zbyszekP 12.05.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Nie wiem jak to jest z oknami, ale dzisiaj kupiłem materiał z usługą firmy. Wszystko obciążone 7%VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1 12.05.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Wykonawca oznajmił, że wykona usługę z materiałem.Doliczy 7% VAT + 5,5% jako koszt. Ceny będą zawierać upust dla firm, oczywiście mam prawo wskazać tańszego dostawcę, ale podobnonie mam zbyt dużych szans na większy upust, a tym bardziej w reklamowanych programach typu buduj z PSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 12.05.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 > www.twoje.bezpieczenstwo.prv.pl Tak się zacznie u wszystkich. Będzie więc taniej. Gdzieś trzeba pchać towary i usługi. Rynek wyreguluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 12.05.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 > www.twoje.bezpieczenstwo.prv.pl Tak się zacznie u wszystkich. Będzie więc taniej. Gdzieś trzeba pchać towary i usługi. Rynek wyreguluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 12.05.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 > www.twoje.bezpieczenstwo.prv.pl Tak się zacznie u wszystkich. Będzie więc taniej. Gdzieś trzeba pchać towary i usługi. Rynek wyreguluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 12.05.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 www.twoje.bezpieczenstwo.prv.pl Tak się zacznie u wszystkich. Będzie więc taniej. Gdzieś trzeba pchać towary i usługi. Rynek wyreguluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 12.05.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 > http://www.twoje.bezpieczenstwo.prv.pl Tak się zacznie u wszystkich. Będzie więc taniej. Gdzieś trzeba pchać towary i usługi. Rynek wyreguluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 12.05.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Ci co zrobili zapasy (znam przypadek, jak zobaczyłem to nie mogłem uwierzyć, ale materiałów na pół domu gosć zebrał na 5 piętrze w mieszkaniu, piwnicy i garażu) pocieszają się, że jednak nie staniało i tworzą teorie na temat że stanieć nie może. Ja widzę jednak puchy w składach, odbudowywanie zapasów i zatrzymywanie klienta za wszelką cenę (w składzie z mat. izolacyjnymi dwa razy proponowano mi bonifikatę i tak doszlismy już do ceny na styropian sprzed wielkiej paniki). Jak to rokuje na przyszłość ? a, i stal jest wywoławczo po 2,8 zł/kg a nie 3,9 za 1 mb ( 1mb pręta 12 lub 14 to raczej mniej niż 1 kg) . Ludzie brali materiały na kredyty (wzrost w i kw. o 50 %), przedpłaty itp Czy ktoś liczy te koszty plus zamrożona gotówka plus nerwówka czy na pewno dostaniemy nasz zapłacony materiał i kiedy? Należy pamiętać, ze klient który już zapłacił za materiał otrzyma go na samym końcu i dostanie raczej gorszej jakosci, przed nim są wszyscy którzy chcą dopiero kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 12.05.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 przepraszam.. troszkę mnie sklonowało powyżej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 12.05.2004 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 tak to prawda w hurtowniach pusto nawet w marketach budowlanych malo ludzi Nie wiem jak u Was ale w Katowicach w Castoramie to ludzi wcale nie mniej.Znaczy mniej w porownaniu do paru ostatnich dni kwietnia ale taka normalna ilosc. Sam juz zauwazylem ze sklepy wykorzystaly podwyzke Vat-u do podwyzki cen. Nie wiem jak w sklepach typu Castorama ale w mniejszych tak jest. Przyklad Zawor do pralki przed podwyzka 9,50 brutto po podwyzce 9,43 netto Niby podniesli tylko 0.55 zl na sztuce.Ale sztuka razy ilosc robi swoje. Zreszta na innych rzeczach tez tak jest wedlug Ciebie to jest rtaniej ale moze to blad???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 12.05.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 wedlug Ciebie to jest rtaniej ale moze to blad???? Taniej to nie jest Ta pierwsza cena to jest cena brutto czyli dla klienta A do drugiej trzeba jeszcze Vat doliczyc A ze cena brutto rowna sie prawie cenie netto to mozna powiedziec ze zdrozalo o jakies 5-6 % Wyzej gdzies to policzylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 12.05.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 ceny, ceny, ceny 1. wełna rockwoola grudzień 2003 (150mmx1000x5500) 56,95 zł - ta sama w maju 74,95 - RÓŻNIACA 32 % 2. GONT IKO luty 22 zł/m2 - maj 28 zł m2 - różnica 27 % 3. Styropian 12 cm z frezem - luty 122 zł/m3 - maj 160 zł/zł m3 - różnica 31 % ... a różnica pomiędzy 7 % a 22 % to tylko 15 %. Chyba ktoś tu zwariował? Tylko na tych trzech materiałach zapłaciłem przed majem o 4500 zł mniej. ceny, ceny , ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 13.05.2004 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 ceny, ceny, ceny 1. wełna rockwoola grudzień 2003 (150mmx1000x5500) 56,95 zł - ta sama w maju 74,95 - RÓŻNIACA 32 % 2. GONT IKO luty 22 zł/m2 - maj 28 zł m2 - różnica 27 % 3. Styropian 12 cm z frezem - luty 122 zł/m3 - maj 160 zł/zł m3 - różnica 31 % ... a różnica pomiędzy 7 % a 22 % to tylko 15 %. Chyba ktoś tu zwariował? Tylko na tych trzech materiałach zapłaciłem przed majem o 4500 zł mniej. ale w koncu musza spasowac ile wytrzymaja z mniejsza sprzedaza? ceny, ceny , ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 13.05.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Chyba nie do końca jest poprawne porównywanie cen z okresu kiedy sezon budowlany jest martwy z okresem, w którym sezon jest w pełni. Tak na prawdę powinno się porównać ceny z 30 kwietnia i 5 maja, choć i to nie byłoby zapewne poprawne ponieważ większość firm wprowadziła wcześniej ewentualne podwyżki, aby po 1 maja mieć z czego spuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 13.05.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 no cóż. jeśli spadną ceny do poprzedniego poziomu to i tak będą o te 14% wyższe i zapłacimy to my - klienci to ratowanie branzy budowlanej w wydaniu polskiego rządu szlag człowieka trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 13.05.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Dzisiaj spotkała mnie niespodzianka bramy Wiśniowski wogóle nie podrożały ta sama cena i jak yu sie spieszyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.05.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Za to cena na pewno zostala juz podniesiona duzo wczesniej bo nie wierze ze u wisniowskiego tacy hojni i podwyzke wzieli na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.05.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Przeciez VAT 22% mial juz wejsc od 1 stycznia (dopiero 4 stycznia wyszlo jakies pismo ze przedluza sie obnizona stawke do 30 kwietnia) wiec wiekszosc producentów juz przed ta data wyrownalo sobie do Vatu 22% i teraz ci uczciwi juz nie podniesli a ci zahlanni podniesli jescze raz aby pozniej mowic ze maja promocje 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 13.05.2004 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Przeciez VAT 22% mial juz wejsc od 1 stycznia (dopiero 4 stycznia wyszlo jakies pismo ze przedluza sie obnizona stawke do 30 kwietnia) wiec wiekszosc producentów juz przed ta data wyrownalo sobie do Vatu 22% i teraz ci uczciwi juz nie podniesli a ci zahlanni podniesli jescze raz aby pozniej mowic ze maja promocje 20% a mnie dzisiaj spotkalo cos milego sprzedano mi towar bez faktury (i bez Vatu rzecz jasna) i do tego obiecano do konca roku ze nazbieraja troche faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek72 13.05.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 wlasnie - czy ktos z Was przerabia ten temat (bez faktur)?jak reaguja sprzedawcy?jakie towary mozna kupic bez faktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts