lanman 12.09.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Witam Forumowiczów. Zwracam się z prośbą o podpowiedź.Otóż jestem w trakcie prac instalacji C.O. Hydraulik, którego zatrudniłem do budowy instalacji powiedział mi, że wykona podłączenie grzejników (13 szt) w taki sposób,że każdy będzie zasilony osobnym obwodem (rura pex 16 w otulinie) podłączonym do rozdzielacza w kotłowni.Rury pex firmy wavin, Rozdzielacz będzie wspomagany pompą, ogrzewanie na ekogroszek, powierzchnia domu ok 150m2. Argumentował to rozwiązanie mówiąc, że łączenie wspólnego obwodu pex w ziemi (od grzejnika do grzejnika) stwarza zagrożenie naprężeń termicznych złącz i może się kiedyś taka instalacja w podłodze rozszczelnić, dlatego sugeruje połączenia bezpośrednie. Tutaj sedno sprawy..Czy straty ciepła na takich obwodach będą duże?Czy powinienem te rury położyć na styropianie? bo obecnie leżą na chudziaku i na nie dopiero chcę położyć folię i styropian. Ogólnie co o tym sądzicie? Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Edytowane 12 Września 2013 przez lanman Uściślenie zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.09.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Instalacja może być wykonana z rozdzielaczy do każdego grzejnika ale wtedy zapomnij o jakiejkolwiek grawitacji, chyba że rozdzielacz będzie niżej grzejników i podłączony do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanman 13.09.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Tak rozumiem, planuję dodatkowe zasilanie pomp i pieca poprzez UPS. Zastanawia mnie, czy będą straty ciepła w podłodze (zabieranie ciepła przez grunt). Inna sprawa.. czy gdy przykręcę jeden grzejnik to czy w innych nie zmieni się przepływ wody,, Może to niepotrzebne stresy.. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 13.09.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Tak rozumiem, planuję dodatkowe zasilanie pomp i pieca poprzez UPS. Zastanawia mnie, czy będą straty ciepła w podłodze (zabieranie ciepła przez grunt). Inna sprawa.. czy gdy przykręcę jeden grzejnik to czy w innych nie zmieni się przepływ wody,, Może to niepotrzebne stresy.. Dzięki. Jak na jednym grzejniku skręcisz zawór, to wtedy pompa zareaguję zmniejszeniem obrotów, bo automatycznie potrzeba mniejszego strumienia wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Jak na jednym grzejniku skręcisz zawór, to wtedy pompa zareaguję zmniejszeniem obrotów, bo automatycznie potrzeba mniejszego strumienia wody taa, chyba że da zwykłą UP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanman 17.09.2013 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jak na jednym grzejniku skręcisz zawór, to wtedy pompa zareaguję zmniejszeniem obrotów, bo automatycznie potrzeba mniejszego strumienia wody Czy ta pompa która zmniejsza obroty ma jakiś sygnał, że zakręciłem zawór? Wiem, że normalna pompa ma 2 biegi ale przełącza się je ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.09.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 są dwa rodzaje pomp. takie z ręcznym przestawianiem biegów np http://www.lfp.com.pl/pl/pdf/katalog/POr.pdf i automatyczne np. http://www.lfp.com.pl/aktualnosci/dom_ogrod,experia-20110621. Te pierwsze to już chyba wychodzą z użycia. rury co powinny być albo porządnie zaizolowane termicznie i wtedy mogą leżeć na chudziaku lub powinny być ułożone w styropianie. Nigdy nie należy zostawiać nie zaizolowanych rur na chudziaku. Co złego w tym że zwiększy się przepływ przy zakręceniu jednego z grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 14.10.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 (edytowane) Podepnę się do tematu. Jakie rozdzielacze polecacie? Stalowe/mosiężne? Jacyś konkretni producenci? Patrzyłem na "Gorgiel" i "Ferro", ten drugi mosiężny jest niewiele droższy od pierwszego lecz stalowego-ale nie wiem jak się odnieść do producenta. Następna sprawa mam zamiar ogrzać chałupkę: Parter 95m2 + garaż 21m2 - podłogówka 3x80mb, 3x65mb, 1x26mb, 1x35mb, 1x50mb, grzejniki 1xgaraż 21m2, 1xsypialnia 12,2m2, 1xdrabinka i podłogówka z powrotu w łazience (5,8m2); Poddasze 88/121 (użytkowa/podłoga) 6xgrzejniki, 1xdrabinka i podłogówka z powrotu w łazience (7,4/13m2). Łącznie 10 grzejników i 9 obwodów podłogówki. Mam zamiar zabudować dwa rozdzielacze: -na grzejniki 10 obw. z nyplami (doradźcie jaki producent i materiał wykonania), -na podłogówkę zamiast gotowego zestawu np: KAN-therm 7709A-ROZDZIELACZ DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO NA PROFIL 1" Z UKŁADEM MIESZAJĄCYM I PRZEPŁYWOMIERZEM za 1720PLN", znajomy hydraulik mi podpowiedział aby kupić rozdzielacz 9 obwodowy z rotametrami i zaworami termostatycznymi (doradźcie jaki producent i materiał wykonania i do tego pompę i zawór trójdrożny za 1350PLN łącznie. Jak dobrać moc grzejników do pomieszczeń? Planowałem średnio 80W/m2-nie za dużo nie za mało?? Buda z porothermu P+W 24 i styropian 15cm lambda 040. Do tego na poddaszu mam 25cm wełny 039 (15+10). Widzę, że ten hydraulik stara się dbać o moją kieszeń bo wcześniejszy jego pomysł był z tym rozdzielaczem KAN-therm 7709A. Dodam do tego, że będę kupował kocioł gazowy kondensacyjny. P.S. Mam mało czasu jutro/pojutrze mam zamiar zacząć to składać do kupy Edytowane 14 Października 2013 przez Franzelot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts