Pyxis 09.09.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Co to za oszczędność jak mam wywalić 30 tys na instalację która wyjdzie mi na zero po 20 latach ,nie stać mnie na lokatę która procentuje dopiero za 20 lat. Nie wiem jak to liczysz, ale jesli gaz to 4500 zl, to na CO przy pompie gruntowej i takim domu wydasz 800-900zl. Wydanie 20 tys wiecej zwroci sie po 5,5 roku. To "troszke" mniej niz rzeczone 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 09.09.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Sorry ale ja nie pracuje zawodowo z PC.Jestem tylko użytkownikiem.Myślę,że za takie pieniądze dostaniesz coś markowego tak na szybkohttp://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7kw-gratis-i3469525261.html ale myślę ze któryś z forumowiczów może ci coś troszkę lepszego zaoferować Edytowane 9 Września 2013 przez aleksus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 09.09.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Nie wiem jak to liczysz, ale jesli gaz to 4500 zl, to na CO przy pompie gruntowej i takim domu wydasz 800-900zl. Wydanie 20 tys wiecej zwroci sie po 5,5 roku. To "troszke" mniej niz rzeczone 20 lat. No jeśli mówimy o takich oszczędnościach to kwestia się zmienia , jednak tak jak mówiłem PC gruntowa odpada z wielu czynników, tylko P-W .... zaproponujcie mi coś w miarę wydajnego ...głównie będzie miała mnie grzać w zimę bo C.W.U latem to raczej nie będzie dla niej problem. Z drugiej strony są dofinansowania, ale jeszcze się tym nie interesowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 10.09.2013 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Dzisiaj krótko pogadałem z kolesiem z meeting-polska i twierdzi że przy mojej powierzchni potrzebna jest pompa P-W o mocy 18Kw bo przy temp. -10C moc rzeczywista pompy spada do ok.8-9kW. Wynika z tego że pompa MP50 spokojnie sobie poradzi z C.O i C.W.U , instalacja będzie kosztowała tyle co zbiornik na gaz ciekły + pompa na gaz ciekły , ale będzie taniej w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 To bedzie pompa inwertorowa, czy on/off? Dla jakich parametrow ona ma te 18kW? Dla A25/W35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 10.09.2013 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 To bedzie pompa inwertorowa, czy on/off? Dla jakich parametrow ona ma te 18kW? Dla A25/W35? hehe nie wiem o co mnie pytasz ?, proponował mi Meetinga MD50D ale ciągle namawia mnie jbloch na pompe woda-woda, mówiąc że cena za pompę ta sama, muszę dołożyć 1500zl na rury i jeden dzien koparki a nie będę musiał się martwić wydajnością pompy w minusowe temperatury... W sumie zaczynam to mocno rozważać , jedyny plus P-W to prostota w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Pompa woda-woda? To juzchyba latwiej i bezpieczniej kolektor zakopac i zrobic gruntowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 10.09.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Pompa woda-woda? To juzchyba latwiej i bezpieczniej kolektor zakopac i zrobic gruntowke. mówiąc woda-woda miałem własnie to na myśli, zakopać kolektor. Na meetingu wychodzi te 3000zl drozej od powietrza...a wydajnosc chyba bez porownania. ( koles z pompymeeting twierdzil inaczej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 mówiąc woda-woda miałem własnie to na myśli, zakopać kolektor. Na meetingu wychodzi te 3000zl drozej od powietrza...a wydajnosc chyba bez porownania. ( koles z pompymeeting twierdzil inaczej ) Czyli typowy sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 10.09.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Czyli typowy sprzedawca. Powiedzcie mi prosze co byscie zrobili gdybyscie mieli 3 wyjscia : 1. Pompa Ciepla meeting powietrze na C.O i C.W.U - cena ogolna 10.000 2.Pompa Ciepla meeting geo na C.O i C.W.U - cena ogolna ok.13.000 3.Piec na gaz CIEKLY i zbiornik na dzialce C.O i C.W.U - cena ogolna ok.9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Po co ta opcja nr 3 ? Zeby bylo wiecej? Ja bym zdecydowanie celowal w opcje nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 10.09.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Czy w cenach masz już wliczone ten zbiornik C.W.U ? a jakiej mocy gruntowa oraz jakie DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 10.09.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Czy w cenach masz już wliczone ten zbiornik C.W.U ? a jakiej mocy gruntowa oraz jakie DZ To Ja bym chciał uzyskać od Was odpowiedzi na te pytania...nie liczyłem zbiornika CWU, nawet nie wiem jak taka instalacja powinna wygladac ( z jakich elemwntow sie skladac) Wiem tyle ze co osoba to inna opinia : Wlasnie odpisal mi A.Golinski z meetingpolska ze pompa powietrze 12Kw mi wystarczy do ogrzania tego domu wraz z cwu do -20C , potem grzalka. Wyliczyl mi to tak: Pompa Ciepla MD30D Pompa obiegowa GPD20-6s 2 szt. Czujnik przeplywu wymiennik plytowy do MD20D Razem: 8 528,55 Zaczynam sie gubic , osoba ktora reprezentuje meeting zapewnia ze powietrze wystarczy wiec po co kupowac geo ? Rozumiem ze jest wydajniejsza ale czy az o tyle aby placic wiecej za instalacje geo i pruc dzialke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 10.09.2013 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Hm... Spytaj tego Meeting szefa o calkowita cene instalacji. PC, jednostka zewnetrzna... Zbiornik CWU , np 250L. Zbiornik buforowy... Sterownik... Grzalki... Wszystko... Kompletna instalacja ktora zapewni CO i CWU. Ile ta PC oddaje mocy przy -20*C? ( ta 12kW ). Czy gwarantuja prace PC do -20*C ? Gwarancja? Spytaj o to wszystko i podaj cene... ok ,zapytanie poszło. Jak dostanę odpowiedz to dam znać . Zapytałem o wycenę kompletnej instalacji dla powietrza i geo. aleksus: już wiem co to DZ , myślałem o dwóch pętlach po 200mb...ale nie wiem czy wystarczy. Teren raczej podmokły , od 1-1,5m woda gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 10.09.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Na stronie meeting-poland jest może lepiej napiszę ZERO informacji o produkcie.Oprócz tabelki z nazwą i kilkoma pierdołkami.Ta 12kw ile ma przy -15? COP pewnie 1.Gruntowa będzie pewniejsza.Generalnie schemat opiera się na ogrzewanie przez bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 10.09.2013 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Na stronie meeting-poland jest może lepiej napiszę ZERO informacji o produkcie.Oprócz tabelki z nazwą i kilkoma pierdołkami.Ta 12kw ile ma przy -15? COP pewnie 1.Gruntowa będzie pewniejsza.Generalnie schemat opiera się na ogrzewanie przez bufor. [ATTACH=CONFIG]211464[/ATTACH] Jest na alledrogo koleszka który sprzedaje ich pompy troche drożej ale można na aukcji zobaczyć ich parametry... http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-18kw-powietrze-woda-60c-i3531160055.html i mniejsza http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-1n-i3535435365.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 11.09.2013 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Na te tabelki z allegro :lol2::lol2: Mogę się tylko wypowiedzieć na temat gruntowej bo takowa posiadam.Cop zakładam około 2, no może z małym haczykiem. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-4320.html tam jest coś na temat P-W Dla -7 to już jest COP 1,25 Pewnie od -10 to już sam prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.09.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Nie wiem jak to liczysz, ale jesli gaz to 4500 zl, to na CO przy pompie gruntowej i takim domu wydasz 800-900zl. Wydanie 20 tys wiecej zwroci sie po 5,5 roku. To "troszke" mniej niz rzeczone 20 lat. Albo 7-8 dla powietrznej Ale jeżeli uwzględnisz różnicę ceny pc za 20000 zł i kotłownie z gazem powiedzmy 13000 zł to wyjdzie .. hmmm .3 lata? Za 20 000 trudno będzie coś fajnego. Ale od 20 września firma JULA wprowadza jakieś PC PW po super niskich cenach (tak słyszałem -zobaczymy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Albo 7-8 dla powietrznej Ale jeżeli uwzględnisz różnicę ceny pc za 20000 zł i kotłownie z gazem powiedzmy 13000 zł to wyjdzie .. hmmm .3 lata? Za 20 000 trudno będzie coś fajnego. Ale od 20 września firma JULA wprowadza jakieś PC PW po super niskich cenach (tak słyszałem -zobaczymy) Ja liczylem, ze 20 tys WIECEJ od pierwitnej inwestycji np w gaz, ktora jest na poziomie 9 tys, wiec w sumie pula to 29 tys. Tu juz mozna "poszalec". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Zaczynam sie gubic , osoba ktora reprezentuje meeting zapewnia ze powietrze wystarczy wiec po co kupowac geo ? Rozumiem ze jest wydajniejsza ale czy az o tyle aby placic wiecej za instalacje geo i pruc dzialke ? Pompy PW, ktirych producenci prezentuja jakies w miare wiarygodne parametry (pomijam male oszustwo na podawaniu COP zamiast SPF) to pewne ryzyko i loteria co do kosztow i sprawnosci dla konkretnych warunkow. Rozwazanie kupna takiego produktu o ktory Ty rozwazasz, to ewidentne pchanie sie w klopoty. Ogrzewanie domu to sprawa wcale nie taka drugoplanowa, zeby robic oszczednosci za wszelka cene. Pozniejsze ewentualne problemy ktore raczej maja duza szanse sie pojawic, beda dosyc kosztowne w rozwiazaniu, a ile zdrowia na tym stracisz/stracicie, tylko Ty i Twoja rodzina bedziecie wiedziec. Kieruj sie prawdziwym zyciowym mottem: "Z gowna bata nie ukrecisz" IMHO oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts