pchlistosc 07.05.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 napiszcie jakie roznice widzicie w cenach materialow budowlanych co i o ile wzroslo a moze zmalalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 07.05.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Nie zmalalo Cement: przed 1 maja 310 za tone - po 1 maja - 350 za tone cegly K3: przed 1 maja 1,89 szt - po 1 maja - 2,13 szt odechciewa sie zakupow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 07.05.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 odechciewa sie zakupow... Poczekaj chwile, jeśli masz czas na czekanie, poszedłem do jakiegoś salonu budowlanego (czytaj hurtowni) po zwykłą folię budowlaną - trzy osoby "buchnęły" do mnie, żeby mnie obsługiwać Poczekaj, zaraz zmiękną. Chciałem kupić oczyszczlnię - facet na to: pan poczeka, producent za kilka dni obniży cenę o wzrost Vatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.05.2004 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 odechciewa sie zakupow... Poczekaj chwile, jeśli masz czas na czekanie, poszedłem do jakiegoś salonu budowlanego (czytaj hurtowni) po zwykłą folię budowlaną - trzy osoby "buchnęły" do mnie, żeby mnie obsługiwać Poczekaj, zaraz zmiękną. Chciałem kupić oczyszczlnię - facet na to: pan poczeka, producent za kilka dni obniży cenę o wzrost Vatu. tak to prawda w hurtowniach pusto nawet w marketach budowlanych malo ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodo 07.05.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Tak szybko ceny nie spadną. Rozpędzona lokomotywa potrzebuje trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 07.05.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Wczoraj w skepie hydraulicznym będąc miałem takie same odczucia...pusto i spory rabat na hydroforek zrekompensował całkowicie Vatu podwyżkę. Handlowcy też wolą sprzedać na małej marży (3,5 7%) niż oddać klienta Marketowi (u mnie taki straszak działa i to skutecznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 07.05.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Na szczescie to jedynie zakupy robione zaraz po 1 maja - teraz sie wstrzymujemy z zakupami.Dobrze, za dachowki zamowilismy jeszcze przed 1 maja, przynajmniej fachowcy moga pracowac i nie ma przestojow. A jak myslicie, kiedy zmiekna w hurtowniach? Lato idzie, sezon budowlany w pelni, ile mozna czekac? Zima raczej ciezko sie budowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 07.05.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 A jak myslicie, kiedy zmiekna w hurtowniach? Lato idzie, sezon budowlany w pelni, ile mozna czekac? Zima raczej ciezko sie budowac... Jak tylko zaksięgują wszystkie faktury z kwietnia i stwierdzą, że już nie mają co księgować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.05.2004 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 A jak myslicie, kiedy zmiekna w hurtowniach? Lato idzie, sezon budowlany w pelni, ile mozna czekac? Zima raczej ciezko sie budowac... Jak tylko zaksięgują wszystkie faktury z kwietnia i stwierdzą, że już nie mają co księgować co im po ksiegowaniu jak kaska nie wplywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 07.05.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Pewnie w wtym roku od stcznia do maja zarobili tyle co w biegłym roku przez cały sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 07.05.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 4 maja zbierałem cenniki na okna, sprzedawca okien (Urzędowski) akurat pisał na cennikach długopisem +15%, o rabatach na razie nie rozmawiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matizka 07.05.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Moja teoria jest taka, że potrzebują max. 90 dni. Oni tez płacą Vat (też czasami ten wyższy) i od czegoś ten Vat naliczony muszą odliczyć. Jak nie mają sprzedaży w ciągu 3 miesięcy to są w takiej samej sytuacji jak my. A marże myslę, że są i tak dużo wyższe niż nam się wydaje (mnie kiedyś zszokowały marże detaliczne w mojej własnej firmie i to nienajdroższej) M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 07.05.