KrzysiekSw 07.05.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Strop teriva - ceramika Optiroc.Rozpiętość belek - max. 4,5m.Stemple potrzebne na sąsiednią budowę.Strop zalany 10 dni temu - trzeba by rozszalować za jakiś tydzień.Czy można, nie jest jeszcze za wcześnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 07.05.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Trochę wczesnie, ale zwykle po dwóch tygodniach się zdejmuje szalunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 07.05.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Przecież za 10 tydzieN będzie 17 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 07.05.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Mozna.Beton po 7 dniach ma ju| 90% wiazania.Na wszelki wypadek mozesz podepszec jeszcze kilka belek na srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 07.05.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 jeżeli powyżej tego stropu dalej trwają roboty (przede wszystkim murowe itpgdzie kładzie się duże ilości materiału do wbudowania) to proponowałbym pozostawić podparcie w świetle stropu, po brzegach można rozszalować bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 07.05.2004 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Roboty narazie stoją - murarze wzięci hurtem na dwie budowy - moją i sąsiada.U mnie doszli do stropu i poszli obok - tam zaszalują, zaleją i wracają dokończyć u mnie.Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 07.05.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Moj inspektor nadzoru powiedzial wyraznie: Po 28 dniach i ani dnia wczesniej. Przychylam sie do tej teorii. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 07.05.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 to postaw po tych 28 dniach ze dwie palety cegły na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 07.05.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Ja słyszałem, że ma stać 3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.05.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Mozna. Beton po 7 dniach ma już 90% wiazania. Zamień 90 na 50, a "wiązanie" na "wytrzymałość" i będziesz mieć fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 07.05.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Aru!Przede wszystkim nalezy wypersfadowac wykonawcy takie glupie pomysly jak stawianie dwoch palet pustakow na srodku stropu. Ma sobie wnosic, badz wwozic te pustaki w ilosciach opdpowienich i tyle. U mnie mieli winde elektryczna i podczepiali do niej taczke z pustakami, a te potem rozkladali rownomiernie w poblizu brzegow a nie na srodku. A w ogole podajac termin 28 dni to mialem na mysli, ze jest to minimalny, ale nie nalezy sie tak spieszyc. U mnie stemple staly dobre dwa miesiace, albo dluzej, ale mialem sosnowe pienki za 2 PLN sztuka, a jak ktos ma metalowe wypozyczone i spieszy mu sie, zeby zwrocic, to troche inna historiaPozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.05.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 mi Inspektor powiedział, że 28dni to minimalny czas pełnego ostemplowania a po tym terminie kazaał jeszcze pozostawić w newralgicznych miejscach stemple. ekipa chce jak najszybciej leciec z robota bo im zależy na czasie a co za tym idzie na kasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 07.05.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 A w ogole podajac termin 28 dni to mialem na mysli, ze jest to minimalny, ale nie nalezy sie tak spieszyc. U mnie stemple staly dobre dwa miesiace, albo dluzej wg "nałukowców" pełną wytrzymałość beton osiąga po 28 dniach. pozdrawiam Stefano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 30.11.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Odświeżam temat , mam pytanie: majster radzi aby zostawić stemple(pod stropem) do marca, strop zalany 3 tygodnie temu. W marcu/kwietniu przyjdzie robić taras to rozstempluje. czy to dobra rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.12.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Jest to bardzo dobra rada.Czy obecność stempli w czymś Tobie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 01.12.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Moj inspektor nadzoru powiedzial wyraznie: Po 28 dniach i ani dnia wczesniej. Przychylam sie do tej teorii. Pozdrawiam Jankes A jak rok przestępny to 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.12.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Im dłużej tym lepiej.Jeśli Ci to nie przeszkadza-niech stoi do wiosny.W przeciwnym wypadku-miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 01.12.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 widziałem stropy gdzie stemple wybito wcześniej, na wierzchu stropu zrobiła się taka ładna strzałka ugięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 01.12.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Dzięki, zostaną do wiosny, zejdą tylko te które przeszkadzają w murowaniu działówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Baranina 03.12.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Co do terminu rozszalowywania konstrukcji żelbetowych/betonowych. Wszystko zalezy od rodzaju uzytego betonu. A przede wszystkim od jego skladników i ich wzajemnych proporcji. Bardzo wazna jest tez temperatura otoczenia.Nie wchodzac za mocno w szczegoly. Za dynamike narastania wytrzymalosci w betonie odpowiedzialny jest cement - jego rodzaj oraz ilosc. Przy stosowaniu cementow z dodatkami mineralnymi musimy sie liczyc z wolniejszym przyrostem wytrzymalosci. Przy stosowaniu cementow czystych odpowiednie wytrzymalosci uzyskamy wczesniej. Wazna jest tez temperatura. W temperaturze 5 C dynamika narastania wytrzymalosci cementu, a w pewnym przyblizeniu takze i betonu jest mniej wiecej 2 razy wolniejsza po 7 dniach i ponad 3 razy wolniejsza po 1 dniu twardnienia, w porownaniu do 20 C.Tak, ze przy obecnych temperaturach moze sie okazac, ze 28 dni to za malo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts