MLM 11.09.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam bardzo serdecznie i proszę o poradę, mam w pomieszczeniu gospodarczym małą piwniczkę, dla zobrazowania wygląda podobnie jak kanał w garażu. Głębokość niecały metr - kilkanaście cm poniżej fundamentów. W deszczową pogodę lub przy wiosennych roztopach przesiąka i podchodzi mi woda na głębokość około 10 cm, ale sączy się nieco wyżej. Dwie ściany to nieotynkowane fundamenty z kamienia, dwie kolejne to nieotynkowane wylane z betonu, spód, podłoga również betonowa wylewka, pod wylewką i przy ścianach betonowych na zewnątrz (pod/za betonem) było zabezpieczone folią, natomiast dwie ścianki, które są też fundamentami z kamienia nie są zabezpieczone od zewnątrz. Chciałbym otynkować tą piwniczkę i położyć płytki. Proszę o informacje jak zabezpieczyć przed przesiąkaniem wody, czy jest jakiś dobry preparat smolisty, cokolwiek, czym można np wysmarować, pomalować, położyć na tynk, tak aby nie wchodziła woda i żeby można na to jeszcze przykleić płytki ? Z góry dziękuję za pomoc. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 11.09.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 "Smolistym" nie doszczelnisz tak by móc położyć na tym coś cementowego np. klej do płytek.Doszczelnić należy szlamem cementowym, jeśli ściany stabilne i nie pękają to nawet tańszym sztywnym.Dla przykładu:Barraseal CS. Pierwszą warstwę szlamu wcierasz lub zarzucasz jak obrzutkę. Kolejną mieszasz Barraseal 1:3 z piachem kwarcowym i robisz tynk doszczelniający wyrównawczy i mamy gotowy podkład pod płytki. Tyle ściany, posadzka to trudniejsza sprawa. Pytanie w jakim stanie jest ta wylewka co jest, czy ona ma jakąś podbudowę czy wylana jest w grunt. Czy jest szansa, by pozbyć się wody na okres potrzebny do zastosowania odpowiedniej technologii czy nachodzi stale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 12.09.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Dobre a nie możesz doradzić czegoś łatwiej dostępnego z MAPEI nie mają nic. Albo Atlas może coś ma pod Baseny i płytki w łazienkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLM 12.09.2013 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 dzieki wielkie za informacje, woda przemaka, tylko w ulewne dni, jesienne dłuższe deszcze i wiosenne roztopy, nie wlewa się ale przesiąka, w noc przesączy się do 5-10-15 cm bo wyżej to już poziom gruntu, ściany z kamienia to fundamenty w bardzo dobrym stanie, wylewka betonowa tez w bardzo dobrym stanie zresztą robiona podwójne, pod nią jest pewnie trochę gruzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 13.09.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 smigloxxx napisał: Dobre a nie możesz doradzić czegoś łatwiej dostępnego z MAPEI nie mają nic. Albo Atlas może coś ma pod Baseny i płytki w łazienkach . Polecam tylko to na czym sam pracuje, a jako profesjonalista nie mogę zaopatrywać się w marketach. Atlas to firma płytkarska, a w hydroizolacje weszła od niedawna. To co polecam sam mam sprawdzone od lat kilkunastu. Szpachle uszczelniajace nie wszyscy mają. Moje pytanie dot. wylewki było dlatego, że zabezpieczać można ja na dwa sposoby: 1. Bezpieczniejsza jest izolacja powłokowa np. bitumiczna dociśnięta wylewką (albo następną, albo skuta stara). Coś na zasadzie izolacji posadzkowej domu. 2. Drugie rozwiązanie to potraktowanie powłokowo tego co mamy, z wyobleniem i wyjściem na ścianę, ale wytrzymałość tego rozwiązania jest zależna od siły naporu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLM 14.09.2013 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 znajomy doradził mi położyć 2-3 warstwy folii w płynie i sprawdzić, czy woda będzie wchodzić, jesli nie to położyć na to płytki - co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arte100 16.09.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 MLM napisał: znajomy doradził mi położyć 2-3 warstwy folii w płynie i sprawdzić, czy woda będzie wchodzić, jesli nie to położyć na to płytki - co Wy na to ? Daj sobie spokój z foliami w płynie. Tak jak kolega wyżej napisał, należy zastosować szlam cementowy. Wcześniej otynkowac tynkiem cementowym ściany z kamienia, po związaniu tynku powklejać elastyczne taśmy w naroża pionowe i poziome a następnie położyć szlam na całej powierzchni. szlam - http://www.koester.pl/pl_pl/prodid-95-1854/nb+elastik+szary.html taśma - http://www.koester.pl/?productId=1999&p=95&c=pl_pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 17.09.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Folia w płynie w żaden sposób nie doszczelnia od strony negatywnej czyli naporu wody od ściany. Na dobrą sprawę wśród izolacji powierzchniowych (nie wymagających docisku) zostają tylko dobre szlamy cementowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 17.09.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ja używałem do tego celu mapelastic, właśnie od mapei. U mnie zadziałało, ściany były wilgotne, a są suche. Na mapelastic położyłem normalny tynk, i na to farba. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts