TomekM05a 02.11.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Moi budowlańcy rozszalowali i rozstemplowali po 7 dniach strop terriva. Z tym że nic na górze nie budowano i stawiano. Poczytałem Was po tym jak zauważyłem, co zrobili moi budowniczowie, bo też coś słyszłem o co najmniej 2 tygodniach. Nieźle mnie przestraszyliście. "Pełen ufności" ustawiłem stempel z wbitym gwoździem na środku salonu i garażu. To on badał ugięcie. Poczekałem kilka dni. I co... NIC. Żadnych strzałek . Przyjechał kierownik budowy jak stawiali kalenice. Spytał - z tydzień strop ma? Powiedziałem, że 2,5 tygodnia. Ale że rozszalowano po tygodniu. I co? Zero strachu w jego oczach. WNIOSKI: 1. Jakośc betonu od 2004 się polepszyła (?) 2. Należy zostawic stemple na 2 tygodnie - dla spokoju inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 02.11.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Moje BARANY po dwóch dobach (!) od zalania stropu postawili tam 12-ście palet betonu komórkowego. Jedna paleta to 1200 kg. Gdybm przyjechał na budowę nieco później stałoby tam 17-naście palet. I stawiali je nie przy ścianach tylko na środku. Wprawdzie strop był podparty stemplami dosyć gęsto ale aż boję się rozszalowywać i widoku jaki zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 08.11.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Mój Majster wr ócił na budowę. Mówie mu, że stemple powinny stac co najmniej dwa tygodnie. Dziwnie na mnie popatrzył i mówi: wracam z innej budowy; tam zdjęliśmy stemple po czterech dniach. Pozwolę sobie nie skomentowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.11.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Mój Majster wr ócił na budowę. Mówie mu, że stemple powinny stac co najmniej dwa tygodnie. Dziwnie na mnie popatrzył i mówi: wracam z innej budowy; tam zdjęliśmy stemple po czterech dniach. Pozwolę sobie nie skomentowac. Słyszałem o takich "miszczach" co zapomnieli w terivie o stemplach - nawet nie wiem jak to się samo utrzymało (chyba jakieś małe rozpietości) do betonowania bo widziłem kiedyś innych "fahoffców" co układali pustaki na niepodstemplowanych belkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.11.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Odświeżam temat , mam pytanie: majster radzi aby zostawić stemple(pod stropem) do marca, strop zalany 3 tygodnie temu. W marcu/kwietniu przyjdzie robić taras to rozstempluje. czy to dobra rada? Bałbym się zostawić stemple na całą zimę. A co będzie jeśli (w skrajnie niekorzystnym przypadku) mróz podniesie chudziaka do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themasterp 12.12.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Bałbym się zostawić stemple na całą zimę. A co będzie jeśli (w skrajnie niekorzystnym przypadku) mróz podniesie chudziaka do góry? Odświeżę temat i w nawiązaniu do przedmówcy spytam inaczej, a co będzie jak fundamenty osiądą powiedzmy 2-3 cm w czasie zimy, a chudziak ani trochę? Czy wówczas strop nie zacznie mocniej napierać na stemple? U mnie aktualnie jest właśnie taka sytuacja, mam stropy wylany ponad półtora miesiąca temu, do tej pory wykonawca ściągnął wszystkie niepotrzebne stemple a pozostawił tylko te które są na środku, powiedział, że na wiosnę będziemy wrzucać bloczki więc lepiej niech będzie podparty, tylko właśnie co się stanie w przypadku osiadania fundamentu, bo pewnie coś tam osiądzie, co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 12.12.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 hm.. minelo 1,5 miesiaca.... co tam jeszcze chcesz podpierac?jesli wykonawca sie tak boi.. to znaczy ze cos popsul albo srednio sie zna. Spytaj swojego kierbuda, on powiniene dokladnie wiedziec (chyba ze masz Pana Pieczatke) ale wtedy wspolczuje, bo ta "oszczednosc" zemsci sie niestety kilka razy w trakcie budowy.wydaje mi sie, ze fundamenty tez nie siadaja ot tak sobie po 2-3 cm... musialby byc blad w ich wykonaniu. Albo cieniutkie fundamenciki na terenie szkod gorniczych. ale kto w takim razie przepuscil ten projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themasterp 13.12.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) hm.. minelo 1,5 miesiaca.... co tam jeszcze chcesz podpierac? jesli wykonawca sie tak boi.. to znaczy ze cos popsul albo srednio sie zna. Spytaj swojego kierbuda, on powiniene dokladnie wiedziec (chyba ze masz Pana Pieczatke) ale wtedy wspolczuje, bo ta "oszczednosc" zemsci sie niestety kilka razy w trakcie budowy. wydaje mi sie, ze fundamenty tez nie siadaja ot tak sobie po 2-3 cm... musialby byc blad w ich wykonaniu. Albo cieniutkie fundamenciki na terenie szkod gorniczych. ale kto w takim razie przepuscil ten projekt? Fundamenty byłby zrobione zgodnie z projektem, tutaj się nie obawiam, no ale zawsze coś tam mogą przecież osiąść, strop też kierbud odbierał, a ja sam również to bardzo dokładnie posprawdzałem więc myślę, że jest to wykonane tak jak powinno być - tak jak w projekcie, a podpory wykonawca sugeruje zostawić bo w marcu/kwietniu jak się zrobi pogoda będą chcieli ruszać z budową szczytówek i później dachu, no i właśnie pod kątem nawiezienia materiału na ściany szczytowe on chce te podpory zostawić, żeby na wszelki wielki było coś tam podparte. Zadzwonię dzisiaj do kierbuda i zobaczymy jak on uważa, podpory są stalowe, nie wiem czy ma to znaczenie czy nie, podparcie zostało tylko w środkowej części na żebrach rozdzielczych, wykonawca trochę je przerzedził, zdjął stemple z szalunków podciągów i większość z klatki schodowej, no nic, zobaczymy co powie kierbud, dajcie znać w międzyczasie jak to było robione u was drodzy forumowicze:). Edytowane 13 Grudnia 2013 przez themasterp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 13.12.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 My wczoraj rozebraliśmy po 19 dniach,szalunki były systemowe strop jak masełko:yes:Kierbud twierdzi,że strop dojrzewa miesiąc,cokolwiek by to znaczyło:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 13.12.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) ...strop jak masełko: Taki miękki ? To chyba niedobrze .... Edytowane 13 Grudnia 2013 przez krislord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 13.12.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Taki gładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts