dylas 09.09.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie, w kotłowni mam coś dziwnego (to robił fachowiec). Piec kondensacyjny jednofunkcyjny 28kw + kominek z płaszczem 26kw, parter i piętro podłogówka, piwnica grzejniki, zasobnik cwu 160l. Powierzchnia podłogówki to ok 260m2. Pytanie do wszystkich jak to uprościć ,poprawić. Dziękuję za wszystkie sugestie i porady. poniżej zdjęcia i schemat.(schemat sam rysowałem, proszę się nie śmiać nie jestem fachowcem) zdjęcia kotłowni i moje schematy http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2644902.html Edytowane 9 Września 2013 przez dylas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.09.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Dobrym rozwiązaniem byłoby podłączenie WGB i kominka do zbiornika buforowego (kominek ładuje cały zbiornik, kocioł tylko górną część) natomiast ze zbiornik energia jest pobierana do centralnego ogrzewania oraz do stacji "świeżej wody" (np. Paradigma WFS-35; Broetje DWM-30) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 10.09.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 A inne propozycje, bo na zbiornik mało miejsca, a ja chcę, to trochę zredukować ,a nie rozbudowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.09.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Likwidując obecny zbiornik c.w.u. i dodatkowe pompy odzyskujesz miejsce na bufor ze stacją. Jeżeli takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę to zamiast bufora można zastosować sprzęgło hydrauliczne (np. WGB i kominek pracują na sprzęgło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 11.09.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Dzięki za odpowiedz, własnie myślałem o SH , wieczorem wstawię projekt jak to widzę dokładnie, jak byś mógł zerknąć ocenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 11.09.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 1. Czy ten schemat może działac?2.Pompy w piecu są na powrocie.2. Pompy podłogówki są na zasilaniu.4.Jaka pojemność, przepływ sprzęgla?5,Gdzie dać pompy z kominka, na powrotach czy na zasilaniu?6.Zawory, zawory zwrotne, zawory ciśnieniowe (bezpieczeństwa) zbiorniki przeponowe itp dorysuję później jeśli to ma sens.7, Sterowanie automatyczne -sprzęgło na zasilaniu podłogi 45st kocioł wylączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 11.09.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 1. Czy ten schemat może działac? 2.Pompy w piecu są na powrocie. 2. Pompy podłogówki są na zasilaniu. 4.Jaka pojemność, przepływ sprzęgla? 5,Gdzie dać pompy z kominka, na powrotach czy na zasilaniu? 6.Zawory, zawory zwrotne, zawory ciśnieniowe (bezpieczeństwa) zbiorniki przeponowe itp dorysuję później jeśli to ma sens. 7, Sterowanie automatyczne -sprzęgło na zasilaniu podłogi 45st kocioł wylączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 11.09.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 link do schematu bo tu nic nie widac http://www.iv.pl/images/02100116936799667215.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 12.09.2013 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Dzięki wszystkim za pomoc, kotłownia hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts