Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oczywiście masz racje, że cena zakupu nie daje zawsze gwarancji wysokiego COP, ale nie zgodzę się z tym tylko przy Meetingu i jemu podobnych. Przykładowo Stiebel Eltron model WPL 13E PW COP przy 7/35 nie przekracza 2,24. To pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Cena Stiebla obłędna. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp.
https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6226667

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Henderson nie neguję twoich doświadczeń z powietrznymi Meetingami , ja tylko opisuję swoje doświadczenia z moim Meetingiem , gruntowym . A w mojej chince nie było nawet namiastki pożaru , żadnych pękających rur , póki co zawór się nie zablokował , w gazie wody nie ma , przynajmniej tego na wzierniku nie widać , niw wiem ile decybeli hałasu jest ,b o jakoś nie słychać fakt w salonie nie syoi , fakt jest słyszalnie głośniejsza praca niż lodówki/zamrażarki (chociaż te też są chińskie Ariston bodajże) i nic mi żadnym plastikiem nie śmierdzi .

Przy cenie 4000 pln to w zasadzie opłaca się przed uruchomieniem wezwać (jak kto chce) chłodnika , niech wymieni filtr gazu , wziernik gazu , a nawet sam gaz , wtedy będzie się spać spokojniej , a cena w dalszym ciągu bardzo atrakcyjna.

Może w przyszłym tygodniu znajomy uruchomi Meetinga , co prawda trochę innego niż mój , zobaczymy czy też będzie działał tak poprawnie jak mój.

https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6226887

-------Przy tak niskim zużyciu energii elektrycznej (4900 kWh), czy jest sens posiadania jakiejkolwiek pompy.

Przecież to kosztuje wg poprzednich wyliczeń (4900x0,4=1960 zł).

Jest to bardzo przyzwoita kwota, tyle płacę za ogrzewanie 60 m2 mieszkania w bloku. --------

Fajnie , tylko jak budowałem dom to nie byłem pewny takiego małego zużycia energii na cele grzewcze , a co gdyby wyszło np 70 kw/m2.inwestycja w jakieś tam źródło ciepła musi być , gazu u nas nie ma , węglem nie będę palić , bo inwestycyjnie musi być komin (a nie mam przy pc) wyłaz dla kominiarza , ławeczka dla kominiarza , kotłownia (a przy pc nie mam) skład na węgiel i drewno , praca związana z obsługowością , w tym momencie koszt pc chinki ..temi ręcami" wyszedł taniej niż piec na węgiel .Nie zapominaj też że oprócz CO jest jeszcze CWU i to przez cały rok.

Teraz stać mnie było na chinkę , ale jak będę na emeryturze to te 1960 pln to może być dużo , o CWU nie wspominając , nie można jeszcze zapominać że prąd raczej podrożeje - spójrz ile kwh kosztowała np 12 lat temu- a i na rynku wtórnym dom ma jednak wyższą wartość

https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6226914

Czy nie lepiej w przypadku pompy glikol - woda bezpośrednio umieścić sondę (napełnioną glikolem propylenowym lub innym ekologicznym), w studni - mam taką o średnicy 200 mm, głębokość 12 m, poziom lustra wody 4 m od powierzchni). Latem przez 8 godzin pompowałem wodę ruską pompą, w krecią dziurę chciałem go wykurzyć z działki. I co się okazało w studni poziom wody się nie obniżył a krecia dziura dalej przyjmowała wodę jakby była bez dna.

Czy w ten sposób odbieranie ciepła z wody spowoduje zamrożenie studni?

Nie nie jest lepiej , raczej powiedział bym że takie rozwiązanie jest skrajną nieodpowiedzialnścią , zamrozisz raczej studnię .

https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6226924

• 3 weeks później...
oczywiście masz racje, że cena zakupu nie daje zawsze gwarancji wysokiego COP, ale nie zgodzę się z tym tylko przy Meetingu i jemu podobnych. Przykładowo Stiebel Eltron model WPL 13E PW COP przy 7/35 nie przekracza 2,24. To pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Cena Stiebla obłędna. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp.

Widzę odważnych co kupują pc przez net widząc na site piękną fabrykę meeting ( ona nie istnieje to tylko prospekty) firemka mieści się na 2 pięterkach, może się coś zmieniło? bo byłem tam ponad 2 lata temu. Wymienniki pchają rurowe, sprężarki ok na pewno nie ze złomu, prosta automatyka i to tyle. A COP jak się uda.Ceny niskie- mają zbyt jak długo? Świat jest wielki.

https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6253555

• 1 month później...
Widzę odważnych co kupują pc przez net widząc na site piękną fabrykę meeting ( ona nie istnieje to tylko prospekty) firemka mieści się na 2 pięterkach, może się coś zmieniło? bo byłem tam ponad 2 lata temu. Wymienniki pchają rurowe, sprężarki ok na pewno nie ze złomu, prosta automatyka i to tyle. A COP jak się uda.Ceny niskie- mają zbyt jak długo? Świat jest wielki.

A w fabryce Eco-Ther..... byłeś? Ile mają pięterek?

Nie możecie przełknąć porażki, że sprzedaż spadła bo Meeting ma takie same parametry jak wasze PC a do tego jest 3 razy tańszy.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6321166

Czy w ten sposób odbieranie ciepła z wody spowoduje zamrożenie studni?

I to bardzo szybko. Pomijajac objetosc wymiennika i zakladajac temperature wody studziennej na 10*C masz w niej zgromadzone okolo 3kWh energii. Tyle z DZ wyciaga pompa ciepla o mocy grzewczej 8kW w ciago 30 minut pracy. Sam przyznasz, ze pomysl jest raczej sredni. ;)

https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6321200

Osobiście znam kilka przypadku w powietrznych Meeting, które uległy zniszczeniu przez POŻAR ! np. Kamień k. Kartuz, Zegrze pod W-wą, Lutomiersk itp. Na maila mogę dać nawet kontakty. Dosłownie pożar, zblokowanie się styczników sprężarek i grzałek, upalanie się kabli itp. W Chinach produkują lepsze urządzenia, ale oczywiście 2 x drożej od Meetinga.

Jak był pożar, to w 90% przypadków po karku powinien dostać elektryk. Nieprawidłowo zabezpieczył zasilanie urządzenia.

Nie mam doświadczeń z Meetingiem, ale mam doświadczenia z IVT, na jakieś 5-6 znanych mi instalacji w dwóch przypadkach doszło do awarii sprzętu. Raz pompa i raz zasilacz elektroniki.

Wywalały zabezpieczenia w rozdzielnicy i oczywiście klienci pluli na elektryków (czyli na mnie). Potem musieli chować się pod stół i odszczekiwać swoje słowa ;) W dobrze zaprojektowanym układzie zabezpieczającym pożar jest raczej mało prawdopodobny.

Na specjalne życzenie u jednego klienta (tego, co padła pompa) zostały zdjęte zabezpieczenia - pompa pracowała jeszcze 2 tygodnie i się "dopaliła" w największe mrozy zeszłego roku. Z czego miałem złośliwą nieskrywaną satysfakcję. Bo trzeba było mnie posłuchać a nie wykrętów Pana od PC któremu nie chciało się jechać 200km.

Na temat jakości Meetinga nie wypowiadam się, ale inni tez nie są święci.

https://forum.murator.pl/topic/182680-jakiego-chinczyka-polecacie-geo-czy-powietrze/page/5/#findComment-6333849