Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oswietlenie w suficie podwieszanym

Recommended Posts

witam,

niedlugo bede robil sufit podwieszany w lazience i bede chcial zrobic oswietlenie punktowe. Chcialem sie dowiedziec jak zrobic i jaki musi byc kabel aby jednym przyciskiem wlaczac jedna czesc oswietlenia, a drugim przyciskiem druga. Wiem tylko ze bedzie zostawiony kabel na srodku ale nie odebralem jeszcze mieszkania i nie wiem jaki to kabel. Prosze o rady.

Witam

Do oświetlenia podzielonego na dwie strefy musi być wyjściowy kabel czyli ten na "środku" na 3 żyłach. Resztę jaki typ oświetlenia, o jakim napięciu rozmieszczeniu punktów na suficie nie jestem w stanie pomóc nie mając informacji ani projektu. Proponuję wezwać elektryka który poprowadzi kable, doradzi widząc na czym stoi kabelki do poszczególnych punktów.

Witam

Do oświetlenia podzielonego na dwie strefy musi być wyjściowy kabel czyli ten na "środku" na 3 żyłach. Resztę jaki typ oświetlenia, o jakim napięciu rozmieszczeniu punktów na suficie nie jestem w stanie pomóc nie mając informacji ani projektu. Proponuję wezwać elektryka który poprowadzi kable, doradzi widząc na czym stoi kabelki do poszczególnych punktów.

Na pewno na trzech żyłach ?

Bez żyły ochronnej ? Norma łazienkowa PN-HD 60364-7-701 się kłania.

Norma wyskoczyła i co wniosła do tematu? NIC. Muszę pana z normami zmartwić bo w Polsce 99,9 % obiektów nie spełnia normy i nie będzie spełniać mam nadzieję że masz świadomość kto wprowadza normy jedna z nich mówi o przejściu podziemnym dla żab pod autostradami, druga o zakazie produkcji żarówek 100W czy też iż marchew jest owocem a koźle mięso – baraniną. Więc zamiast błysnąć swoją tępą normą doradź a nie krytykuj.

Norma wyskoczyła i co wniosła do tematu? NIC. Muszę pana z normami zmartwić bo w Polsce 99,9 % obiektów nie spełnia normy i nie będzie spełniać mam nadzieję że masz świadomość kto wprowadza normy jedna z nich mówi o przejściu podziemnym dla żab pod autostradami, druga o zakazie produkcji żarówek 100W czy też iż marchew jest owocem a koźle mięso – baraniną. Więc zamiast błysnąć swoją tępą normą doradź a nie krytykuj.

Już się robi - tylko takie "złote rączki", czyli 3 w jednym, a inaczej mówiąc murarze-tynkarze i inne akrobaty robią bez poszanowania uznanej wiedzy technicznej, jaką jest wspomniana norma.

Dopiero, gdy komuś coś się stanie, zaczyna się lament i załamywanie rąk.

Ale cóż - w Polsce wszyscy (a na pewno połowa) są elektrykami, dla których dwa druty połączyć to Pan pikuś.

Ja po takich błyskotliwych kompleksowych poprawiam, panie MATRON, którzy nie mają zielonego pojęcia o ochronie przeciwporażeniowej.

Już się robi - tylko takie "złote rączki", czyli 3 w jednym, a inaczej mówiąc murarze-tynkarze i inne akrobaty robią bez poszanowania uznanej wiedzy technicznej, jaką jest wspomniana norma.

Dopiero, gdy komuś coś się stanie, zaczyna się lament i załamywanie rąk.

Ale cóż - w Polsce wszyscy (a na pewno połowa) są elektrykami, dla których dwa druty połączyć to Pan pikuś.

Ja po takich błyskotliwych kompleksowych poprawiam, panie MATRON, którzy nie mają zielonego pojęcia o ochronie przeciwporażeniowej.

"Poszanowania uznanej wiedzy technicznej, jaką jest wspomniana norma" Widzę że niezłe pranie mózgu przeszliśmy pisząc takie brednie. Normy mają tyle z bezpieczeństwem wspólnego co Amber Gold z uczciwym bankiem, polecam przyjrzeć się kto wymyśla normy jakie firmy lobbują wprowadzanie takich a nie innych norm a nie powtarzać to co wtłoczono do mózgowia. Fotoradar przecież też stawiane są dla naszego bezpieczeństwa każdy strażnik miejski to powie, z wprowadzaniem norm jest dokładnie to samo.

Więc co proponujesz dla kuba435, jaki środek zastępczy w zakresie ochrony przeciwporażeniowej dla wspomnianej instalacji w łazience ?

PS. Swoją drogą widzę, że w murarce nie obowiązują żadne zasady techniczne.

Muruj, Jasiek, muruj. A rusztowanie zdemontuj dopiero wtedy, gdy tapety wyschną.

Elektryk będzie wiedział.

Elektryka obowiązuje również Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie :

- w instalacjach elektrycznych należy stosować oddzielne przewody ochronne i neutralne w obwodach odbiorczych.

Murarzy obowiązuje partactwo : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=514749015240427&set=a.514749001907095.1073741826.514747388573923&type=1&theater

hmm to da sie tak zrobic czy lepiej dac kabel na 4 zyly? Prosze o podpowiedzi i naprowadzenie...

Czy Ty jeszcze niczego nie rozumiesz? Jakie "lepiej"? Ty zrób to porządnie i nie oszczędzaj piećdziesięciu groszy na zyciu swoim i swoich dzieci, , bo na kafelki za 80 PLN sztuka to Cię stać, a na uczciwy przewód to nie?

Ależ ja nie napisałem że mnie nie stać... Proszę o wytłumaczenie jakiś schemat jak to zrobić to nikt nie chce mi wytłumaczyć w prostych słowach jak to zrobić tylko cały czas jest tylko krytyka...

Ale zacznijmy od początku. Kupuję kabel 4- żyłowy puszczam go od łącznika do puszki. Jedną z żył łączymy z fazą dwie dwie pod neutral czwartą pod fazę ochronną? Jak dalej puszczam do halogenów? Czy neutral I, faza i faza ochronna a do drugiego rzędu neutral II, faza i faza ochronna? Proszę o pomoc i wyjaśnienie a nie krytykę.