Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zwrócić się do was z prośba o radę, który kocił wybrać. Rozważam dwie propozycje (spotkałem się już z instalatorami).

Brotje BBS 20E

Buderus GB 162 15kw , Su 160

Koszt wykonania kotłowni w obu przypadkach jest podobny ale zastanawia mnie różnica w cenie samych piecy tj Brotje 14500 zł a 10500 Buderus (z dwoma modułami mieszacza). Czy Brotje jest tyle warte? Moze być tak, że Brotje ma coś w sobie czego nie ma Buderus i stąd większy koszt instalacji poza kotłem. Tego jeszcze nie przeanalizowałem.

Następne pytanie to czy do domu o pow 290 m2 i kubaturze brutt 1200 m3 moc Buderusa 15KW jest wystarczająca (instalator zapewnia ze tak).

Dodam że budynek jest w całości ogrzewany podłogówka (0 grzejników). Długość samych rur to 1800 m. (4 osoby).

Co wybrać pomóżcie?

https://forum.murator.pl/topic/182744-brotje-vs-buderus/

Co lepsze?

Wszystkie kotły mają teraz elektronikę Simensa lub Honeywella, pompy Grundfos lub Wilo.

Można stwierdzić, że jeden, jak i drugi ogrzeje dom, a w dzisiejszych czasach to i tak wszystko jest to samo.

Niestety, jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Na przykładzie tych dwóch kotłów już mogę powiedzieć.

Buderus GB162 ma wymiennik z alukrzemu, który można wyczyścić mechanicznie, dodatkowo jest pokryty warstewką polimeru, który ma wg producenta przedłużać żywotność kotła, ale przy okazji zanieczyszczenia też mniej przylegają do tego wymiennika.

Elektrody zapalające i jonizacyjna są osobnymi częściami, więc w przypadku wymiany mamy mniejszy koszt za część.

Brotje ma też wymiennik z alukrzemu, jednak konstrukcja uniemożliwia jego mechaniczne czyszczenie. Więc trzeba użyć chemii, chemia jest droga i często serwisanci używają dziwnych wynalazków, które albo przeżerają wymiennik od razu lub skutecznie skracają jego żywotność. Nie ma też zabezpieczenia, które w przypadku zanieczyszczenia wymiennika wyłącza kocioł. Tylko tworzą się miejsca przegrzewu i też może rozsadzić wymiennik. Można znaleźć już kilka wzmianek na forach na ten temat. Elektroda zapalająca i jonizacyjna stanowią jeden element. Więc jako część zamienna też będzie droższa.

Niby oba grzeją, niby oba niemieckie, a różnice obecnie w kotłach są bardzo znikome. Jednak w szczegółach tkwi cała esencja, która decyduje o jakości urządzenia.

https://forum.murator.pl/topic/182744-brotje-vs-buderus/#findComment-6083983

• 1 month później...
Witam,

chciałbym zwrócić się do was z prośba o radę, który kocił wybrać. Rozważam dwie propozycje (spotkałem się już z instalatorami).

Brotje BBS 20E

Buderus GB 162 15kw , Su 160

Koszt wykonania kotłowni w obu przypadkach jest podobny ale zastanawia mnie różnica w cenie samych piecy tj Brotje 14500 zł a 10500 Buderus (z dwoma modułami mieszacza). Czy Brotje jest tyle warte? Moze być tak, że Brotje ma coś w sobie czego nie ma Buderus i stąd większy koszt instalacji poza kotłem. Tego jeszcze nie przeanalizowałem.

Następne pytanie to czy do domu o pow 290 m2 i kubaturze brutt 1200 m3 moc Buderusa 15KW jest wystarczająca (instalator zapewnia ze tak).

Dodam że budynek jest w całości ogrzewany podłogówka (0 grzejników). Długość samych rur to 1800 m. (4 osoby).

Co wybrać pomóżcie?

Jeśli chcesz mieć mniejszy problem weź Buderusa tam jedynie są problemy z uszczelnieniami, ale to już powoli dopracowują i się nawet sprawdza.

Brotje ma duży problem z swoimi wymiennikami, zespołami gazowymi, płytami głównymi i zaworami3-drogowymi. Dlatego spokojniej się śpi przy Buderusie. Pierwsze kondensaty tego producenta montowałem w 96 i co prawda wymienniki się złuszczyły i zużywały więcej gazu, ale kotły działały bez większych zarzutów.

https://forum.murator.pl/topic/182744-brotje-vs-buderus/#findComment-6142536

Weź kocioł Paradigma Modula. Wczoraj robiłem przegląd kotła z 2006 roku. Na mocy minimalnej kotła, sprawność doszła spokojnie do 109,9% przy 52stC na zasilaniu; 28,7stC spaliny.

kolego jaka miałeś temp powrotu, czyżby to nie było 12-15 stopni i nie był to rozruch instalacji?

Jeśli tak to nie są rzetelnie informacje i uważaj bo taka delta sugeruje przypchany filtr na powrocie i grozi uszkodzeniem wymiennika w tych kotłach.

Kotły naprawdę super.

https://forum.murator.pl/topic/182744-brotje-vs-buderus/#findComment-6150590