Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ariston NUOS EVO 80 lub 110 - opinie

Barth3z

Recommended Posts

Faktycznie. Ja myślałem o normalnej NUOS, która działa od +10 (nie EVO).

co do różnic między evo a evo split, to na pewno split szybciej nagrzewa cały baniak. Wg specyfikacji 3 h (split) 6 h (nie split)

u mnie jeszcze hula (przy aktualnej pogodzie) i na razie wychodzi 4 kWh na dobę (z tym że to mało miarodajne bo dopiero 3 dni pomiarów). Ale wcześniej mieszkałem w domu gdzie był bojler 120 l i łykał 7-8 kWh na dobę tak więc nie ma tragedii na razie.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam na forum.

Na dzień dzisiejszy wodę grzeję elektrycznie (5,5 -10 kWh/dobę). Zatem jeśli zimą ogrzewam dom węglem a latem jest po prostu ciepło to taka PC będzie optymalnym rozwiązaniem ? Zastanawiałem się jeszcze nad PC np. hewalex + zasobnik i w okresach jesienno - wiosennych ogrzewać mieszkanie bez uruchamiania pieca.

Ciekaw jestem jaki jest realny koszt(zużycie prądu) na ogrzanie pełnego zasobnika przy pomocy PC. Odnoszę wrażenie , ze COP podawany przez producentów nijak się ma do rzeczywistości a rzutuje to na opłacalność inwestycji. Amortyzacja po 10 latach to abstrakcja - ani sprężarka ani zbiornik nie dożyją.

Witam na forum.

Na dzień dzisiejszy wodę grzeję elektrycznie (5,5 -10 kWh/dobę). Zatem jeśli zimą ogrzewam dom węglem a latem jest po prostu ciepło to taka PC będzie optymalnym rozwiązaniem ? Zastanawiałem się jeszcze nad PC np. hewalex + zasobnik i w okresach jesienno - wiosennych ogrzewać mieszkanie bez uruchamiania pieca.

Ciekaw jestem jaki jest realny koszt(zużycie prądu) na ogrzanie pełnego zasobnika przy pomocy PC. Odnoszę wrażenie , ze COP podawany przez producentów nijak się ma do rzeczywistości a rzutuje to na opłacalność inwestycji. Amortyzacja po 10 latach to abstrakcja - ani sprężarka ani zbiornik nie dożyją.

opłacalność żadna - tylko wygoda

wiesz ile prądu "spalasz", przelicz to na PC z COP powiedzmy 3, pomnóz przez miesiące gdzie nie palisz węglem, pomnóż przez 6lat, potem przelicz te kWh+koszt PC co ci wyszły na węgiel i zobaczysz co wyjdzie - pewnie z 12-15lat ;)

Zgadzam się z tym.

A jeśli tylko wygoda to czemu nie zwykły tańszy bojler ?

O "klimie" z takiej pompy zapomnijcie.

Przy ogrzewaniu cały rok czystym prądem - bojler - zdecydowanie opłaca się zakup tej pompy. W szczególności jeśli podłączysz ją pod wywiew z reku. To są realne oszczędności.

Edytowane przez Barth3z

u mnie za ostatnie 30 dni poszło 105 kWh. poprzedni miesiąc podobnie.

niestety nie mam licznika na ciepłą wodę wiec COP-u się nie policzy...

z licznika głównego 12,7 m3 za ostatnie 30 dni. teoretycznie można założyć że połowa to woda ciepła (tak przynajmniej mi miesiąc w miesiąc wychodziło jak jeszcze mieszkałem w blokach).

u mnie za ostatnie 30 dni poszło 105 kWh. poprzedni miesiąc podobnie.

niestety nie mam licznika na ciepłą wodę wiec COP-u się nie policzy...

z licznika głównego 12,7 m3 za ostatnie 30 dni. teoretycznie można założyć że połowa to woda ciepła (tak przynajmniej mi miesiąc w miesiąc wychodziło jak jeszcze mieszkałem w blokach).

na szybko

12,7m3/2=6350ltrx4,2=26670x30stC=800100kJ=222,25kWh na CWU potrzeba z 10 do 40stC

To COP średnio 222,25/105=2,12

Witam!

Podłączam się do tematu. Niestety nie udało mi się znalezc satysfakcjonującej dodpowiedzi na moje wątpliwosci stad moje pytania do uzytkowników PC ariston nuos evo 80-110:

1. Który model wybrac 80 czy 110? (2os dorosłe+2 dzieci. 2 łazienki. 2prysznice,2 wanny.ogrzewanie co na węgiel. pc mialaby dostarczac cwu tylko poza sezonem grzewczym)

2. Jakie sa miesieczne koszty energii zuzywanej przez tą pompę?

3. czy to w ogóle ma sens? czy może lepiej wybrac przepływowy/pojemnościowy ogrzewacz wody? (brak mozliwosci podłączenia gazu-tylko elektryczne)

4.Czy ten system się sprawdza? czy ciepłej wody wystarczy dla tylu osób?

dziękuję i pozdrawiam

Witam!

Podłączam się do tematu. Niestety nie udało mi się znalezc satysfakcjonującej dodpowiedzi na moje wątpliwosci stad moje pytania do uzytkowników PC ariston nuos evo 80-110:

1. Który model wybrac 80 czy 110? (2os dorosłe+2 dzieci. 2 łazienki. 2prysznice,2 wanny.ogrzewanie co na węgiel. pc mialaby dostarczac cwu tylko poza sezonem grzewczym)

2. Jakie sa miesieczne koszty energii zuzywanej przez tą pompę?

3. czy to w ogóle ma sens? czy może lepiej wybrac przepływowy/pojemnościowy ogrzewacz wody? (brak mozliwosci podłączenia gazu-tylko elektryczne)

4.Czy ten system się sprawdza? czy ciepłej wody wystarczy dla tylu osób?

dziękuję i pozdrawiam

witam

ja bym takiej pompy - ściślej tak małego zbiornika dla podanych przez Ciebie uwarunkowań - nie polecił

co to jest 110 l - do prysznica to jeszcze jeszcze - ale tu są 4 osoby i jeszcze wanny do tego wanny

policz ile wody wchodzi do wanny

myślisz o pompie ciepła - a tu pewnie grzałki będą często musiały pracować, będziesz musiał nagrzewać wodę do wysokich temperatur (funkcja boost - i tu znaczny udział grzałek)

jak już to minimum 200l, a najlepiej 250-300l

pozdrawiam

witam

ja bym takiej pompy - ściślej tak małego zbiornika dla podanych przez Ciebie uwarunkowań - nie polecił

co to jest 110 l - do prysznica to jeszcze jeszcze - ale tu są 4 osoby i jeszcze wanny do tego wanny

policz ile wody wchodzi do wanny

myślisz o pompie ciepła - a tu pewnie grzałki będą często musiały pracować, będziesz musiał nagrzewać wodę do wysokich temperatur (funkcja boost - i tu znaczny udział grzałek)

jak już to minimum 200l, a najlepiej 250-300l

pozdrawiam

Witam

Dziękuję za odpowiedzi

Zastanawiam się więc nad sensownością takiego rozwiązania : PC ze zbiornikiem 200l to wydatek ponad 7tys netto (250l nawet ponad 8tys). Może zamiast tego zakupic zwykły pojemnosciowy elektryczny podgrzewacz za 2-3 tys?

Czy oszczednosci energii elektrycznej pokryja taka rożnicę cen urządzeń? Czy inwestycja ma szanse się zwrócic zanim urządzenie trzeba będzie oddac na złom? Jaka jest żywotnośc takich PC i bojlerów?

Co radzicie?

Dziękuję i pozdrawiam