Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co z cenami po 1 maja

pchlistosc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

odechciewa sie zakupow...

Poczekaj chwile, jeśli masz czas na czekanie, poszedłem do jakiegoś salonu budowlanego (czytaj hurtowni) po zwykłą folię budowlaną - trzy osoby "buchnęły" do mnie, żeby mnie obsługiwać :)

Poczekaj, zaraz zmiękną. Chciałem kupić oczyszczlnię - facet na to: pan poczeka, producent za kilka dni obniży cenę o wzrost Vatu. :lol: :lol: :lol:

odechciewa sie zakupow...

Poczekaj chwile, jeśli masz czas na czekanie, poszedłem do jakiegoś salonu budowlanego (czytaj hurtowni) po zwykłą folię budowlaną - trzy osoby "buchnęły" do mnie, żeby mnie obsługiwać :)

Poczekaj, zaraz zmiękną. Chciałem kupić oczyszczlnię - facet na to: pan poczeka, producent za kilka dni obniży cenę o wzrost Vatu. :lol: :lol: :lol:

tak to prawda w hurtowniach pusto nawet w marketach budowlanych malo ludzi :D

Wczoraj w skepie hydraulicznym będąc miałem takie same odczucia...pusto i spory rabat na hydroforek zrekompensował całkowicie Vatu podwyżkę. Handlowcy też wolą sprzedać na małej marży (3,5 7%) niż oddać klienta Marketowi (u mnie taki straszak działa i to skutecznie).

Na szczescie to jedynie zakupy robione zaraz po 1 maja - teraz sie wstrzymujemy z zakupami.

Dobrze, za dachowki zamowilismy jeszcze przed 1 maja, przynajmniej fachowcy moga pracowac i nie ma przestojow.

A jak myslicie, kiedy zmiekna w hurtowniach? Lato idzie, sezon budowlany w pelni, ile mozna czekac? Zima raczej ciezko sie budowac...

Moja teoria jest taka, że potrzebują max. 90 dni. Oni tez płacą Vat (też czasami ten wyższy) i od czegoś ten Vat naliczony muszą odliczyć. Jak nie mają sprzedaży w ciągu 3 miesięcy to są w takiej samej sytuacji jak my.

A marże myslę, że są i tak dużo wyższe niż nam się wydaje (mnie kiedyś zszokowały marże detaliczne w mojej własnej firmie i to nienajdroższej)

M.

Znajomy właściciel hurtowni budowlanej twierdził, że musi podnieść ceny chociaż na chwilę, bo inaczej zlinczują go ci, którzy uciekali przed wyższym podatkiem VAT i robili zakupy w kwietniu. Ogólnie jednak, twierdzi, że ceny już dawno i systematycznie poszły w górę a więc cały proceder będzie wyglądał tak: +15% VAT ale 25 i więcej % upustu. Generalnie ceny bez zmian. Mam nadzieję, że nie kłamał... :-?

Generalnie ceny beda spadac, dzwonilam przedwczoraj do skladu i chcialam sie dowiedziec jaka jest cena bloczkow, a facet na to, ze cena na dzis to 6.50 za sztuke, ale on u siebie nic niema, nie chce zzamawiac bo ceny w ciagu dwoch tygodni maja spadac i on nie chce przeinwestowac, powiedzial nawet, ze ceny moga spasc do takich jakie byly w listopadzie ub.r. No to czekam... :lol:

A jak dobrze rozumiem to np. okna z montazem nadal 7% Vatu?

Jakoś nic nie potwierdza tego wieszczonego spadku cen i wynika to z kilku przyczyn:

1. w hurtowniach obecnie nic nie ma - na odbudowę jako takich stanów potrzebuja 2-3 miesięcy

2. 15 % wzrostu Vatu żaden hurtownik nie pokryje z własnej kieszeni, gdyż ich marża i zarobek spadłby znacząco a czasem sprzedaż musiałaby się odbyć poniżej kosztu zakupu (nie sądzę , żeby komuś z was przy zakupach przed 1.05 po otrzymaniu jakiegoś rabatu udało się wycisnąć dodatkowy upust 15% - a tak musiałoby to wyglądać obecnie).

3. rozpędzone i niedokończone budowy będą dalej potrzebowały materiałów, a nawet dziś na onecie czytałem o rekordowym wzroście obrotów w sektorze budownictwa

Osobiście pogodziłem się z tym że z planowanych 200 000 zakupów w materiałach nabyłem za 100 000 . Pozostałe 100 000 pewnie będzie droższe o jakieś 10% i nic się na to nie poradzi - trzeba będzie skorygować swoje plany finansowe.

Jakoś nic nie potwierdza tego wieszczonego spadku cen i wynika to z kilku przyczyn:

1. w hurtowniach obecnie nic nie ma - na odbudowę jako takich stanów potrzebuja 2-3 miesięcy

2. 15 % wzrostu Vatu żaden hurtownik nie pokryje z własnej kieszeni, gdyż ich marża i zarobek spadłby znacząco a czasem sprzedaż musiałaby się odbyć poniżej kosztu zakupu (nie sądzę , żeby komuś z was przy zakupach przed 1.05 po otrzymaniu jakiegoś rabatu udało się wycisnąć dodatkowy upust 15% - a tak musiałoby to wyglądać obecnie).

3. rozpędzone i niedokończone budowy będą dalej potrzebowały materiałów, a nawet dziś na onecie czytałem o rekordowym wzroście obrotów w sektorze budownictwa

Osobiście pogodziłem się z tym że z planowanych 200 000 zakupów w materiałach nabyłem za 100 000 . Pozostałe 100 000 pewnie będzie droższe o jakieś 10% i nic się na to nie poradzi - trzeba będzie skorygować swoje plany finansowe.

zas pesymista

Gwoli ścisłości ceny nie powinny wzrosnąć o 15 %, ale o 14% w stosunku do cen brutto z przed 1 maja.

Wyjasnienie dla wolnomyślicieli. Podatek vat rośnie o 15% do 22% ale podstawa netto się nie zmienia. Stara cena (z 7% vatem) + 15% to nie to samo co stara cena z odjętym 7% vatem i dodanym 22% vatem.

Jak Urzędowski lekką ręką dodaje do okien +15% to wykorzystuje pretekst. 1% to może nie jest dużo, ale mogę je wydać lepiej i pójść z dziećmi do kina i na lody.

Wczoraj rozmawiałem z budującym się obok mojej działki, który

zwiózł cały porotherm na działkę i wynajął stróża do pilnowania.

Całkiem przypadkiem był on świadkiem rozmowy hurtownika z kolegą, gdzie ten chwalił się, że cegłę to 3-4x sprzedał i byłyby jaja, gdyby wszyscy zgłosili sie jednocześnie, a tak w ogóle to najlepiej byłoby

ogłosić upadłość.

Wynika z tego, że długo trzeba będzie czekac na ewentualną obniżkę cen.