Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ariston NUOS EVO 80 lub 110 - opinie

Barth3z

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

też jestem ciekaw. sam się zastanawiam czy w to nie zainwestować. pompa nie wymaga dużych przepływów powietrza, u mnie szybko by się zwróciła, gdyby udało mi się ją podłączyć także do CO i gdyby ciągnęła powietrze z wentylacji. zastanawiam się jaką najniższą temperaturę wody można ustawić na tej pompie.

w Twoim przypadku chodzi o CWU tylko?

też jestem ciekaw. sam się zastanawiam czy w to nie zainwestować. pompa nie wymaga dużych przepływów powietrza, u mnie szybko by się zwróciła, gdyby udało mi się ją podłączyć także do CO i gdyby ciągnęła powietrze z wentylacji. zastanawiam się jaką najniższą temperaturę wody można ustawić na tej pompie.

w Twoim przypadku chodzi o CWU tylko?

Jak chcesz taką pompę podłączyć do CO to oświeć żarówkę o mocy 200W w garażu niech cały czas świeci - osiągniesz ten sam efekt a koszt zakupu sporo mniejszy.

wychodzę z założenia że można by tym wstępnie podgrzewać wodę dla CO i CWU do temperatury 30-35 (a to co trzeba więcej, dogrzewać grzałką). w połączeniu z powietrzem z wentylacji dałoby to wysoki COP. przy stosunkowo niskim zapotrzebowaniu domu na ciepło o niskim obciążeniu cieplnym miałoby to chyba jakiś sens. ja mam generalnie dylemat - grzać prądem, wspomagać to taką małą pompą ciepła do CWU (już pomińmy czy wspomagać CO czy używać jej tylko do CWU) czy kupować pompę do CO. w przyszłym roku robię instalacje ale ze źródłem ciepła jeszcze się chyba wstrzymam. pompa do CO powinna zwrócić się zanim nawali, ale to jednak spory wydatek.

imrahil można tak jak piszesz. Nie wiem tylko, czy te ciepło z takiej malutkiej PC zdoła zagrzać zasobik załóżmy 300L do 35oC, z którego non stop podbierane jest ciepło do CWU i CO. Poza tym nie wiem, czy ta PC może pracować non stop. W takiej sytuacji jej żywotność może znacząco się skrócić.

Napewno taka PC jest idealnym rozwiązaniem dla grzejących prądem.

PS. Przy tym OZC, które masz w stopce szedłbym jednak z "normalną" PC do CO i CWU.

Edytowane przez Barth3z

ja wiem, to daje tylko około 850 W mocy i przypuszczam że to niewiele więcej niż moc wymagana do przygotowania CWU dla trzech osób. poeksperymentowałbym, ale nie mam czasu, więc pierwszy sezon grzewczy (budynek będzie jeszcze niezamieszkały) i tak pojadę na czystym prądzie, zobaczymy ile wynosi realne zapotrzebowanie.

• 3 weeks później...

Witam , przymierzam się do zakupu właśnie tego modelu , i jeżeli nie był by to problem miał bym kilka pytań -

Jak wygląda podłączenie na niska / wysoka taryfę ( jest informacja w manualu ze należy podłączyć przewód - ale w opisie elektrycznym już nic takiego nie znalazłem

A następne pytanie to czy te 110 l wystarcza na 3 - 4 osoby(2 małych dzieci ) ?

Czy jest opcja żeby w jakimś szybszym tempie ogrzać wodę w bojlerze? - czytałem ze jest tam opcja boost ale nie wiem ile czasu to ogrzewa.

dzekuje, pozdrawiam

dziekuje za odpowiedz ,

Z solarow zrezygnowałem właśnie na rzecz tej pompy- wydaje mi się bardziej opłacalna( zobaczymy po jakim czasie się zwróci ) ... z czasem zainwestuje w fotowoltanike.

Co do tego podłączenia na niższą taryfę .. to właśnie mnie najbardziej interesuje .. bo będę miał - 20 h tanszego prądu a pozostałe 4h w ciągu dnia/nocy są dożo droższe ... a na dokładkę godziny sie zmieniają w ciągu roku - wiec nie chciał bym za często grzebać przy tym - ale jak będzie trzeba to trudno ...

zamierzam PC podłączyć pod wywiew z rekuperacji - licz wiec ze w zimie tez będzie "wydajna". :)

pozdrawiam

• 1 month później...

Jesteś pewien że boost to tylko grzałka?

próbowałem wczoraj u siebie uruchomić pompę - nie mam jeszcze podłączonych przewodów z czynnikiem, a potrzebuję grzać wodę grzałką i nie bardzo się da.

W trybie boost również wyświetla się symbol wentylatora (oprócz symbolu grzałki) no i wentylator zaczyna się kręcić.

Nie. Najpierw sobie brala powietrze z pralni bo tam jest zamontowana i wyrzucala tez tam a teraz bierze powietrze z lazienki a wyrzuca w pralni. Nie widze sensu zeby brac powietrze z zewnątrz bo juz teraz by nie pracowala a tak bedzie smigac caly rok.

przy takim układzie to zwykły bojler z grzałką działa tak samo pod względem zużycia energii, u ciebie pompa robi tylko iluzję niskiego zużycia ...:yes:

Jakies uzasadnienie moze? :)

witam

tak jak BAERTH3Z pisze

do grzania c.w.u. korzystasz z ciepła, które wcześniej dostarczyłeś na potrzeby c.o., zabierasz to ciepło (które obecnie musisz dodatkowo wytworzyć) dokładasz jeszcze "prądem" trochę kWh i dopiero grzejesz c.w.u.,

jakbyś wykorzystywał np. jakieś ciepło odpadowe (które i tak byłoby wyrzucane na zewnątrz), np. z wentylacji byłoby ok

no chyba, że dom grzejesz b. tanim źródłem - ale nawet jakby, lepiej byłoby tym źródłem bezpośrednio grzać c.w.u.

pozdrawiam

Niby tak... ale ona chodzi nie wiecej jak 3h/24h i bierze 250w/h przeplyw powietrza tez nie jest jakis wielki wiec mysle ze nie jest tak zle jak mowicie.. ;)

A czym jest ogrzewane powietrze które pobiera pompa? Idąc takim tokiem rozumowania, mozna do ogrzewania i cwu zainstalowac pompe p-w w budynku i tylko z niego pobierac powietrze i mamy perpetum mobile, dajemy mniej i otrzymujemy wiecej a pompie zadne mrozy nie straszne, a jaki wysoki COP.

piekar25

Twoje rozumowanie jest błędne. Koledzy próbują Ci to wytłumaczyć, ale to jakoś do Ciebie nie dociera.

Na moc grzewczą składa się moc elektryczna i moc chłodnicza pompy ciepła. Każdy, normalnie użytkujący pompę ciepła płaci tylko za moc elektryczną (i na tym cały "myk" polega). Ty do tego grona nie należysz - płacisz również za chłodniczą.

Jeśli dla jakichś warunków pracy Twoja PC ma 850W grzewczej i 250W elektrycznej, to normalnie powinieneś płacić tylko za te 250W. Ale tak nie jest.