karol16 10.09.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Witam, W związku z uszkodzeniem dachu w budynku mieszkalnym (budynek z lat 30 XX wieku, 3 kondygnacyjny) jestem zmuszony do natychmiastowej jego wymiany (jeszcze przed zimą). W ramach prac wymieniona musi zostać więźba dachowa.Dach jest jednospadowy o nachyleniu 10% o wymiarach około 9,5x9,5m. Obecna więźba składa się z belek o grubości 10x12cm i długości około 5m, rozstawione co 90-100cm, w połowie budynku wsparte na belce 16x16cm idącej prostopadle do krokwii (nie wiem jak fachowo się to nazywa). Poszycie dachu to deski 2,5cm.Dostałem propozycję zwiększenia przekroju belek do 16x12cm oraz zmniejszenia odległości między belkami do 80cm. Co sądzicie o takich wymiarach - jednak to sporo więcej drewna niż było do tej pory?Z jednej strony stary dach był znaczenie delikatniejszy a wytrzymał próbę czasu, z drugiej strony może rzeczywiście warto dołożyć troszkę i zapewnić sobie spokojny sen przy dużych opadach śniegu. Na dach zamierzam położyć styropapę 20cm (ocieplenie od środka odpada gdyż zamierzam zostawić odkryte belki oraz deski). I tu drugie pytanie - czy na poszycie dachowe nadadzą się podłogowe lite deski sosnowe (na pióro-wpust) ale montowane "do góry nogami" (od frontowej strony ładniej wyglądają, a mają stanowić sufit)? Mogę je mieć w bardzo okazyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.09.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Wystarczy np 16 x 6. Z deską dobry pomysł. Aby była sucha. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.09.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Więżba powinna być przeliczona przez konstruktora. Aby uzyskać porządany efekt wszystkie elementy więźby powinny być strugane. Deska na pióro-wpust jak najbardziej tak. Powinna być przeszlifowana przed montażem. Pozdrawiam. Edytowane 10 Września 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol16 12.09.2013 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście całość będzie strugana. Mam jeszcze jedno pytanie - czy kładąc styropapę na deski należy najpierw położyć papę podkładową czy lepiej folię paroszczelną? Mój majster mówi, że folia przy mocowaniu styropianu ulegnie w wielu miejscach przebiciu kołkami i słabo będzie zdawała egzamin, dlatego sugeruje papę podkładową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.09.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Oczywiście będzie przebita nie koł kami a wkrętami. Nalezy zrobić tak: na deski gruba folia budowlana lub ogrodnicza, na nią styropapa (tyropian obustronnie laminowany papą) mocowana w miejscu krokwi przez kontrłaty długimi wkrętami. Dając papę bezpośrednio na deski, które będą sufitem ryzykujesz tym, że zapachy papy mogą wnikać do pomieszczeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts