Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zapłaciliście za ogrzewanie podłogowe.

Recommended Posts

Za 30zł/m2 materiał i robocizna. Chyba z wami coś nie tak i źle liczycie.

Może za darmo.

Folia m2 2zł (dwie warstwy), styropian FS20 10cm m2 20zł, rura pex-al-pex średnio 6mb/m2 24zl to daje już kwote 46zł.

Potrzeba jeszcze rozdzielacz do podłogówki, złączki do rozdzielacza, siatka stalowa o oczkach 10x10cm, taśma brzegowa, sterowanie, pompa, zawory, mieszacz lub RTL, itd.

No i oczywiście robocizna.

Tak więc wg jak widzę takie bzdury napisane że powinno być ok 30zł m/2 to sz... mnie trafia. Skąd masz takie informacje. Jeśli jesteś w stanie z materiałem i wykonawstwem wykonać m2 podłogówki za 30zł to daj znać wezmę cię na podwykonawcę i pracy będziesz miał sporo.

Jeśli ktoś pyta ile kosztuje m2 podłogówki to trzeba ująć folię styropian, siatkę, taśmę brzegwą itd. Same rurki i montaż to za mało.

5mb rury ma m2 to daje rozstaw co 20cm zgoda masz rację lecz trzeba pamietać o czymś takim jak tranzyt, strefa brzegowa oraz to że w łazience lub kuchni rozstaw co 20cm to za mało. Tak jak napisałem średnio w budynkach wychodzi 6mb/m2.

Nie wiem ,ile to kosztuje , wiem , że nie jest zdrowe -

natężenie pola elektrycznego w odległości około 30 cm nad podłogą może znacznie przekraczać normy ....

Chyba nie mówi się o tym zbyt głośno , ale .....

Np . poduszki i kołdry elektryczne - są niweskazane dla kobiet w ciąży .

A zasada działania jest podobna :(

natężenie pola elektrycznego w odległości około 30 cm nad podłogą może znacznie przekraczać normy ....

Ale tu jest mowa o ogrzewaniu podłogowym wodnym, a nie elektrycznym :D

Poza tym kable do ogrzewania elektrycznego mają różną konstrukcję, więc nie można generalizować...

nie wiem czy zauważyłeś ale tu chyba wszyscy mówią o wodnym ogrzewaniu

Ile zostawić na izolację: w podłodze powinno być nie mniej niz w ścianach i dzisiaj (w nowoczesnych domach) nie warto robic mniej jak 10..12cm. Jesli masz miejsce zostaw w podłodze nawet 15cm a nie będziesz żałował. Wszystko to co mniej niż 10 cm to zdecydowanie 'stare' podejście i jeszcze nie skończysz wylewac a już będziesz tego żałował.

Ja własnie szykuję się do wylewania i mam zaplanowane ok 16cm i 6..8cm betonu. Teoretycznie powinno wystarczyć 6..6.5cm ale jestem w tej materii zwolennikiem klasycznych rozwiązań.

Rozpoznawąłem koszty w okolicach warszawy i wychodzi to na gotowo (z wylewką) 100..130zł. Trzeba negocjowac ale niżej już może być cięzko bo wówczas dostaniesza albo kiepską jakośc materiałów (a to jednak jest pakowane pod beton :) ). Jesli idzie o gęstośc rurek to lepiej przyjąc 6/m2 a potem w razie potrzeby nieco obnizyć parametry na piecu niż żałowac że nie wystrcza ciepła.

Moje koszty podłogówki będą wyższe, ale i cała koncepcja jest trochę inna. Zagęszczenie rurek to 11mb/m2. W efekcie cena m2 gotowego do eksploatacji /czyli obejmującego rozdzielacze, sterowniki, zawory, styropian, wylewkę, itd./ wyniesie 120PLN. W tym styropian

markus chyba przesadzasz

11mb na 1m2 to daje rozstaw rurek co 7-8 cm

jeśli tak ułożysz cały dom to będziesz miał wyjątkową podłogówkę

standartowo układa się rozstawem co 10 - 15 czasem 20 cm

więc założenie średnio na dom 8mb na m2 plus podejścia do rozdzielacza to założenie lekko z zapasem

czy rozstaw rurek nie jest uzależniony również od grubości wylewki wiadomo że ciepło rozchodzi się w paraboli czyli czym grubsza posadzka tym większą płaszczyzne podłogi nagrzewa a tym samym można dać żadziej rurki ale będzie większa bezwładność bo więcej betonu do nagrzania ja osobiście mam sropian 15 cm na gruncie rurki średnio co 20 cm a wylewki ok 5-6 cm nad rurkami jest ok , a jeszcze jedno chyba trzeba brać pod uwage co sie kładzie na podłoge glazure czy drewno mnie w zeszłym roku kosztowało 50 zł m2 220 m2 trójmiasto.pozdrowienia

• 2 months później...