Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne CAL czy to jest prawidłowe wykonanie

Recommended Posts

Dzisiaj rozpoczął się u mnie montaż drzwi wewnętrznych firmy CAL

Mam zamówione ościeżnice wręgowane na wymiar i nie mogę zrozumieć konstrukcji ościeżnicy a konkretnie odłogowania ościeżnicy.

Ościeżnica zrobiona jest z klejonki dębowej odłogowanej z 3 stron.

Obłóg dębowy grubości 3,5m jest od strony muru, tj od strony światła otworu oraz od przodu i tyłu

Natomiast od strony światła drzwi ościeżnica nie jest odłogowana ale okleinowna??? okleiną grubości 0.8mm

Próbuje zrozumieć czemu od strony widocznej ościeżnicy jest cienka okleina a nie gruby obłóg.

Do czego jest potrzebny obłóg grubości 3,5mm na ościeżnicy od strony muru?????

Czy to jest poprawne wykonanie ościeżnicy?

Jak zadzwoniłem z pytaniem do firmy CAL otrzymałem odpowiedź że od strony światła drzwi jest zawsze obłóg czyli odwrotnie jak jest u mnie.

Ale na drugie pytanie czemu w takim razie u mnie jest odwrotnie dowiedziałem się że pierwsza odpowiedź była błędna że od strony światła drzwi na ościeżnicy ma być okleina :)

Szkoda że firma CAL w swoim katalogu nic nie piszę że ich drzwi są okleinowane.

Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć czemu ościeżnica jest obłogowana od strony muru i to obłogiem grubości 3,5mm???????