Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie dobre kotły są jako paliwo mają wpisane ekogroszek i miał a nie tylko ekogrosze

Beatka100

Recommended Posts

chciałabym dobry kocioł na ekogroszek i miał, bo z tego co zauważyłam, to chociażby kotły Skam-Premium mają te palinki Brucera, II generacji, ale i tak mają wpisane paliwo podstawowe ekogroszek i zastępcze: ekogroszek gorszej jakości i miał suchy. A chciałabym taki kocioł, który jako paliwo podstawowe ma wpisane zarówno ekogroszek jak i miał i to nie tylko suchy, bo miał często może być mokry

Widzę, że koledzy już mają cie dość ;)

Z tymi paliwami, to musisz sie poważnie określić. Albo kocioł "automatyczny" i dobre drogie ekogroszki, lub dobre miały w brucerowatych ew tłokach. Albo słabe mokre tanie miały, ale już w kotle całodobowym zasypowym miałowym. Nie ma kotłow do każde i każdej jakości paliwo.

Przemyśl, też w ogóle czy chcesz wchodzić w paliwa stałe, bo po sezonie możesz mocno żałować wydanych pieniędzy.

Nie ma kotła z podajnikiem na mokry miał. Mokry = zawieszanie paliwa w koszu, korozja ślimaka i kosza.....

Owszem miałem w Skamie palić można, tyle,że ma być suchy, nie powinien też być najpodlejszy, tylko troche lepszy, nie w granulacji samego "piasku"

Miałem pali kolega Masti, palił także kolega 280m i bodajże czechu77, z tego co pamiętam z głowy.

Zobacz sobie na wątek o Skam-P

Miał - albo mały brucerowaty w modelu Skam-P Premium albo mały Ardeo w modelu Skam-P Plus

Jaki region Polski?

Tak,w pomorskim jest kilka punktów.

Do jednego w nadchodzących tygodniach realizowane będą jeszcze chyba 4 czy 5dostaw

Do samej Gdyni także kojarzę jakie,s zamówienie do klienta także przez miejscowego przedstawiciela.

Podam Ci w wiadomości prywatnej namiary, podjedziesz sobie, bodajże 2tygodnie temu na tym większym punkcie tez mieli dostawę i podłączali kociołek

Myślę,że będą mogli u jakiegoś klienta pokazać co i jak.

• 5 months później...
chciałabym dobry kocioł na ekogroszek i miał, bo z tego co zauważyłam, to chociażby kotły Skam-Premium mają te palinki Brucera, II generacji, ale i tak mają wpisane paliwo podstawowe ekogroszek i zastępcze: ekogroszek gorszej jakości i miał suchy. A chciałabym taki kocioł, który jako paliwo podstawowe ma wpisane zarówno ekogroszek jak i miał i to nie tylko suchy, bo miał często może być mokry

Witaj. Może moja odpowiedź jest już nie aktualna, a może innym się przyda. Mam kocioł Ogniwo Eko 15 KW, który jest przeznaczony do spalania ekogroszku, miału oraz peletu. W pierwszym sezonie robiłem próby z miałem. W związku z tym, że dobrej jakości miał jest niewiele tańszy od ekogroszku a także fakt, że pozostawało więcej popiołu. Nie stosuję miału. Pelety odpadają, ponieważ są bardzo drogie i mają dużo mniejszą kaloryczność. Stosuję tylko ekogroszel. W tym sezonie - od 15 grudnia 2013 r. spalanie wynosi 10,30 Kg na dobę. Po zasypaniu 125 kg (5 worków) pozostaje foremka popiołu, która fabrycznie jest w piecu. W tym roku mam najlepszy groszek od trzech lat - z Mysłowic. Decyzja należy do Ciebie. Ale bież też pod uwagę brud, który powstaje przy spalaniu miału. W miale bardzo często jest wiele ziemi i piachu. Spalanie mokrego miału jest pomyłką, ponieważ kupujesz wtedy dużo mniej miału a dużo wody. Gdzie ekonomia? Po drugie, tą wodę będziesz miał w podajniku, w retorze i w palniku. Nie rozumiem dlaczego chcesz palić mokrym miałem. Nie wiem gdzie mieszkasz. ja kupuję ekogroszek w Zgierzu i właściciel nie przywiezie mi ekogroszku, zanim nie wyschnie na składzie. Życzę powodzenia i podjęcia właściwej decyzji, bo kupno pieca to inwestycja na wiele lat. Pozdrawiam.