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Znajomy właściciel hurtowni budowlanej twierdził, że musi podnieść ceny chociaż na chwilę, bo inaczej zlinczują go ci, którzy uciekali przed wyższym podatkiem VAT i robili zakupy w kwietniu. Ogólnie jednak, twierdzi, że ceny już dawno i systematycznie poszły w górę a więc cały proceder będzie wyglądał tak: +15% VAT ale 25 i więcej % upustu. Generalnie ceny bez zmian. Mam nadzieję, że nie kłamał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 07.05.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Generalnie ceny beda spadac, dzwonilam przedwczoraj do skladu i chcialam sie dowiedziec jaka jest cena bloczkow, a facet na to, ze cena na dzis to 6.50 za sztuke, ale on u siebie nic niema, nie chce zzamawiac bo ceny w ciagu dwoch tygodni maja spadac i on nie chce przeinwestowac, powiedzial nawet, ze ceny moga spasc do takich jakie byly w listopadzie ub.r. No to czekam... A jak dobrze rozumiem to np. okna z montazem nadal 7% Vatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 07.05.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Jakoś nic nie potwierdza tego wieszczonego spadku cen i wynika to z kilku przyczyn:1. w hurtowniach obecnie nic nie ma - na odbudowę jako takich stanów potrzebuja 2-3 miesięcy2. 15 % wzrostu Vatu żaden hurtownik nie pokryje z własnej kieszeni, gdyż ich marża i zarobek spadłby znacząco a czasem sprzedaż musiałaby się odbyć poniżej kosztu zakupu (nie sądzę , żeby komuś z was przy zakupach przed 1.05 po otrzymaniu jakiegoś rabatu udało się wycisnąć dodatkowy upust 15% - a tak musiałoby to wyglądać obecnie).3. rozpędzone i niedokończone budowy będą dalej potrzebowały materiałów, a nawet dziś na onecie czytałem o rekordowym wzroście obrotów w sektorze budownictwaOsobiście pogodziłem się z tym że z planowanych 200 000 zakupów w materiałach nabyłem za 100 000 . Pozostałe 100 000 pewnie będzie droższe o jakieś 10% i nic się na to nie poradzi - trzeba będzie skorygować swoje plany finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.05.2004 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Jakoś nic nie potwierdza tego wieszczonego spadku cen i wynika to z kilku przyczyn: 1. w hurtowniach obecnie nic nie ma - na odbudowę jako takich stanów potrzebuja 2-3 miesięcy 2. 15 % wzrostu Vatu żaden hurtownik nie pokryje z własnej kieszeni, gdyż ich marża i zarobek spadłby znacząco a czasem sprzedaż musiałaby się odbyć poniżej kosztu zakupu (nie sądzę , żeby komuś z was przy zakupach przed 1.05 po otrzymaniu jakiegoś rabatu udało się wycisnąć dodatkowy upust 15% - a tak musiałoby to wyglądać obecnie). 3. rozpędzone i niedokończone budowy będą dalej potrzebowały materiałów, a nawet dziś na onecie czytałem o rekordowym wzroście obrotów w sektorze budownictwa Osobiście pogodziłem się z tym że z planowanych 200 000 zakupów w materiałach nabyłem za 100 000 . Pozostałe 100 000 pewnie będzie droższe o jakieś 10% i nic się na to nie poradzi - trzeba będzie skorygować swoje plany finansowe. zas pesymista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 08.05.2004 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Flizy,które kosztowały 27 zł skoczyły na 39 zł m2 Muszę kupić , bo zabrakło (na szczęście tylko 1 paczkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 08.05.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Gwoli ścisłości ceny nie powinny wzrosnąć o 15 %, ale o 14% w stosunku do cen brutto z przed 1 maja.Wyjasnienie dla wolnomyślicieli. Podatek vat rośnie o 15% do 22% ale podstawa netto się nie zmienia. Stara cena (z 7% vatem) + 15% to nie to samo co stara cena z odjętym 7% vatem i dodanym 22% vatem. Jak Urzędowski lekką ręką dodaje do okien +15% to wykorzystuje pretekst. 1% to może nie jest dużo, ale mogę je wydać lepiej i pójść z dziećmi do kina i na lody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1 08.05.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Wczoraj rozmawiałem z budującym się obok mojej działki, któryzwiózł cały porotherm na działkę i wynajął stróża do pilnowania.Całkiem przypadkiem był on świadkiem rozmowy hurtownika z kolegą, gdzie ten chwalił się, że cegłę to 3-4x sprzedał i byłyby jaja, gdyby wszyscy zgłosili sie jednocześnie, a tak w ogóle to najlepiej byłoby ogłosić upadłość.Wynika z tego, że długo trzeba będzie czekac na ewentualną obniżkę cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.05.2004 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 za dachowki braasa u dystrybutora zaplacilem o 15 gr mniej niz kosztowaly przed 1 maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts