luke2001 11.09.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Pompy PW, ktirych producenci prezentuja jakies w miare wiarygodne parametry (pomijam male oszustwo na podawaniu COP zamiast SPF) to pewne ryzyko i loteria co do kosztow i sprawnosci dla konkretnych warunkow. Rozwazanie kupna takiego produktu o ktory Ty rozwazasz, to ewidentne pchanie sie w klopoty. Ogrzewanie domu to sprawa wcale nie taka drugoplanowa, zeby robic oszczednosci za wszelka cene. Pozniejsze ewentualne problemy ktore raczej maja duza szanse sie pojawic, beda dosyc kosztowne w rozwiazaniu, a ile zdrowia na tym stracisz/stracicie, tylko Ty i Twoja rodzina bedziecie wiedziec. Kieruj sie prawdziwym zyciowym mottem: "Z gowna bata nie ukrecisz" IMHO oczywiscie. Twierdzicie że taka pompa z Juli P-W będzie lepsza od Meetinga ? Meeting ma przecież sprężarkę Coppeland. A tak na marginesie to pompa 9Kw z juli przy -10 będzie miała wydajność cieplną ok.5-6KW , to za mało na mój dom razem z C.W.U. Chyba mnie przekonaliście na pompę geo, rozumiem że ona już nie ma takich strat wraz ze spadkiem temperatury i taka pompa MDS30D 12KW da radę ? Czy lepiej 18Kw kupić ? ( róznica w cenie 1000zl). Policzcie mi koledzy na jakiej głębokość najlepiej ułóżyć rury DN25 ( taka ma pompa meetinga) , ile pętli i jakiej długości ? Będę chciał to zrobić samemu żeby wyszło taniej.... więc wszelkie szczegóły mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 IMHO 12kW powinna wystarczyc sppokojnie na grzanie Twojego domu i to nawet tylko w taniej taryfie Jesli faktycznie ma te 12kW co przy gruntowej jest wartoscia w miare stala i podawana dla parametrow B0/W35 ("solanka" 0*C, woda 35*C) co sprawdz w parametrach pompy. Przekop sie przez to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 11.09.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 imho ? łot is dis ? w Juli sa juz jakies pompy : http://www.jula.pl/all-in-one-pompa-ciepa-powietrze-woda-13-7kw-416108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 imho ? łot is dis ? Google zdechl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 11.09.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Google zdechl? już ożył, myślenie mi się przestawiło na pompy i myślałem o Ohm-ach czy cos LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 11.09.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Meeting ma wejscie na rury DN25 , czy to oznacza że musze takie ułożyć ? Ja bym chciał ułożyć do pomy 12KW , 3 x 150mb z PE40...taka rure wiekszosc chyba uzywa ale mam robic jakies przejscia ?Z tego co wyczytałem to powinno się układać pętle co min.1,5m i na głębokość między 1,5 a 2 m. right ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Wielkosc Dz dobiera sie do zapotrzebowania domu na cieplo a nie do mocy pompy. Do mocy co najwyzej mozesz dobrac dzlugosc rury. Pozniej to juz szereg uproszczen.Z dlugosci rury widze, ze raczej w kolektor spiralny lelujesz - i dobrze przy takim w sumie oszczednym domku i przewymiarowanej pompie. Ja te 3x150m rury zakopiesz w 3 rowach dlugosci 30-35m kazdy i gruntu nie masz pustynno-piaszczystego, to ciepla nie powinno zabraknac. Z moca tez DZ da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 12.09.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Chyba mnie przekonaliście na pompę geo, rozumiem że ona już nie ma takich strat wraz ze spadkiem temperatury i taka pompa MDS30D 12KW da radę ? Czy lepiej 18Kw kupić ? ( róznica w cenie 1000zl). Czytam wątek i trochę się gubię dom 100 m2 okna 3 - szybowe, reku - toż on powinien brać max ze 6000 kWh rocznie (w cenach samego prądu (bez PC) 2 taryfa to 2400 PLN rocznie za ogrzewanie + CWU) czyli w największe mrozy może z 70 kWh dziennie. Po co taka pompa 18 kW ? - żeby tylko 4 godziny wtedy pracowała, a przeciętnie 2,5 ? Większa pompa będzie szybciej wychładzać DZ (czyli DZ musi być większe droższe) i będzie miała wyższą temperaturę na wyjściu - COP się przez to nie polepszy. Przy takich parametrach domu to ja bym szukał jak najmniejszej pompy (tylko by w 2 taryfie wydoliła) - zyskujesz na cenie zakupu i opłatach za energię COP. Przy takich parametrach domu system grzewczy droższy niż 20 kPLN jest bez sensu. Masz jeszcze czas skup się na dokładnym ociepleniu - bardzo rzadko się zdarza aby ekipa ocieplająca zrobiła to dokładnie, kontroluj kierbuda - tu jest pies pogrzebany. Edytowane 12 Września 2013 przez rudy_36 zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 18kW to byly fantazje inwestora. Stanelo na 12kW co jest i tak mocnym przewymiarowanie, bo do tego budynku na grzanie tanim pradem pewnie 8-9kW starczy. Z drugiej stronie budynke tez jeszcze nie stoi, wiec trudno wogole cos wiazacego pwiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 12.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Panowie ale tu jest mowa o meetingu.Z dośwaidczenia wiem ze ta pompa nie będzie miała przy B0/A35 12kw.Bliżej prawdy 7-9kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.09.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Tak jak Julka 13 kW 6 przy 20C + 1,7 kW grzalki cwu niesterowalnej sterownikiem tylko termostatem mechanicznym + 6 kW grzalki na CO = 13 kW To, że ma sprężareczkę 1,4 kW i przy temp ponizej 0C moc ledwie 2 kW to drobny szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Po tym od razu wiadac, w jaki segment rynkt taki produkt jest kierowany. Zawsze kotos sie moze nabrac i jest handelek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 13.09.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 OK Pany, Decyzja zapadła na MDS30D - czyli geotermalną 12Kw Meetinga, chyba że znajdę jakąś innej firmy w podobnej cenie która będzie miała bardzie realne parametry przy -10C to może być 7-9Kw.Pyxis: Dom juz stoi, okna będą za 3 dni wstawione, ocieplenie scian już się robi , więc to nie taki odległy temat, a raczej na już. Na działce robią mi szambo ,studnie itp, więc dobry moment robić też kolektor. Jedna duża rozbierducha i będzie można sadzić kwiatki. Powiedzcie mi tylko jaki kolektor zrobić? , do Pc wchodzi DN25 ,wiec robic kolektor na 25, 32, 40 ? Chyba dla łatwiekszej pracy wykonam kolektor skladajacy sie z rur w U. Wydaje mi sie na logike ze czym wieksza powierzchnia ziemi tym bedzie wiecej skad cieplo pobierac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.09.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Co do grubosci rury, to IMHO przy kolektorze poziomym gdzie robimy najczesciej 3-4 petle zakopywanie rury PE40 to zbedne wyrzucanie kasy w bloto, ale poza wiekszym klopotem przy ukladaniu (zwlaszcza przez niewprawne rece) i cena, w niczym absolutnie to nie przeszkadza, jednak i PE32 wystarczy. Ta ciensza (25) sobie daruj.Chyba przy Twoich warunkach (nie masz z tego co pamietam do dyspozycji hektarow) kierowal bym sie w strone spiralnego. Pompe masz przewymiarowana (zakladajac ze bedzie realna moc 9kW) wiec jej praca bedzie cyklach. Tutaj wydaje sie lepszym uzyskanie wiekszej mocy kolektora (zmagazynowana w nim ilosc energii sie nie zmieni bo ta zalezy od powierzchni/objetosci gruntu nad kolektorem) i w perspektywie nieco korzystniejszy COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.09.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Powiedzcie mi tylko jaki kolektor zrobić? , do Pc wchodzi DN25 ,wiec robic kolektor na 25, 32, 40 ? Chyba dla łatwiekszej pracy wykonam kolektor skladajacy sie z rur w U. Wydaje mi sie na logike ze czym wieksza powierzchnia ziemi tym bedzie wiecej skad cieplo pobierac. A jaka powierzchnię działki przeznaczasz pod kolektor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 13.09.2013 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 A jaka powierzchnię działki przeznaczasz pod kolektor ? Działkę mamy 744m2, z czego dom stoi na ok.160, do tego szambo i studnia. Więc wolnej dzialki pod kolektor mam ok.300-400m2. Jeszcze jedno pytanie : Czy po zakopaniu rur można potem jeździć po tym gruncie ? Samochodem ? ew. przy zasypywaniu koparką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.09.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Jeszcze jedno pytanie : Czy po zakopaniu rur można potem jeździć po tym gruncie ? Samochodem ? ew. przy zasypywaniu koparką ? Moj koparkowy jezdzil przy zasypywaniu po rowach. Oczywiscie byla juz spora warstwa ziemi na rurach. Dzieku temu mam teraz na trawniku tylko lekkie pofaldowania zamiast "dziur" po osiadlym guncie, jak po zakopaniu przylacza do kanalizy, ktorego nie dalo rady tak "zaprawic". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 13.09.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 OK Pany, Decyzja zapadła na MDS30D - czyli geotermalną 12Kw Meetinga, chyba że znajdę jakąś innej firmy w podobnej cenie która będzie miała bardzie realne parametry przy -10C to może być 7-9Kw. Pyxis: Dom juz stoi, okna będą za 3 dni wstawione, ocieplenie scian już się robi , więc to nie taki odległy temat, a raczej na już. Na działce robią mi szambo ,studnie itp, więc dobry moment robić też kolektor. Dobra decyzja.Dopytaj o podzespoły bo to różnie bywa w meetingu.Musi posiadać termostatyczny zawór rozprężny(nie kapilarę) A reszta jak za ta kasę będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.09.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Za ile masz tego meetinga 12kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.09.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Jak patrzyłem na zdjęcia w googlach, to jedne mają skraplacz w post mennika płytowego, inne miedziany rurowy. Nie wiem który lepszy, ale podskurnie czuje, że płytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts