montażystów, którzy potrafią położyć "sznurek" pianki mniejszy niż 5mm :)

Pozdrawiam

Więc wczoraj wizyta sprzedawcy z montażystą. Wszystkie taśmy górne do wymiany, plus uszczelniacz przy podkładach pod parapetowych. Zobaczę jak będzie wyglądała wymiana w wtorek lub środę. Jak będzie lipa zgłaszam niezgodność towaru z umową.

To już możesz zacząć pisać. A tak po prawdzie dawno powinieneś był reklamację napisać, bo ta poprawka to niby na jakiej zasadzie się odbywa? Z grzeczności? :-)

T12345T na razie zgłoszenie ustne :) Podpowiedz czy to jest ok że wymienią same górne taśmy bez wyciągania okien z otworów? Czy nalegać na ponowny całościowy montaż? Napisałem e-mail do Vetrex-u razem z zdjęciami ale brak odpowiedzi z ich strony.

Trudne pytanie. Wymiana taśm po wykręceniu łączników mocujących okno do nadproża jest możliwa. Jednak chociażby te kilka zdjęć pokazuje, że nie tylko na górze mogą być kłopoty z taśmami. Nie wiem też, co oznacza wymiana tego "uszczelniacza". Teraz wygląda na to, że "ciepły parapet" jest zamontowanym na zwykłej piance PU, tym samym materiałem połączono elementy i tym samym uszczelniono szczeliny pomiędzy parapetem, a ścianą. No to po co te taśmy Trio, czy ich odpowiedniki? W newralgicznym miejscu, w progu okna i tak może być kłopot. To wszystko jest po prostu nieprzemyślane, to raz i źle wykonane, to dwa.

Finlandia ja absolutnie nie zakładam złej woli. Sam fakt że sprawa ciągnie się juz od wiosny a ja spokojnie czekam i nie biję piany bez powodu. Liczę że wszystko będzie ok ale ja pracuję za granicą, żona nie bardzo ma czas żeby się tym zająć i po prostu czekamy. A ja w wolnej chwili , postanowiłem to opisać właśnie w tym miejscu i od razu jest efekt. Skontaktował się ze mną emailowo człowiek z firmy Vetrex z prośbą o kontakt. Oczywiście zrobię to najszybciej jak tylko się da. Jeśli chodzi o fakturę to nie ma mowy o zleceniu na lewo. W zeszłym roku akurat moja żona się tym zajmowała i bezpośrednio rozmawiała z właścicielką firmy i ta jej obiecała wysłać pocztą, ale do dzisiaj nie doszła, a my po prostu o niej zapomnieliśmy.

Piszesz mail i list polecony do firmy ws. wystawienia faktury VAT na podstawie obowiązku podatkowego. Dajesz im termin 7 dni. Dopisujesz, że jeśli nie przyjdzie faktura to zgłaszasz sprawę do urzędu skarbowego.

Urząd skarbowy to akurat bardzo sprawna firma windykacyjna, szybka w działaniu, bez żadnych opłat wstępnych. Jak wyślesz do ich miejscowego urzędu skarbowego zawiadomienie, że nie dostałeś faktury (a ty masz on nich okna, oferty, zlecenia, idealnie jak przelew był bankowy ale i bez tego będzie OK) to US atakuje ich w 7-14 dni. Zapewniam Cię, że 99% przedsiębiorców boi się bardziej US niż sądu bo US robi im kontrolę w papierach na 2-3 dni i wali kary od razu a nie to co sąd - wyznaczanie rozpraw itp. Fakturę szybko Ci wystawią. Metoda małych kroków, zacznij od faktury i US. Otrzeźwieją i wezmą się za reklamacje lub nie a wtedy tylko sąd i sprawa o zwrot części kosztów.

Jak masz ładne papiery, wszystko na pocztę wysyłaną, dokumentację to nawet możesz się z prawnikiem dogadać że mało cię teraz skasuje - odbierze to sobie po wygranej sprawie od nich.

Witam

A czym pominien być montowany ciepły parapet ?

Bo widzialem na filmie instruktazowym, który ktos tu wrzucił, że właśnie na piance PU ?

No chyba, ze mi umknęlo, ze połączenie mur- styrodur bylo jeszcze czymć uszczelniane.

nie wszystko co jest nakręcone na pistolet to piana montażowa :)

Pozdrawiam