Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze Panasonic Nibe Daikin - pilne !!!

marcinpab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedyne co wiem to cena Panasonica bo sam kupowałem i przetrzepałem rynek.

Ten TCap w tej cenie to 1 faza czy 3 fazy? I jaki zasobnik do CWU? Pytam bo może do 25tys czy 24tys zejść bez dotacji. Jak 1 faza i zasobnik np 180-210L. Choć nie wiem czy sama cena decyduje. 27K to tez nie jest maks drogo bo były tu już ceny za to po 32 czy 29K.

prąd zasilania 1faza – wykorzystywane są 3 fazy w skład zestawu wchodzi:

- jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5 (230V, moc grzewcza 9,0kW)

- hydrobox WH-SXC09F3E5 (230V, grzałka wspomagająca 3,0kW)

Z funkcją grzania i chłodzenia

takie coś mam w opisie oferty

prąd zasilania 1faza – wykorzystywane są 3 fazy w skład zestawu wchodzi:

- jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5 (230V, moc grzewcza 9,0kW)

- hydrobox WH-SXC09F3E5 (230V, grzałka wspomagająca 3,0kW)

Z funkcją grzania i chłodzenia

takie coś mam w opisie oferty

Czyli jest T-Cap 1-fazowy z nowej serii F. Bardzo dobra jednostka, na pewno najlepsza z tych co wymieniłeś, więc jeżeli już na gotowo ma kosztować 27tys to jest to dobra cena. Sprawdź jeszcze jaki zasobnik ma być do tego.

Czyli jest T-Cap 1-fazowy z nowej serii F. Bardzo dobra jednostka, na pewno najlepsza z tych co wymieniłeś, więc jeżeli już na gotowo ma kosztować 27tys to jest to dobra cena. Sprawdź jeszcze jaki zasobnik ma być do tego.

Oferta 1: Pompa Daikin

DAIKIN model Altherma LT: wydajność grzewcza 7,5 kW. ERLQ008CV3

Zasobnikik cwu 260 litrów EHVH08S26C9W

Materiały instalacyjne, Montaż i uruchomienie - 26,600 Brutto

Oferta 2: Pompa Panasonic T-CUP

jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5 (230V, moc grzewcza 9,0kW)

hydrobox WH-SXC09F3E5 (230V, grzałka wspomagająca 3,0kW)

TERMICA W2W PC zbiornik ze stali nierdzewnej 250L z wężownicą 2x1,7 m2

Materiały instalacyjne, Montaż i uruchomienie - 27,500 Brutto

Oferta 1: Pompa Daikin

DAIKIN model Altherma LT: wydajność grzewcza 7,5 kW. ERLQ008CV3

Zasobnikik cwu 260 litrów EHVH08S26C9W

Materiały instalacyjne, Montaż i uruchomienie - 26,600 Brutto

Oferta 2: Pompa Panasonic T-CUP

jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5 (230V, moc grzewcza 9,0kW)

hydrobox WH-SXC09F3E5 (230V, grzałka wspomagająca 3,0kW)

TERMICA W2W PC zbiornik ze stali nierdzewnej 250L z wężownicą 2x1,7 m2

Materiały instalacyjne, Montaż i uruchomienie - 27,500 Brutto

Tak jak pisałem te dwie pompy to niebo i ziemia. Przy temp zewn -15st i temp zasilania 35st Daikin będzie miał już tylko 4,8kW mocy, podczas gdy T-Cap wciąż 9kW (bez grzałki). Jeżeli Twój dom ma obciążenie cieplne na poziomie 4-5kW to można to rozważać. T-Cap to po prostu zdecydowanie mocniejsza jednostka i jeżeli nie chcesz się martwić o moc i planujesz ogrzewać w taniej taryfie to zdecydowanie Panasonic.

• 1 month później...

Ktoś może polecić jakąś dobrą firmę od PC na Dolnym Śląsku? Właśnie prowadzę wewnętrzne spory na temat ogrzewania w domu ;). Do pociągnięcia około 170 m2 podłogówki, no chyba, że na piętro przekonam się do klimakonwektorów.

Do tej pory miał być piec kondensacyjny na gaz...

Niestety jak zaczynam obliczać koszty:

Projekt = 600 PLN

Podciągnięcie gazu 43 m + odbiory = 6000.

komin = ?

Jakiś znośny piec kondensacyjny = 6-7000 PLN

Wychodzi, że dopłacę parę k i pędzie na pompę.

Kiedyś dużo czytałem o Panasach T-Cap, teraz widzę, że mają nową serię pomp jeszcze tańszą.

potrzebny mi kontakt do dobrego instalatora na Dolnym Śląsku muszę podyskutować w kwestii doboru urządzeń i ściągnąć oferty na PC P/W.

nie kombinuj, daj rurki co 10 cm na podłoge a alupexa fi 16 ze strefami brzegowymi przy duzych oknach, ogrzewanie na zasilaniu w rozdzielaczu 36-38 stopni i masz miodzio, aha rurki max długość pętli 100m tak wiec wydziel strefy np w salonie, dobry instalator bedzie wiedział

Jaki rozstaw proponujesz na strefy brzegowe przy rozstawie 10 cm w pozostałej czesci pomieszczenia? Jakikolwiek mniejszy od 10 cm bedzie bez sensu ze wzgledu ma minimalnie zwiekszoną moc grzewczą, o trudnosciach wykonawczych i zwiekszonych oporach hydraulicznych nie wspomnę.

nie bez sensu bo rozstaw jest ten sam na strefie brzegowej ale najpierw z rurka jedziesz na strefe brzegową a potem spiarala, nie wiem o jakich trudnościach piszesz i oporach?

Zwykle strefa brzegowa ma zagęszczony rozstaw w stosunku do pozostałej czesci pomieszczenia, jezeli mamy 10 cm to strefa brzegowa musiałby miec ok 5 cm.

Stosując ten sam rozstaw zyskujemy nieco mocy w strefie brzegowej, tracąc na pozostałej czesci pomieszczenia. Przy bardzo dobrych parametrach okien aktualnie montowanych i ociepleniu scian stosowanie tych stref tak naprawdę nieiwiele daje. To relikt przeszłych czasów gdy straty przez przegrody były stosunkowo duze i starano sie zniwelowac wpływ tych zwiekszonych strat przez przenikanie. W aktualnie budowanych domach zgodnie z WT2014 straty na m2 są tak niewelkie ze nie ma potrzeby stosowania tych stref., a wraz z kolejnymi obostrzeniami TT2017 i WT2021 mozna o tych strefach zapomnieć.