nat.ka 12.09.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Obserwuję forum od dłuższego czasu i chyba przyszedł moment na wrzucenie projektu własnego mieszkania, które jest aktualnie w budowie Tym razem przewidziałam tylko jedną zmianę w projekcie - przesunęłam wejście do pokoju z aneksem kuchennym, tak aby ciąg zabudowy kuchennej mógł być jak najdłuższy i aby szafa w przedpokoju nie musiała być ustawiona bezpośrednio przy wejściu (nie wyobrażam sobie otwierania drzwi wejściowych i na "dzień dobry" witania boku szafy/ zabudowy). Ponadto do pokoju z aneksem kuchennym nie będę wstawiać drzwi, więc unikam kolizji Wstępnie zaplanowałam sobie pokój z aneksem - oczywiście tylko "gabarytowo", a nie szczegółowo, ale jakoś tak to widzę (jeśli macie jakie sugestie - będę niezmiernie wdzięczna). Główny kłopot mam teraz z łazienką - myślałam o rozwiązaniu z obecnego mieszkania - kabinie zbudowanej z dwóch paneli szklanych, z czego panel frontowy to skrzydło drzwiowe otwierane "na ścianę", i lustrze od kabiny do końca ściany (od wysokości, na której kończy się geberit w górę do zlicowania z wysokością płytek). Z pewnością na prawo od wejścia zostanie wstawiona pralka ładowana od góry. Ostatnio jednak zastanawiam się nad wanną, bo na jedno i drugie miejsca brak niestety (a nie chcę zrobić w łazience tłoku). Kwestia glazury jest aktualnie dyskutowana: 1. rozwiązanie zakłada wyłącznie biel (jak w obecnej łazience), 2. rozwiązanie to duże szare płytki z wstawką mozaiki w części wanny/ prysznica (?) i geberitu, 3. rozwiązanie to wstawki drewna z bielą lub szarością... Edytowane 12 Września 2013 przez nat.ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 12.09.2013 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 tak wymyśliłam z wejściem do pokoju z aneksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 12.09.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Wklej większy rzut bo nie widać wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 12.09.2013 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) na niebiesko zaznaczyłam wymiary zabudowy kuchennej, a na zielono wymiar przeznaczony pod narożnik Edytowane 12 Września 2013 przez nat.ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 12.09.2013 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 a tak mniej-więcej wygląda mój pomysł na pokój z aneksem (lodówka nie będzie zabudowana, a przerwa w szafkach górnych przy lodówce właśnie zostanie wypełniona), za lodówką przewidziałam miejsce na narożnik, a stół będzie bliżej zabudowy kuchennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 13.09.2013 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 żadnych sugestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 13.09.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Uporządkuj fronty w szafkach kuchennych - skoro to jedno pomieszczenie z pokojem dziennym, musisz trzymac rygor estetyczny/wizualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 13.09.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Uporządkuj fronty w szafkach kuchennych - skoro to jedno pomieszczenie z pokojem dziennym, musisz trzymac rygor estetyczny/wizualny fronty są jednakowe a poza tym to tylko "rysunek poglądowy" - na pewno będzie taka kolorystyka: białe fronty i drewniany blat, bo stół będzie okrągły i drewniany, a krzesła białe, ale raczej zabudowę kuchni wykona stolarz, a nie IKEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 13.09.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 (edytowane) Ale w jakim stylu będzie kuchnia? nowoczesna, czy stylizowana? Z reguły do otwartych kuchni na salon daje się zabudowaną lodówkę i zmywarkę. Chodzi o to, żeby zabudowa kuchenna zintegrowała się z 'zabudową" salonu i żeby kuchnia jak najmniej przypominała... kuchnię. Chyba, że dasz Smega Edytowane 13 Września 2013 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 13.09.2013 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 (edytowane) Ale w jakim stylu będzie kuchnia? nowoczesna, czy stylizowana? Z reguły do otwartych kuchni na salon daje się zabudowaną lodówkę i zmywarkę. Chodzi o to, żeby zabudowa kuchenna zintegrowała się z 'zabudową" salonu i żeby kuchnia jak najmniej przypominała... kuchnię. Chyba, że dasz Smega Juz po kolei Zabudowa kuchni będzie z pewnościa biała (fronty) + drewno (blat). Ściany jasnopopielate, listwy białe, podłoga dąb. lodówka jest z obecnego mieszkania - bez uchwytów i ze szczotkowanej (matowej) stali - nie będzie w zabudowie. Sprzęt (płyta+piekarnik) to rzeczywiście SMEG - oprócz okapu: FABER (też widoczny za wyjątkiem zmywarki) Narożnik, a właściwie zestaw sofy+długiej pufy - obecny po wymianie tapicerki na grafit (aktualnie jest jasnopopielaty). Krzesła również obecne białe IKEA Ingolf - klasyki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70103250/ myślę, że stół będzie okrągły drewniany w stylu IKEA Bjursta http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00116779/#/60182304 z tym, że kolor zgrany z blatami. Tak jak pisałam wyżej w programie IKEI "zamodelowałam" sobie tylko przestrzeń żeby sprawdzić czy przesunąć wejście czy nie. Meble prawdopodobnie jednak wykona stolarz na zamówienie Edytowane 13 Września 2013 przez nat.ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 13.09.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 (edytowane) piekarnik wstępnie wybrany: http://smeg.com.pl/smeg-seria-linea/302-smeg-sf106b-piekarnik-elektryczny-8017709175993.html okap również: http://smeg.com.pl/okapy-przyscienne-faber-okapy-kominowe-faber/2269-okap-faber-lithos-bk.html lampa: http://www.lightyears.dk/lamps/pendants/caravaggio-black.aspx lub http://www.agamartin.com/pl/p/Lampa-przemyslowa-L/1433 lub http://www.agamartin.com/pl/p/Lampa-fabryczna-HK-LIVING/1733 chcemy wyeksponować wyraźny kolor okapu i lampy i dlatego założyłam, że od strony wejścia przy okapie nie będzie górnych szafek (poza tym nie chciałabym, żeby górne szafki niemal wchodziły na wchodzącego do pokoju ) aktualnie mamy mieszkanie oszczędne w kolorach - bazą jest popiel, białe meble, podłogi i drewniane dodatki, i bardzo dobrze się w nim czujemy kolejne mieszkanie będzie z pewnością podobne z tym, że zamiast kamiennego blatu decydujemy się na "ocieplenie" pomieszczenia drewnianym wnętrza, w których czujemy się najlepiej są zbliżone do tych na zdjęciach: z tym, że blaty i ściana pomiędzy szafkami górnymi, a dolnymi byłyby wykonane z drewna Poza tym TV i związanych z tym szafek nie przewidujemy. Przy sofie niski, prostokątny drewniany stolik, ewentualnie jakiś regał na książki, ale niekoniecznie (wolimy wstawić go do któregoś pokoju zamiast zagracać ten). Najważniejsze - chcemy zachować "ciąg komunikacyjny" i przestrzeń na wprost od wejścia do wyjścia na ogród Edytowane 13 Września 2013 przez nat.ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nat.ka 15.09.2013 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 jakiś pomysł? inne ustawienie mebli kuchennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts