Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co z cenami po 1 maja

pchlistosc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykonawca oznajmił, że wykona usługę z materiałem.

Doliczy 7% VAT + 5,5% jako koszt. Ceny będą zawierać upust dla firm, oczywiście mam prawo wskazać tańszego dostawcę, ale podobno

nie mam zbyt dużych szans na większy upust, a tym bardziej w reklamowanych programach typu buduj z PSB.

Ci co zrobili zapasy (znam przypadek, jak zobaczyłem to nie mogłem uwierzyć, ale materiałów na pół domu gosć zebrał na 5 piętrze w mieszkaniu, piwnicy i garażu) pocieszają się, że jednak nie staniało i tworzą teorie na temat że stanieć nie może. Ja widzę jednak puchy w składach, odbudowywanie zapasów i zatrzymywanie klienta za wszelką cenę (w składzie z mat. izolacyjnymi dwa razy proponowano mi bonifikatę i tak doszlismy już do ceny na styropian sprzed wielkiej paniki). Jak to rokuje na przyszłość ? a, i stal jest wywoławczo po 2,8 zł/kg a nie 3,9 za 1 mb ( 1mb pręta 12 lub 14 to raczej mniej niż 1 kg) . Ludzie brali materiały na kredyty (wzrost w i kw. o 50 %), przedpłaty itp Czy ktoś liczy te koszty plus zamrożona gotówka plus nerwówka czy na pewno dostaniemy nasz zapłacony materiał i kiedy? Należy pamiętać, ze klient który już zapłacił za materiał otrzyma go na samym końcu i dostanie raczej gorszej jakosci, przed nim są wszyscy którzy chcą dopiero kupić.

tak to prawda w hurtowniach pusto nawet w marketach budowlanych malo ludzi :D

Nie wiem jak u Was ale w Katowicach w Castoramie to ludzi wcale nie mniej.Znaczy mniej w porownaniu do paru ostatnich dni kwietnia ale taka normalna ilosc.

Sam juz zauwazylem ze sklepy wykorzystaly podwyzke Vat-u do podwyzki cen.

Nie wiem jak w sklepach typu Castorama ale w mniejszych tak jest.

Przyklad

Zawor do pralki

przed podwyzka 9,50 brutto

po podwyzce 9,43 netto

Niby podniesli tylko 0.55 zl na sztuce.Ale sztuka razy ilosc robi swoje.

Zreszta na innych rzeczach tez tak jest :(

wedlug Ciebie to jest rtaniej ale moze to blad????

ceny, ceny, ceny

1. wełna rockwoola grudzień 2003 (150mmx1000x5500) 56,95 zł - ta sama w maju 74,95 - RÓŻNIACA 32 %

2. GONT IKO luty 22 zł/m2 - maj 28 zł m2 - różnica 27 %

3. Styropian 12 cm z frezem - luty 122 zł/m3 - maj 160 zł/zł m3 - różnica 31 %

... a różnica pomiędzy 7 % a 22 % to tylko 15 %.

Chyba ktoś tu zwariował?

Tylko na tych trzech materiałach zapłaciłem przed majem o 4500 zł mniej.

ceny, ceny , ceny

ceny, ceny, ceny

1. wełna rockwoola grudzień 2003 (150mmx1000x5500) 56,95 zł - ta sama w maju 74,95 - RÓŻNIACA 32 %

2. GONT IKO luty 22 zł/m2 - maj 28 zł m2 - różnica 27 %

3. Styropian 12 cm z frezem - luty 122 zł/m3 - maj 160 zł/zł m3 - różnica 31 %

... a różnica pomiędzy 7 % a 22 % to tylko 15 %.

Chyba ktoś tu zwariował?

Tylko na tych trzech materiałach zapłaciłem przed majem o 4500 zł mniej.

ale w koncu musza spasowac ile wytrzymaja z mniejsza sprzedaza?

ceny, ceny , ceny

Chyba nie do końca jest poprawne porównywanie cen z okresu kiedy sezon budowlany jest martwy z okresem, w którym sezon jest w pełni. Tak na prawdę powinno się porównać ceny z 30 kwietnia i 5 maja, choć i to nie byłoby zapewne poprawne ponieważ większość firm wprowadziła wcześniej ewentualne podwyżki, aby po 1 maja mieć z czego spuszczać.

Przeciez VAT 22% mial juz wejsc od 1 stycznia (dopiero 4 stycznia wyszlo jakies pismo ze przedluza sie obnizona stawke do 30 kwietnia) wiec wiekszosc producentów juz przed ta data wyrownalo sobie do Vatu 22% i teraz ci uczciwi juz nie podniesli a ci zahlanni podniesli jescze raz aby pozniej mowic ze maja promocje 20% :lol:

Przeciez VAT 22% mial juz wejsc od 1 stycznia (dopiero 4 stycznia wyszlo jakies pismo ze przedluza sie obnizona stawke do 30 kwietnia) wiec wiekszosc producentów juz przed ta data wyrownalo sobie do Vatu 22% i teraz ci uczciwi juz nie podniesli a ci zahlanni podniesli jescze raz aby pozniej mowic ze maja promocje 20% :lol:

a mnie dzisiaj spotkalo cos milego sprzedano mi towar bez faktury (i bez Vatu rzecz jasna) i do tego obiecano do konca roku ze nazbieraja troche faktur :-)