MasterCheat 05.12.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Faktycznie. Ja myślałem o normalnej NUOS, która działa od +10 (nie EVO).co do różnic między evo a evo split, to na pewno split szybciej nagrzewa cały baniak. Wg specyfikacji 3 h (split) 6 h (nie split)u mnie jeszcze hula (przy aktualnej pogodzie) i na razie wychodzi 4 kWh na dobę (z tym że to mało miarodajne bo dopiero 3 dni pomiarów). Ale wcześniej mieszkałem w domu gdzie był bojler 120 l i łykał 7-8 kWh na dobę tak więc nie ma tragedii na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.12.2013 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Juz tak nie przezywajcie.. mozliwosci sa wiec tak zrobie tylko czerpnie chyba lepiej dac z nieuzytkowanego poddasza a wyrzut do wolnego kanalu wentylacji? Dalej nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.12.2013 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Tak, WM + szczelny budynek!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 06.12.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Tylko pytanie czy komus udało się to zrobic? Czy to nadaltylko tajie dywagacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.12.2013 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 gosciu01 tak robi (chyba już zrobił), ale z inną pompą - z większym przepływem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.01.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 popisze ktoś jeszcze jakieś swoje wrażenia, ekonomia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgmax 01.02.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Witam na forum. Na dzień dzisiejszy wodę grzeję elektrycznie (5,5 -10 kWh/dobę). Zatem jeśli zimą ogrzewam dom węglem a latem jest po prostu ciepło to taka PC będzie optymalnym rozwiązaniem ? Zastanawiałem się jeszcze nad PC np. hewalex + zasobnik i w okresach jesienno - wiosennych ogrzewać mieszkanie bez uruchamiania pieca. Ciekaw jestem jaki jest realny koszt(zużycie prądu) na ogrzanie pełnego zasobnika przy pomocy PC. Odnoszę wrażenie , ze COP podawany przez producentów nijak się ma do rzeczywistości a rzutuje to na opłacalność inwestycji. Amortyzacja po 10 latach to abstrakcja - ani sprężarka ani zbiornik nie dożyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Witam na forum. Na dzień dzisiejszy wodę grzeję elektrycznie (5,5 -10 kWh/dobę). Zatem jeśli zimą ogrzewam dom węglem a latem jest po prostu ciepło to taka PC będzie optymalnym rozwiązaniem ? Zastanawiałem się jeszcze nad PC np. hewalex + zasobnik i w okresach jesienno - wiosennych ogrzewać mieszkanie bez uruchamiania pieca. Ciekaw jestem jaki jest realny koszt(zużycie prądu) na ogrzanie pełnego zasobnika przy pomocy PC. Odnoszę wrażenie , ze COP podawany przez producentów nijak się ma do rzeczywistości a rzutuje to na opłacalność inwestycji. Amortyzacja po 10 latach to abstrakcja - ani sprężarka ani zbiornik nie dożyją. opłacalność żadna - tylko wygoda wiesz ile prądu "spalasz", przelicz to na PC z COP powiedzmy 3, pomnóz przez miesiące gdzie nie palisz węglem, pomnóż przez 6lat, potem przelicz te kWh+koszt PC co ci wyszły na węgiel i zobaczysz co wyjdzie - pewnie z 12-15lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.02.2014 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Zgadzam się z tym. A jeśli tylko wygoda to czemu nie zwykły tańszy bojler ? O "klimie" z takiej pompy zapomnijcie. Przy ogrzewaniu cały rok czystym prądem - bojler - zdecydowanie opłaca się zakup tej pompy. W szczególności jeśli podłączysz ją pod wywiew z reku. To są realne oszczędności. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 02.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 u mnie za ostatnie 30 dni poszło 105 kWh. poprzedni miesiąc podobnie.niestety nie mam licznika na ciepłą wodę wiec COP-u się nie policzy... z licznika głównego 12,7 m3 za ostatnie 30 dni. teoretycznie można założyć że połowa to woda ciepła (tak przynajmniej mi miesiąc w miesiąc wychodziło jak jeszcze mieszkałem w blokach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.02.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 czy ktoś jest w stanie zmierzyć u siebie wydatek powietrza na pompie i podać jak długo i o ile grzeje wodę przy takim wydatku jak zmierzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.02.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 u mnie za ostatnie 30 dni poszło 105 kWh. poprzedni miesiąc podobnie. niestety nie mam licznika na ciepłą wodę wiec COP-u się nie policzy... z licznika głównego 12,7 m3 za ostatnie 30 dni. teoretycznie można założyć że połowa to woda ciepła (tak przynajmniej mi miesiąc w miesiąc wychodziło jak jeszcze mieszkałem w blokach). na szybko 12,7m3/2=6350ltrx4,2=26670x30stC=800100kJ=222,25kWh na CWU potrzeba z 10 do 40stC To COP średnio 222,25/105=2,12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 na wejściu mam wodę 11-12C podgrzewam do 55C przy założeniu dla bezpieczeństwa, że 40% wody to ciepła wychodzi mi na razie średni COP 2,35. myślę ze nie najgorzej jak na okres zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.02.2014 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 na wejściu mam wodę 11-12C podgrzewam do 55C przy założeniu dla bezpieczeństwa, że 40% wody to ciepła wychodzi mi na razie średni COP 2,35. myślę ze nie najgorzej jak na okres zimowy Zaciągasz powietrze bezpośrednio z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Mam jednostke zewnetrzną bo mam splita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.02.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Aaaa, bardziej nas interesuje compakt, ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaskos 07.02.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam!Podłączam się do tematu. Niestety nie udało mi się znalezc satysfakcjonującej dodpowiedzi na moje wątpliwosci stad moje pytania do uzytkowników PC ariston nuos evo 80-110:1. Który model wybrac 80 czy 110? (2os dorosłe+2 dzieci. 2 łazienki. 2prysznice,2 wanny.ogrzewanie co na węgiel. pc mialaby dostarczac cwu tylko poza sezonem grzewczym)2. Jakie sa miesieczne koszty energii zuzywanej przez tą pompę?3. czy to w ogóle ma sens? czy może lepiej wybrac przepływowy/pojemnościowy ogrzewacz wody? (brak mozliwosci podłączenia gazu-tylko elektryczne)4.Czy ten system się sprawdza? czy ciepłej wody wystarczy dla tylu osób? dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 07.02.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 1. zależy od trybu życia i przyzwyczajeń. Ale wg. mnie minimum 110 l2. patrz wyżej3. trzeba by ze 3 szt (po jednym na łazienkę i jeden na kuchnię.)4. patrz 1 i 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.02.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam! Podłączam się do tematu. Niestety nie udało mi się znalezc satysfakcjonującej dodpowiedzi na moje wątpliwosci stad moje pytania do uzytkowników PC ariston nuos evo 80-110: 1. Który model wybrac 80 czy 110? (2os dorosłe+2 dzieci. 2 łazienki. 2prysznice,2 wanny.ogrzewanie co na węgiel. pc mialaby dostarczac cwu tylko poza sezonem grzewczym) 2. Jakie sa miesieczne koszty energii zuzywanej przez tą pompę? 3. czy to w ogóle ma sens? czy może lepiej wybrac przepływowy/pojemnościowy ogrzewacz wody? (brak mozliwosci podłączenia gazu-tylko elektryczne) 4.Czy ten system się sprawdza? czy ciepłej wody wystarczy dla tylu osób? dziękuję i pozdrawiam witam ja bym takiej pompy - ściślej tak małego zbiornika dla podanych przez Ciebie uwarunkowań - nie polecił co to jest 110 l - do prysznica to jeszcze jeszcze - ale tu są 4 osoby i jeszcze wanny do tego wanny policz ile wody wchodzi do wanny myślisz o pompie ciepła - a tu pewnie grzałki będą często musiały pracować, będziesz musiał nagrzewać wodę do wysokich temperatur (funkcja boost - i tu znaczny udział grzałek) jak już to minimum 200l, a najlepiej 250-300l pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaskos 10.02.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 witam ja bym takiej pompy - ściślej tak małego zbiornika dla podanych przez Ciebie uwarunkowań - nie polecił co to jest 110 l - do prysznica to jeszcze jeszcze - ale tu są 4 osoby i jeszcze wanny do tego wanny policz ile wody wchodzi do wanny myślisz o pompie ciepła - a tu pewnie grzałki będą często musiały pracować, będziesz musiał nagrzewać wodę do wysokich temperatur (funkcja boost - i tu znaczny udział grzałek) jak już to minimum 200l, a najlepiej 250-300l pozdrawiam Witam Dziękuję za odpowiedzi Zastanawiam się więc nad sensownością takiego rozwiązania : PC ze zbiornikiem 200l to wydatek ponad 7tys netto (250l nawet ponad 8tys). Może zamiast tego zakupic zwykły pojemnosciowy elektryczny podgrzewacz za 2-3 tys? Czy oszczednosci energii elektrycznej pokryja taka rożnicę cen urządzeń? Czy inwestycja ma szanse się zwrócic zanim urządzenie trzeba będzie oddac na złom? Jaka jest żywotnośc takich PC i bojlerów? Co radzicie? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts