Beatka100 11.09.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 chciałabym dobry kocioł na ekogroszek i miał, bo z tego co zauważyłam, to chociażby kotły Skam-Premium mają te palinki Brucera, II generacji, ale i tak mają wpisane paliwo podstawowe ekogroszek i zastępcze: ekogroszek gorszej jakości i miał suchy. A chciałabym taki kocioł, który jako paliwo podstawowe ma wpisane zarówno ekogroszek jak i miał i to nie tylko suchy, bo miał często może być mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.09.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Widzę, że koledzy już mają cie dość Z tymi paliwami, to musisz sie poważnie określić. Albo kocioł "automatyczny" i dobre drogie ekogroszki, lub dobre miały w brucerowatych ew tłokach. Albo słabe mokre tanie miały, ale już w kotle całodobowym zasypowym miałowym. Nie ma kotłow do każde i każdej jakości paliwo. Przemyśl, też w ogóle czy chcesz wchodzić w paliwa stałe, bo po sezonie możesz mocno żałować wydanych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Nie ma kotła z podajnikiem na mokry miał. Mokry = zawieszanie paliwa w koszu, korozja ślimaka i kosza..... Owszem miałem w Skamie palić można, tyle,że ma być suchy, nie powinien też być najpodlejszy, tylko troche lepszy, nie w granulacji samego "piasku" Miałem pali kolega Masti, palił także kolega 280m i bodajże czechu77, z tego co pamiętam z głowy.Zobacz sobie na wątek o Skam-P Miał - albo mały brucerowaty w modelu Skam-P Premium albo mały Ardeo w modelu Skam-P PlusJaki region Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatka100 11.09.2013 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 woj. pomorskie. Czy Sekom ma partnerów w tym woj.? Jak wygląda z serwisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Tak,w pomorskim jest kilka punktów.Do jednego w nadchodzących tygodniach realizowane będą jeszcze chyba 4 czy 5dostawDo samej Gdyni także kojarzę jakie,s zamówienie do klienta także przez miejscowego przedstawiciela. Podam Ci w wiadomości prywatnej namiary, podjedziesz sobie, bodajże 2tygodnie temu na tym większym punkcie tez mieli dostawę i podłączali kociołek Myślę,że będą mogli u jakiegoś klienta pokazać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.09.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Beatka, pomorskie to trochę duże województwo Może podaj jakieś miasto czy miasteczko w pobliżu. Tylko nie zamęczaj już swoimi pytaniami jak na info-ogrzewanie bo zima Cię zaskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatka100 11.09.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Kartuzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.09.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 A wie Beatka gdzie jest miejscowość Dzierżąźno, Mezowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatka100 12.09.2013 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 wiem, a co tam jest? A może jest coś w Sierakowicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niedźwiedź1719504600 12.02.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 chciałabym dobry kocioł na ekogroszek i miał, bo z tego co zauważyłam, to chociażby kotły Skam-Premium mają te palinki Brucera, II generacji, ale i tak mają wpisane paliwo podstawowe ekogroszek i zastępcze: ekogroszek gorszej jakości i miał suchy. A chciałabym taki kocioł, który jako paliwo podstawowe ma wpisane zarówno ekogroszek jak i miał i to nie tylko suchy, bo miał często może być mokry Witaj. Może moja odpowiedź jest już nie aktualna, a może innym się przyda. Mam kocioł Ogniwo Eko 15 KW, który jest przeznaczony do spalania ekogroszku, miału oraz peletu. W pierwszym sezonie robiłem próby z miałem. W związku z tym, że dobrej jakości miał jest niewiele tańszy od ekogroszku a także fakt, że pozostawało więcej popiołu. Nie stosuję miału. Pelety odpadają, ponieważ są bardzo drogie i mają dużo mniejszą kaloryczność. Stosuję tylko ekogroszel. W tym sezonie - od 15 grudnia 2013 r. spalanie wynosi 10,30 Kg na dobę. Po zasypaniu 125 kg (5 worków) pozostaje foremka popiołu, która fabrycznie jest w piecu. W tym roku mam najlepszy groszek od trzech lat - z Mysłowic. Decyzja należy do Ciebie. Ale bież też pod uwagę brud, który powstaje przy spalaniu miału. W miale bardzo często jest wiele ziemi i piachu. Spalanie mokrego miału jest pomyłką, ponieważ kupujesz wtedy dużo mniej miału a dużo wody. Gdzie ekonomia? Po drugie, tą wodę będziesz miał w podajniku, w retorze i w palniku. Nie rozumiem dlaczego chcesz palić mokrym miałem. Nie wiem gdzie mieszkasz. ja kupuję ekogroszek w Zgierzu i właściciel nie przywiezie mi ekogroszku, zanim nie wyschnie na składzie. Życzę powodzenia i podjęcia właściwej decyzji, bo kupno pieca to inwestycja na wiele lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts