Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pytanie do fachowców z branży.

Muszę wstawić lodówkę przy wejściu do kuchni.

Problem jest taki że wystaje ona ok 15 cm.

Czy jest opcja żeby wykuć dziurę, te przynajmniej 10cm, w ściance działowej która ma ok 25 cm.

Oczywiście zostawiając wokół po 5 cm luzu i z tyłu od kratki.

Czy to bezpieczne, czy może inaczej jakoś to rozwiązać.

Prośba o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/182762-zbudowa-lod%C3%B3wki-w-%C5%9Bcianie-dzia%C5%82owej-z-pustaka/

Skucie ściany o połowę grubości jest realne, jeśli to jest pustak i jeśli to naprawdę ściana działowa (bo coś gruba jak na działówkę...)

A co jest po drugiej stronie tej ścianki? Bo o ile nie jest to np. sypialnia, gdzie mruczenie lodówki mogłoby być wkurzające, może warto rozpatrzeć rozwałkę tej ściany i postawienie tam w jej miejsce czegoś cienkiego, choćby gipskartonowej przegrody 8cm grubej?

J.

Skucie ściany o połowę grubości jest realne, jeśli to jest pustak i jeśli to naprawdę ściana działowa (bo coś gruba jak na działówkę...)

A co jest po drugiej stronie tej ścianki? Bo o ile nie jest to np. sypialnia, gdzie mruczenie lodówki mogłoby być wkurzające, może warto rozpatrzeć rozwałkę tej ściany i postawienie tam w jej miejsce czegoś cienkiego, choćby gipskartonowej przegrody 8cm grubej?

J.

Dzięki, za pomoc ale zrezygnowaliśmy z kucia tej ścianki. A poza tym jest tam właśnie sypialnia.

• 11 months później...
Miałem to samo na starym mieszkaniu z początku lodówka stała w ten sposób ale jak jeszcze z dziewczyną zaczęło nas to bardzo drażnić to w końcu postawiłem ją w stołowym niedaleko wersalki, zimny bro zawsze pod ręką