Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i solary

PatrycjaRafał

Recommended Posts

Zrób przepusty do dolnego źródła, najlepiej gotowe wyprowadzenia, ilość i średnica do konsultacji z wykonawcą, nie aż tak konieczne ale bardzo ułatwi późniejsze prace, solary do pompy ciepła chyba ekonomicznie nieuzasadnione??

Druga BARDZO ważna sprawa to niskotemperaturowe odbiorniki (najlepiej gęsta podłogówka).

I to tyle najważniejszych.

Edytowane przez wihajster
literówka

Pewnie to przerost formy nad treścią - ale taka myśl mi przyszła do głowy - połączenie solarów z DZ. Przykładowo zima - 10 C promieniowanie ok 100 W/m2 zupełnie bezużyteczne dla bezpośredniej produkcji CWU z kolektora płaskiego, natomiast do PC DZ włączane jakoś przez zawór mieszający - lekko oszczędzamy DZ i podnosimy COP. Można wówczas mieć mniejsze DZ natomiast w okresach przejściowych czy dniach zimowych ale słonecznych jechać tylko na solarach. Takie 5 kolektorów to jakieś 6 kPLN (bez instalacji) ale praktycznie załatwia wszystko bez PC na 9 miesięcy, pozostałe 3 miesiące wspomaga... Oczywiście domek oszczędny... Edytowane przez rudy_36
zmiana

Liczysz tylko zyski .

Policz też straty kolektorów

To tak jakbyś policzył ciepło z PC i zapomniał o zasilaniu.

Kolektory przyjmą 100 W/m2 i przy -10 C odda więcej. (śnieg też ma znaczenie)

Mam taki układ ,czasem się rozgrzewa .nawet do 30 C.

Ale pompka uruchamia się na jakieś 15 minut na dobę,a kolektory stygną natychmiast . I to tylko przy słońcu bez chmur .

Kolektory rurowe .

To jest to o czym piszę - są bezużyteczne Dla CWU np dla temperatury glikolu w kolektorze np +30 mogą straty ciepła pokrywać się z energią promieniowania. Wykorzystanie PC sprawi że temperatura np 10 C glikolu w kolektorze będzie już efektywna. np z promieniowania rozproszonego 100 W będą absorbować w tej temperaturze np 80 W.

Ja ma to podłączone do podłogówki i cwu.Nawet jest oddzielny bufor.

Zastanów się czy nie wystudzisz wymiennika gruntowego tymi kolektorami .Ile weźmie automatyka tego rozwiązanie ,ile wzrosną opory przepływu (koszty pompowania). Ile wzrośnie temperatura glikolu i cop.

W niskich temperaturach nawet jak zaabsorbuje 100 W to wypromieniuje 20 W.

Ale to nie jedyne straty.Kolektor ma tylko jedną szybę i jakąś izolację od tyłu

Policz również te straty.

np dla 0 stopni i 10 C glikol dt 10

Współczynnik szyby (strzelam ) 3 W/m2K

na każdy 1 m2 kolektora ucieknie 30W zostanie 50W

ale to jeszcze nie wszystko bo do dołu też. A rury i boki .

Rozumiem, że do DZ można nalać rozwodniony płyn do chłodnic, który zabezpiecza przed korozją, pienieniem, narastaniem bakterii itp. Tzn. np. borygo pół na pół z wodą.

Chcę zrobić DZ na bazie etanolu. Chyba jednak lepiej nie wlewać jednak samego rozwodnionego alkoholu etylenowego.

Czy można nabyć środki na bazie alkoholu etylenowego do DZ, ale z dodatkiem środków przeciw korozji, antypiennych, konserwujących itp.?

Przykład korozji w czystych płynach bez dodatków środków antykorozyjnych:

http://i39.tinypic.com/210eh49.jpg

Jak się postarasz to wszystkie kształtki znajdziesz mosiężne. Może być mały problem ze śrubunkami do pompy obiegowej ale sprawa do załatwienia.

Jedyny element "podejrzany" to ewentualnie korpus pompy obiegowej ale ja jeszcze korozji tam nie widziałem.

Poza tym co ma tam korodować? Rury PE czy parownik z AISI316?

Moje DZ jest wykonane z PE, rozdzielacz miedz i mosiadz, plyn w ukladzie to glikol...gdzie ma byc ewentualna korozja?

Właśnie nie wiem i się nad tym zastanawiam :-)

"Nie stosuje się czystego, technicznego glikolu, m.in. ze względu na zwiększoną korozyjność (wyższą od wody!) oraz utlenialność (ogranicza zdecydowanie czas użytkowania). Wysokiej jakości płyn niezamarzający powinien zawierać liczne dodatki: pakiet inhibitorów korozji, stabilizatorów, przeciwutleniaczy, dodatków przeciwpiennych itd. poprawiających warunki użytkowania instalacji."

http://instalreporter.pl/porady/glikol-etanol-co-stosowac-w-dolnych-zrodlach-pomp-ciepla-solanka-woda-2/

Alkohol zawiera kwas, który w obecności tlenu koroduje z czasem także metale szlachetne. Stąd konieczność dodania inhibitorów.

Edytowane przez maciejzi