Arturo_D 28.12.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Przyszedł czas na bliższe zapoznanie z projektem domu elewacja Północna i Południowa elewacja Zachodnia i Wschodnia Parter Piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 07.01.2014 00:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Witajcie Jako ciekawostke polecam pierwszy z serii odcinek o tym jak w Kanadzie budują domy z bali cedrowych http://www.hgtv.ca/timberkings/video/season+1/truck+overboard/video.html?v=2427601925&p=1&s=dd#timberkings/video Podobno w Polsce ten link się nie otwiera więc polecam krótszą wersje która naświetla sprawe Pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Arturo_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 10.02.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witajcie Kochani. U mnie jak narazie cisza, PnB leniwie leżakuje sobie w urzędzie W między czasie ja podniecam się ''niekonwencjonalnymi'' (ostatnio) a ''ogólno-światowymi'' (od zarania dziejów) technologiami budownictwa i aż czułem potrzebe podzielenia się z wami budynkiem gliny i słomy który powstał w UK. Miłych przemyśleń, Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 06.03.2014 02:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witajcie W sumie troche niepokoleji bo dopiero teraz wstawiam kilka fotek z odwiertów i oznaczenia działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekoosada 09.03.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 A w jakim regionie Sudetów sie budujecie ? Być moze niedaleko naszej osady ? U nas kolega juz ma juz swój dom strawbale w połowie wybudowany, w tym sezonie bedą kładzione kostki słomy i glina. A nasz projekt jest w trakcie realizacji, zmian i mamy rózne rozterki podobne do Twoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 14.03.2014 01:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A w jakim regionie Sudetów sie budujecie ? Być moze niedaleko naszej osady ? U nas kolega juz ma juz swój dom strawbale w połowie wybudowany, w tym sezonie bedą kładzione kostki słomy i glina. A nasz projekt jest w trakcie realizacji, zmian i mamy rózne rozterki podobne do Twoich. Witam serdecznie i dziękuje za zainteresowanie Odwiedziłem waszą stronke, bardzo fajna, super zdjącia i informacje. Cieszy mnie że tematy bliższe narurze i technologie w sumie powstałe u nas (nie za oceanem) powracają w łaski. Moja chatka będzie w gminie Kamienna Góra więc dzieli nas jakieś 100km. w sumie obok A czy masz tutaj na ''muratorze'' Dziennik Budowy ? Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 14.03.2014 01:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Zgodnie z tym że w moje rzeczywistości wszystko dzieje się niepokoleji, domu jeszcze nie ma a drzwi już zrobiłem Deski brzozowe na zewnątrzną część drzwi podczas klejenia na deskach zrobiłem rame, nałożyłem termo-izolacje, okleiłem taśmą inżynierską aby zablokować penetracje wiatru wewnątrzną część wyłożyłem boazerią z czerwonego cedru zewnętrzna strona przygotowana do olejowania i zawiasów cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 14.03.2014 01:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) cd nastąpił drzwi od wewnątrz domu (bez klamki i zamków) strona od frontu domu (bez zamków) Drewno pokryłem olejem lnianym, do założenia mam jeszcze trzy zamki, ''judasza'' i koładke. W sumie drzwi ważą niecałe 50kg założyłem do nich stare łożyskowe zawiasy (bez obaw wytrzymają) teraz czas na RAME Edytowane 14 Marca 2014 przez Arturo_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 14.03.2014 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Drzwi fantastyczne! Jednak co porządna ręczna robota to widać od razu! Tylko musisz teraz pasujący do nich dom zbudować Całkiem hipotetycznie, za ile byś takie drzwi sprzedawał gdybyś robił ich więcej ale w tej samej technologii? Dziękuje. Dom będzie jak najbadrziej do nich pasował Cena zeleży od kosztów materiału, bo robocizna jest zawsze ta sama. Pisze o tym ponieważ nie zrobiłem tych drzwi na terenie Polski. Koszt będe mógł wyliczyć gdy przyjade do Polskie i jeżeli ktoś będzie zainteresowany to moge takie drzwi zrobić. Policz sam koszt dostępnych w Polsce materiałów (drzwi mają rozmiar 110x 210x 8 ) i zurzyłem na nie: - 2.5m/2 drzewa z brzozy - 2m/2 drzewa z czerownego cedru - okucia i klamki (najlepiej od kowala) - dwie deski sosnowe do wzmocnień w środku - płyta styropianu z ''ekranem'' - 4 zawiasy na łożyskach - 2 tuby kleju - około 200 śrub - 3 zamki - wizjer Cena pracy około 1000zł wraz z czymś czego wiliczyć się nie da czyli ''miłością'' do tworzonego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 17.03.2014 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Witajcie Z reguły tego nie robie, jednak tym razem gorąco zachęcam do wysłuchania audycji o ''zdrowym mieszkaniu'' Zycze obfitych przemyśleń Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 22.03.2014 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Oooooooo Matko, jakie piece http://kuznetsovstove.com/ru/vip-pechi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 23.03.2014 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Prosze bardzo, Litwini już posiadają certyfikaty na pasywne domy ze słomy. http://www.ecococon.lt/en/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.03.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Prosze bardzo, Litwini już posiadają certyfikaty na pasywne domy ze słomy. http://www.ecococon.lt/en/ Faktycznie mają. Przejrzałem jednak szczegóły i mam pewne wątpliwości. W dokumencie : http://www.ecococon.lt/pl/panele-slomiane/wlasciwosci-paneli-slomianych/przenikanie-ciepla-slomy-prasowanej/ jest określony współczynnik przenikania ciepła dla paneli. Na pierwszej stronie napisali, że panel o grubości 40cm osłonięty od wewnątrz gliną 3cm a od zewnątrz płytami STEICO gr. 6cm ma U=0,29*W/(m2*K). Zaś na 3 stronie wyliczają dla takiego samego panela U=0,122W/(m2*K). Z kolei w dokumencie http://www.ecococon.lt/pl/panele-slomiane/wlasciwosci-paneli-slomianych/wspolczynnik-przewodzenia-ciepla/ określono współczynnik przewodzenia ciepła samych bel słomy prasowanej na 0,054-0,059W/(m*K). Coś tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 27.03.2014 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Faktycznie mają. Przejrzałem jednak szczegóły i mam pewne wątpliwości. W dokumencie : http://www.ecococon.lt/pl/panele-slomiane/wlasciwosci-paneli-slomianych/przenikanie-ciepla-slomy-prasowanej/ jest określony współczynnik przenikania ciepła dla paneli. Na pierwszej stronie napisali, że panel o grubości 40cm osłonięty od wewnątrz gliną 3cm a od zewnątrz płytami STEICO gr. 6cm ma U=0,29*W/(m2*K). Zaś na 3 stronie wyliczają dla takiego samego panela U=0,122W/(m2*K). Z kolei w dokumencie http://www.ecococon.lt/pl/panele-slomiane/wlasciwosci-paneli-slomianych/wspolczynnik-przewodzenia-ciepla/ określono współczynnik przewodzenia ciepła samych bel słomy prasowanej na 0,054-0,059W/(m*K). Coś tu nie gra. Pawiem Ci nawet że nie wiem o co chodzi Przeglądam i przeglądam i widze różne przenikalności do różnych grubości i warstw ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 30.03.2014 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witajcie. Kochani z głębi serca polecam wam książke ponieważ nigdy nie jest za późno http://mamaziemia.pl/czlowiek-na-ziemi-artur-jan-milicki/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 25.05.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Pawiem Ci nawet że nie wiem o co chodzi Przeglądam i przeglądam i widze różne przenikalności do różnych grubości i warstw ściany. idąc za: http://www.baubiologie.at/wp/strohballenbau/zertifikate-und-studien/ austriackie badania słomy prasowanej: Europejska Aprobata Techniczna ETA-10/0032, ważna do 11.04.2015 Charakterystyka (translator): Zawartość wilgoci: <15% wag Gęstość 95-120 kg/m3 (gęstość nominalna: 105 kg/m3) Chłonność wody: max. 6,96 kg/m3 Opór przepływu: co najmniej 1,9 kPa s/m2 / 2,7 kPa s/m2 Przewodność cieplna: wartość nominalna = 0,046 W / m · K. Wartość projektu przewodność cieplna = 0,050 W / m · K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 28.11.2014 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Witajcie. TAK żyje (jakby się ktoś martwił) Marzec-Kwiecień ruszamy z tym ''koksem'' Teraz natomisat chciałbym was zaprosić do odsłuchania audycji na żywo w której Daniel Kowalczyk opowie o swoim samowystarczylnym domu z opon. dzisiaj (Piątek, 28.11) o 22.00 na http://ntns.info/ Pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2014 przez Arturo_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 02.03.2015 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam Polecam ciekawostke, wszystkim elektrykom Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 02.03.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dom ze słony i gliny był naszym wielkim marzeniem ale okazało się że nie mając doświadczenia, grupy znajomych chętnych do pomocy i czasu - dość mocno nierealnym a jego Budowa do tanich nie należy. Wersja alternatywna to drewniany a wnętrze i otoczenie domu maksymalnie upcyklingowe i taki plan realizujemy. Też chciałam zielony dach ale podobnie mamy mieć dwuspadowy - zrobię za to Zielona elewacje i ja maksymalnie 'zapiszcie zielskiem' Twojej budowie kibicuje i czekam z niecierpliwością na pierwsze efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo_D 02.03.2015 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dom ze słony i gliny był naszym wielkim marzeniem ale okazało się że nie mając doświadczenia, grupy znajomych chętnych do pomocy i czasu - dość mocno nierealnym a jego Budowa do tanich nie należy. Wersja alternatywna to drewniany a wnętrze i otoczenie domu maksymalnie upcyklingowe i taki plan realizujemy. Też chciałam zielony dach ale podobnie mamy mieć dwuspadowy - zrobię za to Zielona elewacje i ja maksymalnie 'zapiszcie zielskiem' Twojej budowie kibicuje i czekam z niecierpliwością na pierwsze efekty Witam. Dziękuje za kibicowanie Każdy dom budowany przy pomocy ''ekipy specjalistów'' jest kosztowny w przypadku gliny i słomy jest podobnie. Można kupić glinie koloryzowaną, specjalnie przygodowyną której ceny są bardzo wysokie a można kupić gline z ceglarni i cena mocno spada. Tak samo jest z słomą którą można pozyskać od rolników za niewielkie pieniądze a można zamówić ją u ekipy budowlanej wykonującaj dom i cena od razu skoczy w góre. W zależności od technologi można zamówić gotowe segmenty słomy ubitej w ramach drewnianych jednak takowe segmenty są kosztowne. Zdaje sobie sprawe iż nie wszyscy mogą lub chcą budować ''gospodarczo'' dla mnie innej opcji nie ma. No ale narazie to się moge mądrzyć na sucho :D W każdym bądź razie jeszcze ze dwa miesiące i ruszamy z fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts