Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątpliwości co do klasy wytrzymałości więźby dachowej - powinna byc K27 a jest?

elmex

Recommended Posts

Witam,

martwią mnie spękania oraz zasęcznienie jak na zdjeciach. mam prośbę o skomentowanie

DSC_5836.jpg,DSC_5846.jpg,DSC_5832A.JPG, DSC_5844.jpg,

DSC_5837.jpg,

czy to jest do zaakceptowania? czy też wymaga korekty?

murłaty i słupy 16 x 16, krokwie zwykłe 8 x 20, krokwie koszowe i narozne 16 x 22, docelowo pełne deskowanie i dachówka 45 kg na m2

z góry dzieki bo jestem trochę "spękany" :)

Edytowane przez elmex

Wygląda na bardzo profesjonalne wykonanie. Sęki to normalna sprawa bo nikt nie wykonuje więźby z odziomków. Pękniecia niewielkie też typowe. Zastanawia mnie natomiast duża ilość krótkich mieczy (zastrzałów) wykonanych z cieńszych przekrojów no i t en las słupów. Pewnie to niewielkie doświadczenie projektanta. Pozdrawiam.

c24 klasa wytrzym PN-EN 338, PN-EN 14081-1,

ks klasa sortownicza PN-EN 1995-1-1/NA 2010, PR PN-D-94021:2012,

impregnacja cisnieniowa PN-EN 15228

25%+-2% WILGOTNOSC pn-en 13183-2

Tartaki nadaja klase drewna konstrukcyjnego poprzez sortowanie wizualne dokonane przez osobe certyfikowana. IMO jezeli nie trafisz na taka wlasnie osobe, ktora zna powyzsze normy, zdaja egzamin panstwowy i bieze za to odpowiedzialnosc to trudno bedzie odpowiedziec jednoznacznie odpowiedziec spelnia/nie spelnia.

Najlepiej zadzwon do tartaku a jeszcze lepiej do osoby co wystawila certyfikat/ i podpytaj ja czym sie sugeruje przy selekcji oraz podaj jakie sa twoje obawy.

Odnosnie samej klasy, C24 ma sens, wyzsze klasy sa bardzo trudne do zrealizowania w Polsce a juz C30 praktycznie neimozliwe. Tak czytalem w jakims pismie lesniczym.