agnikkrol 07.05.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Zaczynam szukać ekipy która wykona w mojm domku instalacje ogrzewania podlogowego. Salon + łazienka w sumie ok 70m reszta tradycyjnie:kaloryfery. Ile zapłaciliście za instalacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 07.05.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 wywoławczo było 80 - 100 zł/m2, zrobili po 50/m2 (a było niedużo, cos koło 10 m2, reszta klasycznie). Przy większej ilości winno być taniej. Cena obejmowała robociznę + materiały, bez zalania betonem, netto - grudzień 2003Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 07.05.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Wydaje mi się, że powinno być to ok. 30 zł/m2 materiał i robocizna bez betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 07.05.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Za 30zł/m2 materiał i robocizna. Chyba z wami coś nie tak i źle liczycie.Może za darmo.Folia m2 2zł (dwie warstwy), styropian FS20 10cm m2 20zł, rura pex-al-pex średnio 6mb/m2 24zl to daje już kwote 46zł.Potrzeba jeszcze rozdzielacz do podłogówki, złączki do rozdzielacza, siatka stalowa o oczkach 10x10cm, taśma brzegowa, sterowanie, pompa, zawory, mieszacz lub RTL, itd.No i oczywiście robocizna.Tak więc wg jak widzę takie bzdury napisane że powinno być ok 30zł m/2 to sz... mnie trafia. Skąd masz takie informacje. Jeśli jesteś w stanie z materiałem i wykonawstwem wykonać m2 podłogówki za 30zł to daj znać wezmę cię na podwykonawcę i pracy będziesz miał sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 07.05.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Nie brałem pod uwagę styropianu. Rura po 3 zł za mb średnio 5 m co daje 15 zł., reszta to robocizna. Słowem podałem cenę za rurę i jej ułożenie.Sorry ale nie jestem specjalistą i podałem nieprecyzyjne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 07.05.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Jeśli ktoś pyta ile kosztuje m2 podłogówki to trzeba ująć folię styropian, siatkę, taśmę brzegwą itd. Same rurki i montaż to za mało.5mb rury ma m2 to daje rozstaw co 20cm zgoda masz rację lecz trzeba pamietać o czymś takim jak tranzyt, strefa brzegowa oraz to że w łazience lub kuchni rozstaw co 20cm to za mało. Tak jak napisałem średnio w budynkach wychodzi 6mb/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belmax 07.05.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Nie wiem ,ile to kosztuje , wiem , że nie jest zdrowe - natężenie pola elektrycznego w odległości około 30 cm nad podłogą może znacznie przekraczać normy .... Chyba nie mówi się o tym zbyt głośno , ale ..... Np . poduszki i kołdry elektryczne - są niweskazane dla kobiet w ciąży . A zasada działania jest podobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.05.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Nie wiem ,ile to kosztuje , wiem , że nie jest zdrowe - natężenie pola elektrycznego w odległości około 30 cm nad podłogą może znacznie przekraczać normy .... Chyba nie mówi się o tym zbyt głośno , ale ..... Np . poduszki i kołdry elektryczne - są niweskazane dla kobiet w ciąży . A zasada działania jest podobna Ale tu jest mowa o ogrzewaniu podłogowym wodnym, a nie elektrycznym Poza tym kable do ogrzewania elektrycznego mają różną konstrukcję, więc nie można generalizować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 08.05.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Nie wiem ,ile to kosztuje , wiem , że nie jest zdrowe - natężenie pola elektrycznego w odległości około 30 cm nad podłogą może znacznie przekraczać normy .... Chyba nie mówi się o tym zbyt głośno , ale ..... Np . poduszki i kołdry elektryczne - są niweskazane dla kobiet w ciąży . A zasada działania jest podobna nie wiem czy zauważyłeś ale tu chyba wszyscy mówią o wodnym ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUAJAC 08.05.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Zaczynam szukać ekipy która wykona w mojm domku instalacje ogrzewania podlogowego. Salon + łazienka w sumie ok 70m reszta tradycyjnie:kaloryfery. Ile zapłaciliście za instalacje ? jak jesteś z okolic krakowa to możemy siedogadać odnośnie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 08.05.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Przy okazji małe pytanko Ile trzeba w fundamentach zarezerwować na ogrzewanie podłogowe? Ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUAJAC 08.05.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Przy okazji małe pytanko Ile trzeba w fundamentach zarezerwować na ogrzewanie podłogowe? Ktoś podpowie? IM WIĘKSZA IZOLACJA TYM LEPSZA ,ale 6 cm steropianu i 5 cm wylewki wystarczy ,tak mialem w wielu domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 08.05.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Ile zostawić na izolację: w podłodze powinno być nie mniej niz w ścianach i dzisiaj (w nowoczesnych domach) nie warto robic mniej jak 10..12cm. Jesli masz miejsce zostaw w podłodze nawet 15cm a nie będziesz żałował. Wszystko to co mniej niż 10 cm to zdecydowanie 'stare' podejście i jeszcze nie skończysz wylewac a już będziesz tego żałował. Ja własnie szykuję się do wylewania i mam zaplanowane ok 16cm i 6..8cm betonu. Teoretycznie powinno wystarczyć 6..6.5cm ale jestem w tej materii zwolennikiem klasycznych rozwiązań. Rozpoznawąłem koszty w okolicach warszawy i wychodzi to na gotowo (z wylewką) 100..130zł. Trzeba negocjowac ale niżej już może być cięzko bo wówczas dostaniesza albo kiepską jakośc materiałów (a to jednak jest pakowane pod beton ). Jesli idzie o gęstośc rurek to lepiej przyjąc 6/m2 a potem w razie potrzeby nieco obnizyć parametry na piecu niż żałowac że nie wystrcza ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.05.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Moje koszty podłogówki będą wyższe, ale i cała koncepcja jest trochę inna. Zagęszczenie rurek to 11mb/m2. W efekcie cena m2 gotowego do eksploatacji /czyli obejmującego rozdzielacze, sterowniki, zawory, styropian, wylewkę, itd./ wyniesie 120PLN. W tym styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 09.05.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 markus chyba przesadzasz 11mb na 1m2 to daje rozstaw rurek co 7-8 cmjeśli tak ułożysz cały dom to będziesz miał wyjątkową podłogówkę standartowo układa się rozstawem co 10 - 15 czasem 20 cm więc założenie średnio na dom 8mb na m2 plus podejścia do rozdzielacza to założenie lekko z zapasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torian 09.05.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 czy rozstaw rurek nie jest uzależniony również od grubości wylewki wiadomo że ciepło rozchodzi się w paraboli czyli czym grubsza posadzka tym większą płaszczyzne podłogi nagrzewa a tym samym można dać żadziej rurki ale będzie większa bezwładność bo więcej betonu do nagrzania ja osobiście mam sropian 15 cm na gruncie rurki średnio co 20 cm a wylewki ok 5-6 cm nad rurkami jest ok , a jeszcze jedno chyba trzeba brać pod uwage co sie kładzie na podłoge glazure czy drewno mnie w zeszłym roku kosztowało 50 zł m2 220 m2 trójmiasto.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibibyk 28.07.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 czy 2000 zł za robociznę 70 m2 ogrzewania podłogowego wraz z wszystkimi podłączeniami-rozdzielacz i sterowanie bez materiałów to nie jest nie co za dużo?!tyle krzyknęli moi wykonawcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts