mikrus11 04.11.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Zamontowałem tą pompę w bloku. Powierzchnia mieszkania 26 m2. Kubatura 76m3. Wyniki:Podgrzanie 1m3 wody do temperatury 55 stopni w okresie letnim przy średniej temp. powietrza 25 stopni, kosztuje 6,50 zł.W okresie zimowym przy temperaturze pomieszczenia 22 stopnie 7,13 zł. Dla uzyskania odpowiedniego efektu wykonałem system wentylacji do tej pompy. Mianowicie w okresie letnim pobieram ciepło z dworu i mieszkania. Dzięki temu w czasie jednego cyklu temperatura pomieszczeń spada o 0,5 stopnia. Ważny jest także spadek wilgotności pomieszczeń rzędu 5-10%. Co w największe upały daje komfort podobny do tego z klimatyzacji.- jest rewelacyjny. W okresie zimowym zamykam nawiew z dworu. Otwieram wyrzut na zewnątrz. Efekt - pompa zaczyna działa jako osuszacz powietrza i wentylacja. Nie mam problemu z zawilgoconym mieszkaniem. Nie pojawia się grzyb, z którym miałem wcześnie problemy. Ciepło do podgrzania wody pobieram z pomieszczeń mieszkania: kuchnia, łazienka. Pozwoliłem sobie także na wyprowadzenie czerpni z klatki schodowej, w której temperatura powietrza wacha się od 21 do 23 stopni. Za C.O płacę z m2, więc czysty zysk. Za podgrzaną C.W.U z kotłowni płaciłem 29 zł za 1m3. Mój zysk na czysto 29 - 7,13 = 21,87 zł. Przy założeniu, że miesięcznie zużywam 3 m3 C.W.U oszczędzam 65 zł. Co przy zakupie pompy za 3100 wynosi 2% zysku w skali miesięcznej. 24% w skali rocznej zysku. Żaden bank nie da mi 24 % na lokacie. Kupując nawet na kredyt mam duży zysk. Cała inwestycja zwróci mi się po 3 latach. O darmowej klimatyzacji i super wentylacji już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsinski 10.03.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 To moje pierwsze pytanie, witam wszystkich Państwa. Jaka jest różnica w kosztach instalacji, uruchomienia i ewentualnego serwisu pomp typu split i monoblok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 31.03.2015 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Witam myślę o tej pompie do kawalerki, obecnie jest ogrzewana bojlerem 80L, mieszka tam jedna osoba, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 08.04.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Ja też myślę, ale obawiam się wychłodzenia powietrza w mieszkaniu (150m3/h). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 23.04.2015 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam myślę o tej pompie do kawalerki, obecnie jest ogrzewana bojlerem 80L, mieszka tam jedna osoba, Przy niewielkim zużyciu CWU według moich obliczeń taka pompa zamortyzuje się po 6-10 latach. Ciekawe czy tyle wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 23.04.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 jak to policzyłeś?teoretycznie czy na podstawie aktualnego zużycia wody? ja dla swojej pompy liczyłem wg aktualnego zużycia, z tym ze ja mam splita. I wyszło 2,5 - 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 23.04.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 jak to policzyłeś? teoretycznie czy na podstawie aktualnego zużycia wody? ja dla swojej pompy liczyłem wg aktualnego zużycia, z tym ze ja mam splita. I wyszło 2,5 - 3 lata Założenia: cena podgrzania wody prądem - 30zł/m3, PC - 10 zł/m3. Zużycie - 3m3/mieiąc. Różnica w cenie-20zł/m3. W miesiącu oszczędzasz 60 zł, rocznie 720 zł. Cena PC z oprzyżądowaniem=4000/720=5,6 lat. Jeżeli zużywasz 6m3/miesiąc to masz rację, ale kamil.szymczak pisał o jednej osobie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 27.04.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 A to faktycznie może się zgadzać nie doczytałem że chodzi o jedną osobę... Z pompą jest jak z gazem w samochodzie. Opłacalność zależy od wielkości silnika i przebiegów. jak ktoś dojarza codziennie do pracy 5-10 km i ma silniczek 1,0 to się w życiu nie zwróci. Ale jak ktoś jeździ codziennie pracy po 100-200 km i ma ze 2.0 to jeszcze na tym zarobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Założenia: cena podgrzania wody prądem - 30zł/m3, PC - 10 zł/m3. Zużycie - 3m3/mieiąc. Różnica w cenie-20zł/m3. W miesiącu oszczędzasz 60 zł, rocznie 720 zł. Cena PC z oprzyżądowaniem=4000/720=5,6 lat. Jeżeli zużywasz 6m3/miesiąc to masz rację, ale kamil.szymczak pisał o jednej osobie, Złe załozenia, ta pompa nie bedzie pracowała całym rokiem z COP=3, mało tego bedzie pracowała ok 7 miesiecy w roku ze względu na dosc wysoką temp załaczenia. całe te rachunki trzeba powtórzyc, Optymistycznie mozna przyjąc ze oszczednosci wyniosą ok 7*60=420 zł, czas zwrotu ok 4000/420 to 9,5 roku. Wątpliwe aby ta pompa przezyła wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.04.2015 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Ta pompa może pracować cały rok jeśli podłączymy ją do wyrzutu powietrza z wentylacji. COP też będzie wtedy wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 27.04.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 u mnie miałem podłączoną pompę przez licznik gniazdkowy w grudniu 2013 i styczniu 2014 i w każdym z tych miesięcy łyknęła 110 kWh to jest jakieś 70 złwcześniej jak mieszkałem w wynajmowanym domu miałem podobny zasobnik 120 l (teraz mam 110) i co miesiąc łykało mi 150-160 zł. Fakt faktem, że tamta zima była lajtowa (ta zresztą też), no ale COP wyszedł w przybliżeniu 2. W lato jest zapewne dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 28.04.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Złe załozenia, ta pompa nie bedzie pracowała całym rokiem z COP=3, mało tego bedzie pracowała ok 7 miesiecy w roku ze względu na dosc wysoką temp załaczenia. całe te rachunki trzeba powtórzyc, Optymistycznie mozna przyjąc ze oszczednosci wyniosą ok 7*60=420 zł, czas zwrotu ok 4000/420 to 9,5 roku. Wątpliwe aby ta pompa przezyła wiecej. Na pewno? To jest chyba pompa do zawieszenia wewnątrz budynku (np. w łazience), gdzie trudno się spodziewać ujemnych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.04.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Na pewno? To jest chyba pompa do zawieszenia wewnątrz budynku (np. w łazience), gdzie trudno się spodziewać ujemnych temperatur. to żadna oszczędność, bo potem musisz czymś uzupełnić to ciepło w łazience, które zjadła pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 28.04.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 to żadna oszczędność, bo potem musisz czymś uzupełnić to ciepło w łazience, które zjadła pompa Pompa "zjada" 150m3 powietrza na godzinę. To dużo czy mało?.Poza tym ochłodzone powietrze zawsze można odprowadzić na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 28.04.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 to żadna oszczędność, bo potem musisz czymś uzupełnić to ciepło w łazience, które zjadła pompa Z tym się zgadzam i tez tak to rozumiem. te pompy wewnętrzne zimą to w zasadzie nie dają żadnych oszczędności, bo przecież ciepło biorą z otoczenia którym defakto jest dom w kturym sa zamontowana i do którego to ciepło musimy dostarczyć w inny sposób. Za to latem wydaje sie to ciekawsze rozwiązanie bo schładza nam co nieco mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 29.04.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Co sądzicie o takiej dystrybucji powietrza? Pobieranie z piwnicy (ciepła, nawet zimą około 20*C), wyrzucanie na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 30.04.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Moim zdaniem dobre rozwiązanie. Piwnica trochę jak GWC Wychłodzi ją trochę ale i osuszy. No i za szczelna nie moze być bo "ciśnienie barowe" w domu będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 30.04.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Moim zdaniem dobre rozwiązanie. Piwnica trochę jak GWC Wychłodzi ją trochę ale i osuszy. No i za szczelna nie moze być bo "ciśnienie barowe" w domu będzie To duża piwnica w bloku. Kilkadziesiąt boksów oddzielonych ażurowymi ściankami.Poza tym cała masa kiepsko izolowanych rur od instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0lder 01.05.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Z tym się zgadzam i tez tak to rozumiem. te pompy wewnętrzne zimą to w zasadzie nie dają żadnych oszczędności, bo przecież ciepło biorą z otoczenia którym defakto jest dom w kturym sa zamontowana i do którego to ciepło musimy dostarczyć w inny sposób. Za to latem wydaje sie to ciekawsze rozwiązanie bo schładza nam co nieco mieszkanie Nie wiem, czy nie demonizujecie trochę tego ochłodzenia powietrza w mieszkaniu przez PC. To tylko 150m3/h. Według PN prawidłowo działająca wentylacja powinna zapewniać wymianę co najmniej 50m3 powietrza w ciągu godziny w łazience (w kuchni 70). A trzeba pamiętać, że wentylacja działa non-stop (24h/dobę). Żeby zastąpić naturalną wentylację łazienki pompą ciepła, musiałaby ona pracować co najmniej 8h/dobę. Wątpię, czy tak długo ona pracuje (pomijając pierwsze, pełne nagrzanie zbiornika). Oczywiście przy założeniu, że zużyte, ochłodzone powietrze będzie wyrzucane na zewnątrz. Dobrze kombinuję? Edytowane 1 Maja 2015 przez 0lder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarko73 08.08.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Mam zamontowanego Nuosa Evo 110l od ponad dwóch tygodni. Jak ktoś ma pytania służę pomocą. Pompa obsługuje na tą chwilę 4 dorosłe osoby i 8 miesięczne niemowlę ( dwie łazienki, tylko prysznice) Docelowo będzie to tylko jedna łazienka i 2 osoby z dzieckiem. Wody wbrew pozorom wystarcza ( grzeję do 55 oC.) Pompa w trybie auto korzysta z PC i grzałki. Średnie dzienne zużycie prądu to 4 kWh. Po przestawieniu w tryb Green na stałe działa tylko sama PC zużywając na dobę 1.6 do 2 kWh. Przyjmijmy 2 kWh. Z obserwacji wynika że PC na dobę pracuje maksymalnie 8 h. Wieczorem wrzucę zdjęcia z instalacji. Jak na razie jestem zadowolony z inwestycji. Zużycie prądu przy mniejszym poborze wody ( od nowego roku będzie tylko jedna łazienka. 2 osoby + dziecko) powinno być jeszcze mniejsze. Co do chłodzenia raczej słabo to wypada, ale kąpiel wieczorem, potem uruchamia się PC na około 4 h to troszkę chłodniej chwilowo się przy tych upałach zrobi. (Przy otwartych drzwiach do pomieszczenia technicznego w którym jest zamontowana PC) Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Jarko73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts