Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie laika

kasal

Recommended Posts

Dzień dobry, na początku się przedstawię gdyż jest to mój 1-wszy post na tym forum

Na imię mam Paweł, tematem kominków zacząłem się interesować w momencie zakupu jotula i 570, do którego chciałbym wykonać prostą zabudowę.

Niestety koszty jakie proponują firmy zajmujące się takową zabudową wydają mi się śmiesznie wysokie, a może coś w tym jest.

do rzeczy:

kominek stoi na parterze gdzie docelowo z 2 kratek wentylacyjnych chciałbym dogrzewać pomieszczenie otwarte ok. 40 m2, dodatkowo planuję w pionie przekazać ciepło grawitacyjnie do pomieszczenia nad kominkiem w lini prostej + przebicie się do pokoju za ścianą czyli jakieś dodatkowe 30 cm. w poziomie, to by było na tyle DGP.

teraz kwestia samej zabudowy, z tego co doczytałem taką zabudowę można wykonać z płyty varsmen super isol z zachowaniem min. prześwitu 50 mm od brzegów kominka. czy dodatkowo tą płytę powinienem obłożyć wełną mineralną na folii?

czy sufit ( akerman) też powinien być czymś obłożony?

czy kratki na dole zabudowy też powinny być w momencie kiedy doprowadzone jest bezpośrednio do kominka powietrze z zewnątrz?

Z góry dziękuję za wszelką podpowiedź i radę

pozdrawiam

Paweł

czy kratki na dole zabudowy też powinny być w momencie kiedy doprowadzone jest bezpośrednio do kominka powietrze z zewnątrz?

Z góry dziękuję za wszelką podpowiedź i radę

pozdrawiam

Paweł

Kratki na dole nie doprowadzają powietrza do spalania, tylko "zaciągają" powietrze z pomieszczenia w którym stoi kominek, celem jego ogrzania i wyrzucenia przez kratki na górze...

Witam.

czy dodatkowo tą płytę powinienem obłożyć wełną mineralną na folii?

czy sufit ( akerman) też powinien być czymś obłożony?

Może to nie o koszty samej roboty chodzi tylko o biegłą znajomość odpowiedzi na pytania jakie postawiłeś i ogólnie - wiedzę o temacie w jaki sposób się kominki "robi" ...

Pozdrawiam.

za wiedzę, doświadczenie niestety się płaci.

często to słyszę że to takie proste, a tyle kosztuje to po co się dzwoni po specjalistę od danej dziedziny (informatyka w moim przypadku) - właśnie po to jeśli się nie umie tego zrobić :)

u mnie była wykonana podobna instalacja jeśli chodzi o rozprowadzenie ciepła... faktycznie jak zbudowali kominek to pomyślałem, że sam też to jestem wstanie zrobić, co to jest wykuć trochę ściany, posklejać kilka płyt, otynkować, ale z drugiej strony trzeba kupić troszkę sprzętu do kłucia, wiercenia, pojeździć po sklepach za materiałem, no i wg mnie najważniejsze to czas...

życzę powodzenia,

absolutnie, w żaden sposób nie czuję się urażony... ani nie zrozumcie mnie źle nie zamierzam nikomu odbierać "chleba", postanowiłem sam wykonać obudowę i tego się staram trzymać, korzystając ze skarbnicy internetu i forum min. tego.

co do wykuwania dziur, itp. z tym nie ma problemu, to już jest za mną... trochę jeszcze poczytałem, pooglądałem i temat zaczyna się klarować.

Chociażby z tych kilku postów - wynoszę coś nowego dot. montażu kratki doprowadzającej powietrze(spód kominka).

ślę pozdrowienia tym wyjadaczą , którzy martwią się o swój byt, ;)

Na Twoim miejscu martwiłbym się o byt własny i rodziny. Weź się poważnie do nauki budowy kominka, bo kilkoma pytaniami w necie tego nie osiągniesz. Zacznij jeszcze raz czytanie ze zrozumieniem, by wyeliminować takie kwiatki jak ten:

... wykonać z płyty varsmen super isol z zachowaniem min. prześwitu 50 mm od brzegów kominka. czy dodatkowo tą płytę powinienem obłożyć wełną mineralną na folii?

Gość Konto usunięte_12*
ślę pozdrowienia tym wyjadaczą , którzy martwią się o swój byt, ;)

I ja się dołączę, aby Ci nieco dokuczyć ;)

Szkolenie zacznij także i od gramatyki, aby w przyszłosci pisać już "wyjadaczom"

Pozdrawiam :)

przepraszam za błędy, ale to nie jest forum ortograficzne, a tematyczne, z którego pomimo "uszczypliwości" coś chciałbym wynieść ;-)

oczywiście płyta silca jest izolatorem, do którego nie jest potrzebna mocowania dodatkowej izolacji, prześwit jest zalecany taki min. przez producenta stąd te dane.

pozdr.

p

przepraszam za błędy, ale to nie jest forum ortograficzne, a tematyczne, z którego pomimo "uszczypliwości" coś chciałbym wynieść :wink:

Tylko brać (wynosić).... no nie ładnie.

Jeżeli mamy uzasadnioną potrzebę izolowania źródła ciepła znajdującego się w salonie, to konstrukcyjne płyty izolacyjne są według mnie najlepszym materiałem do wykonania obudowy kominka.

To izolowanie źródła ciepła ma uzasadnienie w kwestii bezpieczeństwa - małe dzieci....

Przyznam, że tego zdania nie rozumiem. Gdyż masowo, dawniej (piece kaflowe) i aktualnie buduje się kominki z materiałów nieizolacyjnych.

Na zapytanie z PW.

Niestety, ale nie piszemy indywidualnych instrukcji budowy kominków

na logikę jeśli chce zbudować kominek z płyt akumulacyjnych to jaki sens ma ich izolowanie od wewnątrz, właśnie wczoraj grzałem nowym kominkiem po raz pierwszy (kominek ciepły) - to cud miód orzeszki :)

kominek, wymiennik odda ciepło płyty się nagrzeją i dalej będą oddawać ciepło powoli... nic nie parzy tylko jest przyjemnie ciepło

P.S. mam małe dziecko 2,5 roczne, wie że nie wolno dotykać szyby kominka i nie ma z tym problemu :)

P.S.2. i nie jestem wykonawcą kominków, też swego czasu "dużo internetu przeczesałem" żeby sprawdzić i wyczytać na czym polega budowa kominka jak to działa i z czym się to je, żeby właśnie wiedzieć jakie pytania zadać wykonawcy w celu sprawdzenia jego wiedzy względem budowy ciepłego kominka

a no i sam też lubię pogrzebać z różnymi rzeczami w ogrodzie... wiadomo jak się zrobi samemu to zawsze jest większa satysfakcja...