Pieczara 13.05.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Nie sadze, zeby ceny spadly do poziomu sprzed podwyzki VATu. Tu bym sie nie łudził (chyba ze wykonanie uslugi z 7% VATem). Mysle tylko, ze jak porownamy ceny powiedzmy z kwietnia i z sierpnia tego roku, to okaze sie, ze wzrosly one nie o 14%, ale powiedzmy o 5%. Ale podwyzka jakas bedzie. Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 14.05.2004 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Nie sadze, zeby ceny spadly do poziomu sprzed podwyzki VATu. Tu bym sie nie łudził (chyba ze wykonanie uslugi z 7% VATem). Mysle tylko, ze jak porownamy ceny powiedzmy z kwietnia i z sierpnia tego roku, to okaze sie, ze wzrosly one nie o 14%, ale powiedzmy o 5%. Ale podwyzka jakas bedzie. Pieczara. podobno zaczynaja juz kupowac materialy w Niemczech i Czechach tam Vat nizszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1 14.05.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Ty Przemek 72 brakuje żebyś się zapytał, ile warto dac za kradziony matertiał z innej budowy. A za miesiąc może dwa będziesz pisał POMOCY OKRADLI MNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 14.05.2004 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Ty Przemek 72 brakuje żebyś się zapytał, ile warto dac za kradziony matertiał z innej budowy. A za miesiąc może dwa będziesz pisał POMOCY OKRADLI MNIE. nie czepiaj sie Przemka bo on ma racje . Nie chodzi o to zeby kupowac kradziony towar a jedynie omijac durna ustawe podatkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 14.05.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Zgadzam się z "pchlistosc". Naszego zachowania (kupowanie bez rachunku) nie należy traktować jako przestępstwa,tylko jako działanie w obronie własnej. Nasz państwo zdziera z nas ostatnia koszule - musimu sie bronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.05.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Zgadzam się z "pchlistosc". Naszego zachowania (kupowanie bez rachunku) nie należy traktować jako przestępstwa, tylko jako działanie w obronie własnej. Nasz państwo zdziera z nas ostatnia koszule - musimu sie bronić. Poradź swojemu adwokatowi by wygłosił w tym stylu mowę obrończą w Twojej sprawie o "paserkę". Z pewnością Sąd się wzruszy i Cie uniewinni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 14.05.2004 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Zgadzam się z "pchlistosc". Naszego zachowania (kupowanie bez rachunku) nie należy traktować jako przestępstwa, tylko jako działanie w obronie własnej. Nasz państwo zdziera z nas ostatnia koszule - musimu sie bronić. Poradź swojemu adwokatowi by wygłosił w tym stylu mowę obrończą w Twojej sprawie o "paserkę". Z pewnością Sąd się wzruszy i Cie uniewinni. o paserce moze byc mowa jezeli z pelna swiadomoscia kupujemy rzeczy kradzione Wowka ciekawy jestem czy kazdej firmie wykonawczej placiles po wystawieniu faktury? A po co niby banki udzielaja kredytow na budowe w systemie gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.05.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 pchlistosc - na poprzedniej stronie napisałeś - "a mnie dzisiaj spotkalo cos milego sprzedano mi towar bez faktury (i bez Vatu rzecz jasna) i do tego obiecano do konca roku ze nazbieraja troche faktur" Twoja wypowiedź świadczy, że miałeś pełną świadomość zaopatrywania się w mat. bud z nielegalnego obrotu. Ponadto te obiecane nazbieranie "lewych" faktur - czy to też przejaw walki ze "złym" prawem podatkowym? Tak, mam faktury i paragony na zdecydowaną większość materiałów i usług. Ich wartość zdecydowanie przewyższyła limit możliwej do wykorzystania ulgi budowlanej. Mimo to zawsze fakturę odbierałem. Jak się z pewnością domyślasz nie mam faktur za prace wykonane na budowie przez teścia, szwagra i innych członków najbliższej (powtarzam najbliższej) rodziny oraz kilku przyjaciół. Ale oczywiście każdy postępuje tak jak uważa za słuszne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 14.05.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 No to ja poprę Wowkę. Niestety fakt, że kradzieże są tak powszechne i intratne wynika z faktu, że ktoś te kradzione rzeczy kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 14.05.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Widzę "Wowka", ze należysz do tej grupy naszych obywateli, która na wezwanie naszego "czerwonego rządu" - OD DZIŚ PŁĄCIMY PODATEK DOCHODOWY 30% grzecznie zaniosłaby w zębach swoje ciężko i uczciwie zarobione pieniądze do Urzędu Skarbowego i z podziwem patrzyła jak ministrowie kupują za to jeszcze większe i bardziej komfortowe Lancie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 14.05.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 no to fakt, bez faktury to ewentualnie mozna placic np. murarzowi, gdzie wiadomo, ze bez podatku oznacza dla wszystkich zysk. Ale materialy ktore juz od momentu wyprodukowania ich maja na sobie ciezar Vatu - ktos kiedys za to zaplacil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 14.05.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Tak, mam faktury i paragony na zdecydowaną większość materiałów i usług. Ich wartość zdecydowanie przewyższyła limit możliwej do wykorzystania ulgi budowlanej. Mimo to zawsze fakturę odbierałem. Miałbyś inny zdanie na ten temat, gdybyś tak jak ja nie załapał się na żadną ulgę budowlaną i miałbyś 22% VAT na materiały. Dodatkowo kiedy sprzedam obecne mieszkanie , które z trudem i w pełnej komercji nabyłem w ciągu ostatnich 3 lat to potraktują mnie 10% podatkiem od sprzedaży mieszkania a za progiem stoją nastepni z podatkiem katastralnym. W tej sytuacji na pytanie z fakturą czy bez , ale 10% taniej nie mam żadnych dylematów jak ma brzmieć odpowiedź. W przeciwnym wypadku nie skończę tej budowy nigdy bo wszystko zeżrą zusy, podatki moje i wykonawcy oraz vaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 14.05.2004 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 pchlistosc - na poprzedniej stronie napisałeś - "a mnie dzisiaj spotkalo cos milego sprzedano mi towar bez faktury (i bez Vatu rzecz jasna) i do tego obiecano do konca roku ze nazbieraja troche faktur" Twoja wypowiedź świadczy, że miałeś pełną świadomość zaopatrywania się w mat. bud z nielegalnego obrotu. Ponadto te obiecane nazbieranie "lewych" faktur - czy to też przejaw walki ze "złym" prawem podatkowym? Tak, mam faktury i paragony na zdecydowaną większość materiałów i usług. Ich wartość zdecydowanie przewyższyła limit możliwej do wykorzystania ulgi budowlanej. Mimo to zawsze fakturę odbierałem. Jak się z pewnością domyślasz nie mam faktur za prace wykonane na budowie przez teścia, szwagra i innych członków najbliższej (powtarzam najbliższej) rodziny oraz kilku przyjaciół. Ale oczywiście każdy postępuje tak jak uważa za słuszne. Pozdrawiam 1.po pierwsze nie ma mowy o towarze lewego pochodzenia jest to tylko oferta od producenta. 2.Podziwiam ze wybudowales dom i nie musiales korzystac z oferty firm wykonawczych ktore moga wykonac ta sama robote bez rachunku a zatem zmniejszajac swoje koszty (oni zyskuja podatek a ja zyskuje Vat) 3.Same banki widzac taka glupote z podatkami oferuja kredyty hipoteczne w 100% rozliczane systemem gospodarczym 4.podatki wprowadzane przez nasze bandyckie partie niedlugo wykoncza zarowno rolnikow jak i budownictwo i uwazam ze nalezy sie przed tym bronic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.05.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 pchlistosc Ad.1 - Jest to towar niefakturowany u sprzedawcy. Niekoniecznie kradziony z innej budowy ale np. z przemytu, z kradzieży z magazynu-trnasprtu Tirem producenta- dealera, czy też wyprodukowany bez ewidencjonowania. Gama możliwości jest szeroka.... Ad2. - Dziękuję za słowa podziwu Ad3. - Kredyt bankowy i sposób rozliczania się kredytobiorcy z bankiem ma się tyle do przepisów ustawy o Vat (i podatkowych w ogóle) co piernik do wiatraka. Ad4. - Dobrego prawa należy przestrzegać a złe prawo zmieniać. a&z też stałem przed różnymi dylematami. I także dokonałem wyboru. I był to mój wybór z wszystkimi z tego tytułu konsekwencjami. Każdy odpowiada za siebie. Ps. Ja też nie "załapałem" się na różne ulgi. Między innymi na poprzednią ulgę budowlaną która pozwalała na odpisanie nie tych obecnych 19% od podatku lecz 30 a nawet 40% od dochodu. Trudno - nie zdążyłem, stało się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 14.05.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 też stałem przed różnymi dylematami. I także dokonałem wyboru. I był to mój wybór z wszystkimi z tego tytułu konsekwencjami. Każdy odpowiada za siebie. Pozdrawiam Piękny dzień przyłożyć komuś paserem, robi się człowiekowi tak miło na duszy a i wykazać swoją uczciwość i wyższość przyjemnie. Jednakowoż piasek ze żwirowni, bloczki betonowe z wytwórni lub więźba z tartaku nie wydaje mi się kradziona, podobnie jak praca wykonawcy Gratuluję i pozdrawiam również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 15.05.2004 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 pchlistosc Ad.1 - Jest to towar niefakturowany u sprzedawcy. Niekoniecznie kradziony z innej budowy ale np. z przemytu, z kradzieży z magazynu-trnasprtu Tirem producenta- dealera, czy też wyprodukowany bez ewidencjonowania. Gama możliwości jest szeroka.... Ad2. - Dziękuję za słowa podziwu Ad3. - Kredyt bankowy i sposób rozliczania się kredytobiorcy z bankiem ma się tyle do przepisów ustawy o Vat (i podatkowych w ogóle) co piernik do wiatraka. Ad4. - Dobrego prawa należy przestrzegać a złe prawo zmieniać. AD1 zgadzam sie z postem a@z poczytaj nizej AD2 'slowa podziwu" oznaczaja one bardziej twoja naiwnos (sorry) bo jezeli ktos moze wytworzyc cos poprzez nizsze koszty np.niefakturujac usluge to on zarabia oraz ja AD3 kredyt bankowy ma wiele wspolnego gdyby przyjac ze kazdy jak ty dokumentuje(czytaj odbiera faktury Vat) wszystkie roboty budowlane i podobnie zakupuje materialy to moze swobodnie rozliczac sie fakturami.Wiekszosc bankow stosowala ten sposob rozliczenia pozostawiajac jakies 20 % na system gospodarczy (czytaj twoja prace) po 1 maja duzo bankow uzywa 100% systemu gospodarczego AD4 zle prawo zmieniac - ja cie pozdrawlaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 15.05.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Wowka to po jakie licho korzystałeś z ulgi skoroś taki altruista. Popieram wszystkich kombinujmy jak się da . Urzędy kombinują i to niby w swietle prawa i doprowadzają uczciwych przedsiębiorców do upadku, a potem to nawet nie przeproszą tylko wypłacą zasądzone odszkodowanie, a firmy i miejsca pracy już nie istnieją. A może zarabiasz te 10 tys miesięcznie no to stać cie na faktury, bo jak byś próbował spełnić swoje marzenie z dwóch lekarskich pensji, i to z niepewnym jutrem to byś inaczej gadał. A jak sądzę większość jest w takiej sytuacji jak my, bo inaczej nie byłoby wątków nt. kredytów. Całe szczęście że mamy gdzie mieszkać to i budować się możemy latami. Nasz rząd nakłada ciągle na nas nowe obowiązki oraz dokopuje nam w d.........a my mamy się o nich martwić. Dochodzi do tego że najbardziej wartościowi są ci co pod budką z piwem stoją, ich nikt się nie czepia, a jak trafi do szpitala to ma taki zestaw badań, że normalnych to można kilku nimi obdzielić. I co czemu tam nie pójdziesz i nie powiesz im żeby odprowadzili podatek od tego co wyżebrzą "bo panie brakuje mi 20 gr do wina marki wino". Teraz to sobie możesz pozwolic na takie teksty boś post factum, ale pewnie gdybyś był na miejscu nas którzy teraz zaczynamy to też byś inaczej gadał. Jednakże kombinujcie mam na myśli kupowanie u producentów bez vat, czy usługi bez faktury, ale nigdy w życiu niewiadomego pochodzenia bo może się okazać że jest to towar z budowy trzy przecznice dalej, albo i własnej. Pozdrawiam wszystkich kombinujących i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.05.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 wlasnie - czy ktos z Was przerabia ten temat (bez faktur)? jak reaguja sprzedawcy?... Jak na razie u mnie to nie przeszło. W dużych hurtowniach tłumaczą się dużym obrotem i takie rozwiązanie aby kupić taniej bez faktury nie przechodzi. A szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.05.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 pchlistosc , MEDYK, a&z, Kon111 Po stylu waszych ataków na moją osobę widać, że jednak coś do was dotarło z mojej wypowiedzi.Dlaczego jednak przejawia się to agresją? Napiszcie proszę dlaczego razi Was aż tak bardzo fakt, że jest ktoś kto stara się postępować zgodnie z przepisami prawa. W sumie ktoś jednak płaci te podatki z których opłacani są nauczyciele w szkołach Waszych dzieci, opłacany jest wymiar sprawiedliwości, wojsko i wiele innych sfer życia publicznego. Opłacana jest także ta niewydolna służba zdrowia. Może gdyby tych rzetelniejszych było więcej to i służby publiczne stały by na wyższym poziomie. Może .....Z Waszych wypowiedzi wynika, że to ja wraz z innymi "nieudacznikami - altruistami" finansujemy przedsięwzięcia ogólnospołeczne z których jak się domyślam i Wy skwapliwie korzystacie. Korzystacie bo przecież się Wam należy - no nie?Podzielam taki pogląd, że Wam się także należy gdyż jesteśmy członkami tego samego społeczeństwa. Nie potrafię tylko zrozumieć, że fakt iż finansuję i Wasze bezpieczeństwo, Waszą opiekę medyczną, naukę Waszych dzieci i wiele innych przedsięwzięć spotyka się z taką krytyką.Niemniej powtarzam - każdy odpowiada za siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 17.05.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 pchlistosc , MEDYK, a&z, Kon111 Po stylu waszych ataków na moją osobę widać, że jednak coś do was dotarło z mojej wypowiedzi. Dlaczego jednak przejawia się to agresją? Schlebiasz sobie, nikt cię nie atakuje. Rzucasz na lewo i prawo inwektywami , więc byliśmy uprzejmi naświetlić ci szerszy kontekst. Z twojej odpowiedzi wynika, że niepotrzebnie. Prowadzę od 10 lat firmę i o potyczkach z tzw aparatem skarbowym, zusowskim, urzędniczym itp itd mógłbym pisać długo a i moja żona lekarz od 20 lat też dorzuciłby niejedno , tylko po co. Co do twoich głupawych wywodów o korzystaniu z czegoś tam informuję , że nie korzystam z niczego (dzieci kształcę w społecznej, za służbę zdrowia płacę lub mam u żony, jak mnie okradną to złodzieje się nie znajdują). Na tym kończę, bo jak rozumiem za obelgi o paserstwie nie zamierzasz przeprosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts