Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy mogę rozszalować strop?

Recommended Posts

Aru!

Przede wszystkim nalezy wypersfadowac wykonawcy takie glupie pomysly jak stawianie dwoch palet pustakow na srodku stropu. Ma sobie wnosic, badz wwozic te pustaki w ilosciach opdpowienich i tyle. U mnie mieli winde elektryczna i podczepiali do niej taczke z pustakami, a te potem rozkladali rownomiernie w poblizu brzegow a nie na srodku.

A w ogole podajac termin 28 dni to mialem na mysli, ze jest to minimalny, ale nie nalezy sie tak spieszyc. U mnie stemple staly dobre dwa miesiace, albo dluzej, ale mialem sosnowe pienki za 2 PLN sztuka, a jak ktos ma metalowe wypozyczone i spieszy mu sie, zeby zwrocic, to troche inna historia

Pozdrawiam

Jankes

• 6 months później...

Co do terminu rozszalowywania konstrukcji żelbetowych/betonowych. Wszystko zalezy od rodzaju uzytego betonu. A przede wszystkim od jego skladników i ich wzajemnych proporcji. Bardzo wazna jest tez temperatura otoczenia.

Nie wchodzac za mocno w szczegoly. Za dynamike narastania wytrzymalosci w betonie odpowiedzialny jest cement - jego rodzaj oraz ilosc. Przy stosowaniu cementow z dodatkami mineralnymi musimy sie liczyc z wolniejszym przyrostem wytrzymalosci. Przy stosowaniu cementow czystych odpowiednie wytrzymalosci uzyskamy wczesniej. Wazna jest tez temperatura. W temperaturze 5 C dynamika narastania wytrzymalosci cementu, a w pewnym przyblizeniu takze i betonu jest mniej wiecej 2 razy wolniejsza po 7 dniach i ponad 3 razy wolniejsza po 1 dniu twardnienia, w porownaniu do 20 C.

Tak, ze przy obecnych temperaturach moze sie okazac, ze 28 dni to za malo!