Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brotje vs Buderus

gumbas12

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zwrócić się do was z prośba o radę, który kocił wybrać. Rozważam dwie propozycje (spotkałem się już z instalatorami).

Brotje BBS 20E

Buderus GB 162 15kw , Su 160

Koszt wykonania kotłowni w obu przypadkach jest podobny ale zastanawia mnie różnica w cenie samych piecy tj Brotje 14500 zł a 10500 Buderus (z dwoma modułami mieszacza). Czy Brotje jest tyle warte? Moze być tak, że Brotje ma coś w sobie czego nie ma Buderus i stąd większy koszt instalacji poza kotłem. Tego jeszcze nie przeanalizowałem.

Następne pytanie to czy do domu o pow 290 m2 i kubaturze brutt 1200 m3 moc Buderusa 15KW jest wystarczająca (instalator zapewnia ze tak).

Dodam że budynek jest w całości ogrzewany podłogówka (0 grzejników). Długość samych rur to 1800 m. (4 osoby).

Co wybrać pomóżcie?

Co lepsze?

Wszystkie kotły mają teraz elektronikę Simensa lub Honeywella, pompy Grundfos lub Wilo.

Można stwierdzić, że jeden, jak i drugi ogrzeje dom, a w dzisiejszych czasach to i tak wszystko jest to samo.

Niestety, jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Na przykładzie tych dwóch kotłów już mogę powiedzieć.

Buderus GB162 ma wymiennik z alukrzemu, który można wyczyścić mechanicznie, dodatkowo jest pokryty warstewką polimeru, który ma wg producenta przedłużać żywotność kotła, ale przy okazji zanieczyszczenia też mniej przylegają do tego wymiennika.

Elektrody zapalające i jonizacyjna są osobnymi częściami, więc w przypadku wymiany mamy mniejszy koszt za część.

Brotje ma też wymiennik z alukrzemu, jednak konstrukcja uniemożliwia jego mechaniczne czyszczenie. Więc trzeba użyć chemii, chemia jest droga i często serwisanci używają dziwnych wynalazków, które albo przeżerają wymiennik od razu lub skutecznie skracają jego żywotność. Nie ma też zabezpieczenia, które w przypadku zanieczyszczenia wymiennika wyłącza kocioł. Tylko tworzą się miejsca przegrzewu i też może rozsadzić wymiennik. Można znaleźć już kilka wzmianek na forach na ten temat. Elektroda zapalająca i jonizacyjna stanowią jeden element. Więc jako część zamienna też będzie droższa.

Niby oba grzeją, niby oba niemieckie, a różnice obecnie w kotłach są bardzo znikome. Jednak w szczegółach tkwi cała esencja, która decyduje o jakości urządzenia.

• 1 month później...
Witam,

chciałbym zwrócić się do was z prośba o radę, który kocił wybrać. Rozważam dwie propozycje (spotkałem się już z instalatorami).

Brotje BBS 20E

Buderus GB 162 15kw , Su 160

Koszt wykonania kotłowni w obu przypadkach jest podobny ale zastanawia mnie różnica w cenie samych piecy tj Brotje 14500 zł a 10500 Buderus (z dwoma modułami mieszacza). Czy Brotje jest tyle warte? Moze być tak, że Brotje ma coś w sobie czego nie ma Buderus i stąd większy koszt instalacji poza kotłem. Tego jeszcze nie przeanalizowałem.

Następne pytanie to czy do domu o pow 290 m2 i kubaturze brutt 1200 m3 moc Buderusa 15KW jest wystarczająca (instalator zapewnia ze tak).

Dodam że budynek jest w całości ogrzewany podłogówka (0 grzejników). Długość samych rur to 1800 m. (4 osoby).

Co wybrać pomóżcie?

Jeśli chcesz mieć mniejszy problem weź Buderusa tam jedynie są problemy z uszczelnieniami, ale to już powoli dopracowują i się nawet sprawdza.

Brotje ma duży problem z swoimi wymiennikami, zespołami gazowymi, płytami głównymi i zaworami3-drogowymi. Dlatego spokojniej się śpi przy Buderusie. Pierwsze kondensaty tego producenta montowałem w 96 i co prawda wymienniki się złuszczyły i zużywały więcej gazu, ale kotły działały bez większych zarzutów.

Weź kocioł Paradigma Modula. Wczoraj robiłem przegląd kotła z 2006 roku. Na mocy minimalnej kotła, sprawność doszła spokojnie do 109,9% przy 52stC na zasilaniu; 28,7stC spaliny.

kolego jaka miałeś temp powrotu, czyżby to nie było 12-15 stopni i nie był to rozruch instalacji?

Jeśli tak to nie są rzetelnie informacje i uważaj bo taka delta sugeruje przypchany filtr na powrocie i grozi uszkodzeniem wymiennika w tych kotłach.

Kotły naprawdę super.