kasal 11.09.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Dzień dobry, na początku się przedstawię gdyż jest to mój 1-wszy post na tym forumNa imię mam Paweł, tematem kominków zacząłem się interesować w momencie zakupu jotula i 570, do którego chciałbym wykonać prostą zabudowę.Niestety koszty jakie proponują firmy zajmujące się takową zabudową wydają mi się śmiesznie wysokie, a może coś w tym jest.do rzeczy:kominek stoi na parterze gdzie docelowo z 2 kratek wentylacyjnych chciałbym dogrzewać pomieszczenie otwarte ok. 40 m2, dodatkowo planuję w pionie przekazać ciepło grawitacyjnie do pomieszczenia nad kominkiem w lini prostej + przebicie się do pokoju za ścianą czyli jakieś dodatkowe 30 cm. w poziomie, to by było na tyle DGP.teraz kwestia samej zabudowy, z tego co doczytałem taką zabudowę można wykonać z płyty varsmen super isol z zachowaniem min. prześwitu 50 mm od brzegów kominka. czy dodatkowo tą płytę powinienem obłożyć wełną mineralną na folii?czy sufit ( akerman) też powinien być czymś obłożony?czy kratki na dole zabudowy też powinny być w momencie kiedy doprowadzone jest bezpośrednio do kominka powietrze z zewnątrz? Z góry dziękuję za wszelką podpowiedź i radępozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.09.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 A możesz zdradzić nam tajemnicę, jakie są w Mielcu te "śmiesznie wysokie" koszty takiej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 11.09.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 czy kratki na dole zabudowy też powinny być w momencie kiedy doprowadzone jest bezpośrednio do kominka powietrze z zewnątrz? Z góry dziękuję za wszelką podpowiedź i radę pozdrawiam Paweł Kratki na dole nie doprowadzają powietrza do spalania, tylko "zaciągają" powietrze z pomieszczenia w którym stoi kominek, celem jego ogrzania i wyrzucenia przez kratki na górze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.09.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 A także celem dostarczenia do pozostałych pomieszczeń w układzie DGP. To wymusza zaś przepływ powrotny powietrza zimnego z pokoi ogrzewanych DGP do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.09.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Witam. czy dodatkowo tą płytę powinienem obłożyć wełną mineralną na folii? czy sufit ( akerman) też powinien być czymś obłożony? czy kratki na dole zabudowy też powinny być w momencie kiedy doprowadzone jest bezpośrednio do kominka powietrze z zewnątrz? Może to nie o koszty samej roboty chodzi tylko o biegłą znajomość odpowiedzi na pytania jakie postawiłeś i ogólnie - wiedzę o temacie w jaki sposób się kominki "robi" ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkdm 13.09.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 za wiedzę, doświadczenie niestety się płaci. często to słyszę że to takie proste, a tyle kosztuje to po co się dzwoni po specjalistę od danej dziedziny (informatyka w moim przypadku) - właśnie po to jeśli się nie umie tego zrobić u mnie była wykonana podobna instalacja jeśli chodzi o rozprowadzenie ciepła... faktycznie jak zbudowali kominek to pomyślałem, że sam też to jestem wstanie zrobić, co to jest wykuć trochę ściany, posklejać kilka płyt, otynkować, ale z drugiej strony trzeba kupić troszkę sprzętu do kłucia, wiercenia, pojeździć po sklepach za materiałem, no i wg mnie najważniejsze to czas... życzę powodzenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.09.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Biedny kasal wciąż czeka, że mu "na tacy" podacie tę swoją wiedzę tajemną, a wy tak mu "nawrzucaliście" tyle cierpkich słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 13.09.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 kasal Nie zniechęcaj się , chcesz sam zrobić kominek korzystając z rad forumowych fachowców musisz być przygotowany na takie "prztyczki w nos" poszperaj trochę na forum, i ogólnie w necie , tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasal 13.09.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 absolutnie, w żaden sposób nie czuję się urażony... ani nie zrozumcie mnie źle nie zamierzam nikomu odbierać "chleba", postanowiłem sam wykonać obudowę i tego się staram trzymać, korzystając ze skarbnicy internetu i forum min. tego. co do wykuwania dziur, itp. z tym nie ma problemu, to już jest za mną... trochę jeszcze poczytałem, pooglądałem i temat zaczyna się klarować. Chociażby z tych kilku postów - wynoszę coś nowego dot. montażu kratki doprowadzającej powietrze(spód kominka). ślę pozdrowienia tym wyjadaczą , którzy martwią się o swój byt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.09.2013 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Na Twoim miejscu martwiłbym się o byt własny i rodziny. Weź się poważnie do nauki budowy kominka, bo kilkoma pytaniami w necie tego nie osiągniesz. Zacznij jeszcze raz czytanie ze zrozumieniem, by wyeliminować takie kwiatki jak ten: ... wykonać z płyty varsmen super isol z zachowaniem min. prześwitu 50 mm od brzegów kominka. czy dodatkowo tą płytę powinienem obłożyć wełną mineralną na folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 ślę pozdrowienia tym wyjadaczą , którzy martwią się o swój byt, I ja się dołączę, aby Ci nieco dokuczyć Szkolenie zacznij także i od gramatyki, aby w przyszłosci pisać już "wyjadaczom" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasal 15.09.2013 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 przepraszam za błędy, ale to nie jest forum ortograficzne, a tematyczne, z którego pomimo "uszczypliwości" coś chciałbym wynieść oczywiście płyta silca jest izolatorem, do którego nie jest potrzebna mocowania dodatkowej izolacji, prześwit jest zalecany taki min. przez producenta stąd te dane. pozdr. p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.09.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 przepraszam za błędy, ale to nie jest forum ortograficzne, a tematyczne, z którego pomimo "uszczypliwości" coś chciałbym wynieść Tylko brać (wynosić).... no nie ładnie. Jeżeli mamy uzasadnioną potrzebę izolowania źródła ciepła znajdującego się w salonie, to konstrukcyjne płyty izolacyjne są według mnie najlepszym materiałem do wykonania obudowy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasal 16.09.2013 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 bohusz nie tylko brać, niestety w tematyce kominków nie mam pojęcia, ale w innych załóżmy jeśli ktoś byłby zainteresowany meblami, itp. jestem otwarty To izolowanie źródła ciepła ma uzasadnienie w kwestii bezpieczeństwa - małe dzieci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.09.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 To izolowanie źródła ciepła ma uzasadnienie w kwestii bezpieczeństwa - małe dzieci.... Przyznam, że tego zdania nie rozumiem. Gdyż masowo, dawniej (piece kaflowe) i aktualnie buduje się kominki z materiałów nieizolacyjnych. Na zapytanie z PW. Niestety, ale nie piszemy indywidualnych instrukcji budowy kominków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasal 16.09.2013 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkdm 18.09.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 na logikę jeśli chce zbudować kominek z płyt akumulacyjnych to jaki sens ma ich izolowanie od wewnątrz, właśnie wczoraj grzałem nowym kominkiem po raz pierwszy (kominek ciepły) - to cud miód orzeszki kominek, wymiennik odda ciepło płyty się nagrzeją i dalej będą oddawać ciepło powoli... nic nie parzy tylko jest przyjemnie ciepło P.S. mam małe dziecko 2,5 roczne, wie że nie wolno dotykać szyby kominka i nie ma z tym problemu P.S.2. i nie jestem wykonawcą kominków, też swego czasu "dużo internetu przeczesałem" żeby sprawdzić i wyczytać na czym polega budowa kominka jak to działa i z czym się to je, żeby właśnie wiedzieć jakie pytania zadać wykonawcy w celu sprawdzenia jego wiedzy względem budowy ciepłego kominka a no i sam też lubię pogrzebać z różnymi rzeczami w ogrodzie... wiadomo jak się zrobi samemu to zawsze jest większa satysfakcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts