Beatka100 11.09.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Pewnie ktoś powie dlaczego tworzę kolejny wątek, ale są różne wątki i naprawdę trzeba szukać, żeby znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania, chociażby ranking kotłów na ekogroszek,, naprawdę dużo z tego przeczytałam , ale dużo jest tam nie na temat. Zaczęłam brać pod uwagę teraz dwa kotły Ogniwo i Skam-Premium, ale mąż po przeczytaniu rankingu kotłów mówi, że jest bardzo dużo negatywnych opinii o Ogniwie. Dlatego teraz myślę o Skam-Premium, tylko powiedzcie mi, czy ten kocioł nadaje się do spalania paliw gorszej jakości: ekogroszku i miału, tez mokrego, bo też się czasami tak zdarza z miałem? Bo niby Ogniwo sobie z tym radzi, bo nie ukrywam, że chodzi mi o kocioł to ekogroszku i miału lepszej i gorszej jakości. I Jaki palnik ma teraz Skam-Premium - Burner? Jeżeli chodzi o sterowniki to który lepszy Cobra czy Puma? No i jak ze spalaniem? Proszę napiszcie jaką macie powierzchnię, jakie warunki i jakie jest spalanie? Jestem z woj. pomorskiego czy Skam-Premum ma tu też partnerów?Jak to wygląda u nich z serwisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatka100 11.09.2013 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 tylko w Skam-Premium piszą że te kotły są na ekogroszek. Paliwa zastępcze to ekogroszek gorszej jakości i miał suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.09.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 nie jestem expertem ale wydaje mi się że ślimaki nie radzą sobie z mokrym miałem. jak chcesz palić miałem to kup tłokowca.Ja mam Skam premium w zeszłym sezonie spaliłem ok. 1.5-2 Ton naprawdę parszywego miału ale warunek jest jeden miał musi być suchy. paliłem miałem bo mi się trafił po naprawdę okazyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.09.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 acha no i jak byście się decydowali na na Skama to są już z szerszą ramką, a to trochę poprawia sytuację przy miale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.09.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 No i chyba Bruli będzie lepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.09.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 lepszym od czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.09.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 W żadnym kotle nie spalisz mokrego miału, ani w Ogniwie ani w Skamie.Będzie się wieszał w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.09.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 SpaliJak tłok będzie stał w kotlowni i grzebał cały czas w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 lepszym od czego? Lepszym od Pumy i Cobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 11.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Tak jak koledzy piszą. Ja co prawda nie paliłem w zimie ale próbowałem trochę grzać wodę i nawet po suszeniu miału się trochę wieszał.Nie wyobrażam sobie jak by to wyglądało gdyby był mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 11.09.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Spali Jak tłok będzie stał w kotlowni i grzebał cały czas w zasobniku. Widziałem,jak facet spalił kawałek żelaza i nie w kotlinie kowalskiej ani palnikiem.Polał płynem łatwopalnym,podpalił i dmuchał na to tlenem medycznym. Wszystko można spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 nikt tu nie pisał o sterowniku więc dlaczego porównywać sterowniki ? I nawet jeżeli bruli jest lepszy od innych sterowników chociaż to oczywiście indywilualna ocena to i tak nie poradzi sobie z mokrym miałem w palniku ślimakowym. no chyba że jak pisze Vld ktoś będzie popychał wieszający się mokry miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 nikt tu nie pisał o sterowniku więc dlaczego porównywać sterowniki ? I nawet jeżeli bruli jest lepszy od innych sterowników chociaż to oczywiście indywilualna ocena to i tak nie poradzi sobie z mokrym miałem w palniku ślimakowym. no chyba że jak pisze Vld ktoś będzie popychał wieszający się mokry miał. Jeżeli chodzi o sterowniki to który lepszy Cobra czy Puma? Autorka pytała, więc podpowiadam. Co do miału, zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatka100 12.09.2013 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 a jakie kotły mają sterownik Bruli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 12.09.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Bruli możesz sobie kupić do dowolnego kotła. Skam-p wychodził także z Brulim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.09.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Wszystko od d... strony. Beatko, pytanie powinniśmy zacząć od tego czym masz zamiar sterowac i co Ci jest potrzebne jeżeli chodzi o sterownik.Jak będziemy wiedziec, czego chcesz, to sterownik dobierzemy Cobra- obsługa 2pomp, czytelny wyświetlacz, prosta obsługa. Jak planujesz więcej pomp, to Cobra więcej nie obsłuży. Trzeba dokupić moduł alligator, on pozwala na obsługę siłownika zaworu mieszającego i dochodzi obsługa pompy za zaworem, sęk w tym,że bez stref czasowych i bez pogodówki Podłączyć można tylko uniwerslany termostat pokojowy typu Euroster Bruli - jest sterownikiem umożliwiającym sterowanie przez internet. Pozwala na obsługe 3pomp, na wszystkie są strefy czasowe, w zestawie jest czujnik zewn/wewn. Ten sterownik nie ma swojego panelu pokojowego, nie obsługuje także zaworu mieszającego. Jego wyświetlacz to dwuwierszowe 2x16znaków, więc jak chcesz go wybrac, to nastaw się na jego podłączenie pod internet, wówczas obsługa jest bardzo czytelna i fajna. Sporo osób go już posiada. Ustawiamy go wyjściowo pod palnik i moc kotła, jak wybierzesz miał węglowy jako podstawowe paliwo, to najwyżej o 4-5oczek podniesiesz siłę nadmuchu. Iryd PID, ten sterownik ma wyświetlacz graficzny, czytelny, jest menu z podpowiedziami. Obsługuje 4pompy c.o., cwu,cyrkulacja, podłogowa. Podłogówka może sterowac jak cobra, czyli poprzez siłownik zaworu mieszającego lub jak Bruli czyli przez wykorzystanie tylko czujnika. Rozbudować go można o czujnik temp. spalin, pogodowy, domowy panel. Skontaktuj się najpierw z dystrybutorem, namiary podałem w wiadomości prywatnej. Masz do niego "całe" 13km. Jak zdecydujesz się na zamówienie, to sterownik możemy omówić telefonicznie, to akurat kwestia późniejsza.Termin realizacji to aktualnie koniec października, do tego czasu będzie jeszcze jedna nowość w ofercie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts