Henderson 11.12.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 oczywiście masz racje, że cena zakupu nie daje zawsze gwarancji wysokiego COP, ale nie zgodzę się z tym tylko przy Meetingu i jemu podobnych. Przykładowo Stiebel Eltron model WPL 13E PW COP przy 7/35 nie przekracza 2,24. To pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Cena Stiebla obłędna. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.12.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Henderson nie neguję twoich doświadczeń z powietrznymi Meetingami , ja tylko opisuję swoje doświadczenia z moim Meetingiem , gruntowym . A w mojej chince nie było nawet namiastki pożaru , żadnych pękających rur , póki co zawór się nie zablokował , w gazie wody nie ma , przynajmniej tego na wzierniku nie widać , niw wiem ile decybeli hałasu jest ,b o jakoś nie słychać fakt w salonie nie syoi , fakt jest słyszalnie głośniejsza praca niż lodówki/zamrażarki (chociaż te też są chińskie Ariston bodajże) i nic mi żadnym plastikiem nie śmierdzi . Przy cenie 4000 pln to w zasadzie opłaca się przed uruchomieniem wezwać (jak kto chce) chłodnika , niech wymieni filtr gazu , wziernik gazu , a nawet sam gaz , wtedy będzie się spać spokojniej , a cena w dalszym ciągu bardzo atrakcyjna. Może w przyszłym tygodniu znajomy uruchomi Meetinga , co prawda trochę innego niż mój , zobaczymy czy też będzie działał tak poprawnie jak mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.12.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 -------Przy tak niskim zużyciu energii elektrycznej (4900 kWh), czy jest sens posiadania jakiejkolwiek pompy.Przecież to kosztuje wg poprzednich wyliczeń (4900x0,4=1960 zł).Jest to bardzo przyzwoita kwota, tyle płacę za ogrzewanie 60 m2 mieszkania w bloku. -------- Fajnie , tylko jak budowałem dom to nie byłem pewny takiego małego zużycia energii na cele grzewcze , a co gdyby wyszło np 70 kw/m2.inwestycja w jakieś tam źródło ciepła musi być , gazu u nas nie ma , węglem nie będę palić , bo inwestycyjnie musi być komin (a nie mam przy pc) wyłaz dla kominiarza , ławeczka dla kominiarza , kotłownia (a przy pc nie mam) skład na węgiel i drewno , praca związana z obsługowością , w tym momencie koszt pc chinki ..temi ręcami" wyszedł taniej niż piec na węgiel .Nie zapominaj też że oprócz CO jest jeszcze CWU i to przez cały rok.Teraz stać mnie było na chinkę , ale jak będę na emeryturze to te 1960 pln to może być dużo , o CWU nie wspominając , nie można jeszcze zapominać że prąd raczej podrożeje - spójrz ile kwh kosztowała np 12 lat temu- a i na rynku wtórnym dom ma jednak wyższą wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.12.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Czy nie lepiej w przypadku pompy glikol - woda bezpośrednio umieścić sondę (napełnioną glikolem propylenowym lub innym ekologicznym), w studni - mam taką o średnicy 200 mm, głębokość 12 m, poziom lustra wody 4 m od powierzchni). Latem przez 8 godzin pompowałem wodę ruską pompą, w krecią dziurę chciałem go wykurzyć z działki. I co się okazało w studni poziom wody się nie obniżył a krecia dziura dalej przyjmowała wodę jakby była bez dna. Czy w ten sposób odbieranie ciepła z wody spowoduje zamrożenie studni? Nie nie jest lepiej , raczej powiedział bym że takie rozwiązanie jest skrajną nieodpowiedzialnścią , zamrozisz raczej studnię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chinczyk13 29.12.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 oczywiście masz racje, że cena zakupu nie daje zawsze gwarancji wysokiego COP, ale nie zgodzę się z tym tylko przy Meetingu i jemu podobnych. Przykładowo Stiebel Eltron model WPL 13E PW COP przy 7/35 nie przekracza 2,24. To pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Cena Stiebla obłędna. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp. Widzę odważnych co kupują pc przez net widząc na site piękną fabrykę meeting ( ona nie istnieje to tylko prospekty) firemka mieści się na 2 pięterkach, może się coś zmieniło? bo byłem tam ponad 2 lata temu. Wymienniki pchają rurowe, sprężarki ok na pewno nie ze złomu, prosta automatyka i to tyle. A COP jak się uda.Ceny niskie- mają zbyt jak długo? Świat jest wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidgt 07.02.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Widzę odważnych co kupują pc przez net widząc na site piękną fabrykę meeting ( ona nie istnieje to tylko prospekty) firemka mieści się na 2 pięterkach, może się coś zmieniło? bo byłem tam ponad 2 lata temu. Wymienniki pchają rurowe, sprężarki ok na pewno nie ze złomu, prosta automatyka i to tyle. A COP jak się uda.Ceny niskie- mają zbyt jak długo? Świat jest wielki. A w fabryce Eco-Ther..... byłeś? Ile mają pięterek? Nie możecie przełknąć porażki, że sprzedaż spadła bo Meeting ma takie same parametry jak wasze PC a do tego jest 3 razy tańszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Czy w ten sposób odbieranie ciepła z wody spowoduje zamrożenie studni? I to bardzo szybko. Pomijajac objetosc wymiennika i zakladajac temperature wody studziennej na 10*C masz w niej zgromadzone okolo 3kWh energii. Tyle z DZ wyciaga pompa ciepla o mocy grzewczej 8kW w ciago 30 minut pracy. Sam przyznasz, ze pomysl jest raczej sredni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 15.02.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Osobiście znam kilka przypadku w powietrznych Meeting, które uległy zniszczeniu przez POŻAR ! np. Kamień k. Kartuz, Zegrze pod W-wą, Lutomiersk itp. Na maila mogę dać nawet kontakty. Dosłownie pożar, zblokowanie się styczników sprężarek i grzałek, upalanie się kabli itp. W Chinach produkują lepsze urządzenia, ale oczywiście 2 x drożej od Meetinga. Jak był pożar, to w 90% przypadków po karku powinien dostać elektryk. Nieprawidłowo zabezpieczył zasilanie urządzenia. Nie mam doświadczeń z Meetingiem, ale mam doświadczenia z IVT, na jakieś 5-6 znanych mi instalacji w dwóch przypadkach doszło do awarii sprzętu. Raz pompa i raz zasilacz elektroniki. Wywalały zabezpieczenia w rozdzielnicy i oczywiście klienci pluli na elektryków (czyli na mnie). Potem musieli chować się pod stół i odszczekiwać swoje słowa W dobrze zaprojektowanym układzie zabezpieczającym pożar jest raczej mało prawdopodobny. Na specjalne życzenie u jednego klienta (tego, co padła pompa) zostały zdjęte zabezpieczenia - pompa pracowała jeszcze 2 tygodnie i się "dopaliła" w największe mrozy zeszłego roku. Z czego miałem złośliwą nieskrywaną satysfakcję. Bo trzeba było mnie posłuchać a nie wykrętów Pana od PC któremu nie chciało się jechać 200km. Na temat jakości Meetinga nie wypowiadam się, ale inni tez nie są święci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts