kuba435 11.09.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 witam,niedlugo bede robil sufit podwieszany w lazience i bede chcial zrobic oswietlenie punktowe. Chcialem sie dowiedziec jak zrobic i jaki musi byc kabel aby jednym przyciskiem wlaczac jedna czesc oswietlenia, a drugim przyciskiem druga. Wiem tylko ze bedzie zostawiony kabel na srodku ale nie odebralem jeszcze mieszkania i nie wiem jaki to kabel. Prosze o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 14.09.2013 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 14.09.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Witam Do oświetlenia podzielonego na dwie strefy musi być wyjściowy kabel czyli ten na "środku" na 3 żyłach. Resztę jaki typ oświetlenia, o jakim napięciu rozmieszczeniu punktów na suficie nie jestem w stanie pomóc nie mając informacji ani projektu. Proponuję wezwać elektryka który poprowadzi kable, doradzi widząc na czym stoi kabelki do poszczególnych punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Witam Do oświetlenia podzielonego na dwie strefy musi być wyjściowy kabel czyli ten na "środku" na 3 żyłach. Resztę jaki typ oświetlenia, o jakim napięciu rozmieszczeniu punktów na suficie nie jestem w stanie pomóc nie mając informacji ani projektu. Proponuję wezwać elektryka który poprowadzi kable, doradzi widząc na czym stoi kabelki do poszczególnych punktów. Na pewno na trzech żyłach ? Bez żyły ochronnej ? Norma łazienkowa PN-HD 60364-7-701 się kłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 14.09.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Norma wyskoczyła i co wniosła do tematu? NIC. Muszę pana z normami zmartwić bo w Polsce 99,9 % obiektów nie spełnia normy i nie będzie spełniać mam nadzieję że masz świadomość kto wprowadza normy jedna z nich mówi o przejściu podziemnym dla żab pod autostradami, druga o zakazie produkcji żarówek 100W czy też iż marchew jest owocem a koźle mięso – baraniną. Więc zamiast błysnąć swoją tępą normą doradź a nie krytykuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Norma wyskoczyła i co wniosła do tematu? NIC. Muszę pana z normami zmartwić bo w Polsce 99,9 % obiektów nie spełnia normy i nie będzie spełniać mam nadzieję że masz świadomość kto wprowadza normy jedna z nich mówi o przejściu podziemnym dla żab pod autostradami, druga o zakazie produkcji żarówek 100W czy też iż marchew jest owocem a koźle mięso – baraniną. Więc zamiast błysnąć swoją tępą normą doradź a nie krytykuj. Już się robi - tylko takie "złote rączki", czyli 3 w jednym, a inaczej mówiąc murarze-tynkarze i inne akrobaty robią bez poszanowania uznanej wiedzy technicznej, jaką jest wspomniana norma. Dopiero, gdy komuś coś się stanie, zaczyna się lament i załamywanie rąk. Ale cóż - w Polsce wszyscy (a na pewno połowa) są elektrykami, dla których dwa druty połączyć to Pan pikuś. Ja po takich błyskotliwych kompleksowych poprawiam, panie MATRON, którzy nie mają zielonego pojęcia o ochronie przeciwporażeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 14.09.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Już się robi - tylko takie "złote rączki", czyli 3 w jednym, a inaczej mówiąc murarze-tynkarze i inne akrobaty robią bez poszanowania uznanej wiedzy technicznej, jaką jest wspomniana norma. Dopiero, gdy komuś coś się stanie, zaczyna się lament i załamywanie rąk. Ale cóż - w Polsce wszyscy (a na pewno połowa) są elektrykami, dla których dwa druty połączyć to Pan pikuś. Ja po takich błyskotliwych kompleksowych poprawiam, panie MATRON, którzy nie mają zielonego pojęcia o ochronie przeciwporażeniowej. "Poszanowania uznanej wiedzy technicznej, jaką jest wspomniana norma" Widzę że niezłe pranie mózgu przeszliśmy pisząc takie brednie. Normy mają tyle z bezpieczeństwem wspólnego co Amber Gold z uczciwym bankiem, polecam przyjrzeć się kto wymyśla normy jakie firmy lobbują wprowadzanie takich a nie innych norm a nie powtarzać to co wtłoczono do mózgowia. Fotoradar przecież też stawiane są dla naszego bezpieczeństwa każdy strażnik miejski to powie, z wprowadzaniem norm jest dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Więc co proponujesz dla kuba435, jaki środek zastępczy w zakresie ochrony przeciwporażeniowej dla wspomnianej instalacji w łazience ? PS. Swoją drogą widzę, że w murarce nie obowiązują żadne zasady techniczne.Muruj, Jasiek, muruj. A rusztowanie zdemontuj dopiero wtedy, gdy tapety wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 14.09.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Moja propozycja dla autora jest w pierwszym poście czytanie chyba nie sprawia bólu. PS. Swoją drogą widzę, że w murarce nie obowiązują żadne zasady techniczne. Muruj, Jasiek, muruj. A rusztowanie zdemontuj dopiero wtedy, gdy tapety wyschną. A w domu wszyscy zdrowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Zdrowi. Pytałem. Ale ja w dalszym ciągu pytam, jak zapewnisz ochronę przeciwporażeniową dla użytkowników we wspomnianej instalacji w łazience.Bo że będzie świecić, to pewne, co nie znaczy, że jest to bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 14.09.2013 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Hmm czyli jak to zrobić?Wystarczą trzy żyły czy muszą być cztery?Będę chciał podłączyć cztery halogeny ledowe pod jeden przycisk i cztery pod drugi. Jak rozdzielić te przewody pomiędzy halogeny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Elektryk będzie wiedział.Elektryka obowiązuje również Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie :- w instalacjach elektrycznych należy stosować oddzielne przewody ochronne i neutralne w obwodach odbiorczych. Murarzy obowiązuje partactwo : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=514749015240427&set=a.514749001907095.1073741826.514747388573923&type=1&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 14.09.2013 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Chciałbym to sam zrobić. W suficie jest kabel trzy żyłowy. Czy jeśli zero rozłączę na dwa czyli zero do czterech i zero do drugich czterech, fazę dał do jednej czwórki i masę do drugiej czwórki włącznik dwu przyciskowy czy będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 A skąd kolega weźmie masię, jeżeli można spytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 14.09.2013 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Chodzi mi o żółto zielony kabelek. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.09.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 A skąd kolega weźmie masię, jeżeli można spytać ?a skad ta masia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.09.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 (edytowane) a skad ta masia? Czytaj post kuba435 napisany dzisiaj o 19:03. Zresztą gość z żyły z-ż (ochronnej) przewodu robi fazową. Koniec świata dla murarzy. Edytowane 14 Września 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 15.09.2013 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 hmm to da sie tak zrobic czy lepiej dac kabel na 4 zyly? Prosze o podpowiedzi i naprowadzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.09.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 hmm to da sie tak zrobic czy lepiej dac kabel na 4 zyly? Prosze o podpowiedzi i naprowadzenie... Czy Ty jeszcze niczego nie rozumiesz? Jakie "lepiej"? Ty zrób to porządnie i nie oszczędzaj piećdziesięciu groszy na zyciu swoim i swoich dzieci, , bo na kafelki za 80 PLN sztuka to Cię stać, a na uczciwy przewód to nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 16.09.2013 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Ależ ja nie napisałem że mnie nie stać... Proszę o wytłumaczenie jakiś schemat jak to zrobić to nikt nie chce mi wytłumaczyć w prostych słowach jak to zrobić tylko cały czas jest tylko krytyka...Ale zacznijmy od początku. Kupuję kabel 4- żyłowy puszczam go od łącznika do puszki. Jedną z żył łączymy z fazą dwie dwie pod neutral czwartą pod fazę ochronną? Jak dalej puszczam do halogenów? Czy neutral I, faza i faza ochronna a do drugiego rzędu neutral II, faza i faza ochronna? Proszę o pomoc i wyjaśnienie a nie krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts