Jacek-J129 12.09.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Dobry wieczór. Borykam się z problemem odnośnie instalacji elektrycznej, a właściwie przyłącza do domu jednorodzinnego. Zauważyłem że izolatory które znajdują się na wieszaku przy domu są mocno zniszczone, skruszone, popękane. Jednego nawet nie ma. Dom wybudowany został w 1978 roku i od tej pory podejrzewam nikt nic nie robił. Elektryk poinformował mnie o niebezpieczeństwie jakie na mnie czycha. Moje pytanie brzmi - kto jest odpowiedzialny za wymianę i konserwację "kielichów" izolatorów na wieszaku który znajduje się na budynku ?. Kto jest też odpowiedzialny za przewód przyłączeniowy który przebiega od słupa do posesji ?. Umowę mam od wieki wieków podpisaną z zakładem elektrycznym ENERGA OBRÓT S.A. Dodam że na mojej posesji (ogrodzie) stoi stacja transformatorowa od której biegnie owy przewód przyłączeniowy do posesji. Z tego co się orientuję jeżeli będę chciał wymienić na własną kieszeń przewód to jest to bardzo kosztowne. Skoro ENERGA korzysta z mojej posesji (transformator) to dlaczego mam im jeszcze płacić za wymianę przewodu a tym bardziej izolatorów ?. Jakie pismo wystosować do Zakładu aby zajęli się sprawą ?. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 12.09.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Wszystko zależy od granicy własności (miejsca dostarczania energii) w umowie z dostawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts