gumbas12 11.09.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam, chciałbym zwrócić się do was z prośba o radę, który kocił wybrać. Rozważam dwie propozycje (spotkałem się już z instalatorami). Brotje BBS 20E Buderus GB 162 15kw , Su 160 Koszt wykonania kotłowni w obu przypadkach jest podobny ale zastanawia mnie różnica w cenie samych piecy tj Brotje 14500 zł a 10500 Buderus (z dwoma modułami mieszacza). Czy Brotje jest tyle warte? Moze być tak, że Brotje ma coś w sobie czego nie ma Buderus i stąd większy koszt instalacji poza kotłem. Tego jeszcze nie przeanalizowałem. Następne pytanie to czy do domu o pow 290 m2 i kubaturze brutt 1200 m3 moc Buderusa 15KW jest wystarczająca (instalator zapewnia ze tak).Dodam że budynek jest w całości ogrzewany podłogówka (0 grzejników). Długość samych rur to 1800 m. (4 osoby). Co wybrać pomóżcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzixe 13.09.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Co lepsze?Wszystkie kotły mają teraz elektronikę Simensa lub Honeywella, pompy Grundfos lub Wilo. Można stwierdzić, że jeden, jak i drugi ogrzeje dom, a w dzisiejszych czasach to i tak wszystko jest to samo.Niestety, jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Na przykładzie tych dwóch kotłów już mogę powiedzieć.Buderus GB162 ma wymiennik z alukrzemu, który można wyczyścić mechanicznie, dodatkowo jest pokryty warstewką polimeru, który ma wg producenta przedłużać żywotność kotła, ale przy okazji zanieczyszczenia też mniej przylegają do tego wymiennika.Elektrody zapalające i jonizacyjna są osobnymi częściami, więc w przypadku wymiany mamy mniejszy koszt za część. Brotje ma też wymiennik z alukrzemu, jednak konstrukcja uniemożliwia jego mechaniczne czyszczenie. Więc trzeba użyć chemii, chemia jest droga i często serwisanci używają dziwnych wynalazków, które albo przeżerają wymiennik od razu lub skutecznie skracają jego żywotność. Nie ma też zabezpieczenia, które w przypadku zanieczyszczenia wymiennika wyłącza kocioł. Tylko tworzą się miejsca przegrzewu i też może rozsadzić wymiennik. Można znaleźć już kilka wzmianek na forach na ten temat. Elektroda zapalająca i jonizacyjna stanowią jeden element. Więc jako część zamienna też będzie droższa. Niby oba grzeją, niby oba niemieckie, a różnice obecnie w kotłach są bardzo znikome. Jednak w szczegółach tkwi cała esencja, która decyduje o jakości urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwisant 18.10.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Witam, chciałbym zwrócić się do was z prośba o radę, który kocił wybrać. Rozważam dwie propozycje (spotkałem się już z instalatorami). Brotje BBS 20E Buderus GB 162 15kw , Su 160 Koszt wykonania kotłowni w obu przypadkach jest podobny ale zastanawia mnie różnica w cenie samych piecy tj Brotje 14500 zł a 10500 Buderus (z dwoma modułami mieszacza). Czy Brotje jest tyle warte? Moze być tak, że Brotje ma coś w sobie czego nie ma Buderus i stąd większy koszt instalacji poza kotłem. Tego jeszcze nie przeanalizowałem. Następne pytanie to czy do domu o pow 290 m2 i kubaturze brutt 1200 m3 moc Buderusa 15KW jest wystarczająca (instalator zapewnia ze tak). Dodam że budynek jest w całości ogrzewany podłogówka (0 grzejników). Długość samych rur to 1800 m. (4 osoby). Co wybrać pomóżcie? Jeśli chcesz mieć mniejszy problem weź Buderusa tam jedynie są problemy z uszczelnieniami, ale to już powoli dopracowują i się nawet sprawdza. Brotje ma duży problem z swoimi wymiennikami, zespołami gazowymi, płytami głównymi i zaworami3-drogowymi. Dlatego spokojniej się śpi przy Buderusie. Pierwsze kondensaty tego producenta montowałem w 96 i co prawda wymienniki się złuszczyły i zużywały więcej gazu, ale kotły działały bez większych zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.10.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Też serwisuje i potwierdzam powyższe .Bierz buderusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 20.10.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Weź kocioł Paradigma Modula. Wczoraj robiłem przegląd kotła z 2006 roku. Na mocy minimalnej kotła, sprawność doszła spokojnie do 109,9% przy 52stC na zasilaniu; 28,7stC spaliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwisant 23.10.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Weź kocioł Paradigma Modula. Wczoraj robiłem przegląd kotła z 2006 roku. Na mocy minimalnej kotła, sprawność doszła spokojnie do 109,9% przy 52stC na zasilaniu; 28,7stC spaliny. kolego jaka miałeś temp powrotu, czyżby to nie było 12-15 stopni i nie był to rozruch instalacji? Jeśli tak to nie są rzetelnie informacje i uważaj bo taka delta sugeruje przypchany filtr na powrocie i grozi uszkodzeniem wymiennika w tych kotłach. Kotły naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.10.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Filtr czyściutki (brak korozji instalacji), temp. powrotu wynosiła ~27stC (dwa obiegi grzewcze z mieszaczami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts