dzeki 12.09.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Poszukuję dobrego systemu regulacji strefowej najlepiej bezprzewodowy. Mam ogrzewanie grzejnikowe i podłogowe , piec gazowy. Interesuje mnie system ok.8 do 12 stref Proszę o poradę , informacje na temat ciekawych rozwiązań. Interesuje mnie dobra jakość Proszę o poważne odpowiedzi na temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzeki 13.09.2013 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Widzę że słabe zainteresowanie tematem , czy jeszcze mała wiedz na ten temat .Dużo informacji na zagranicznych forach ale wolałbym uzyskać trochę informacji o naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 13.09.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Jeżeli chcesz bezprzewodowe ogrzewanie działające strefowo to załóż sobie na każdy grzejnik elektroniczną głowicę termostatyczną. Będziesz mógł zaprogramować temperaturę, kalendarz tygodniowy, scenariusz dobowy + parę innych gadżetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzeki 17.09.2013 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jeżeli chcesz bezprzewodowe ogrzewanie działające strefowo to załóż sobie na każdy grzejnik elektroniczną głowicę termostatyczną. Będziesz mógł zaprogramować temperaturę, kalendarz tygodniowy, scenariusz dobowy + parę innych gadżetów. Dzięki ale nie oto chodzi , ja mam podłogówkę i grzejniki poza tym chcę mieć wpływ na prace pieca takie rozwiązanie może jest dobre dla małych mieszkań . Mam 12 grzejników , programować każdą głowicę to bez sensu. Interesuje mnie system który będzie miał możliwość sterowania centralnego grzejnikami i podłogówką oraz piecem no i bezprzewodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 17.09.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wejdź sobie na stronę Danfossa. Ta firma ma wszystko co tylko można wymyślić do sterowania ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.09.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dzięki ale nie oto chodzi , ja mam podłogówkę i grzejniki poza tym chcę mieć wpływ na prace pieca takie rozwiązanie może jest dobre dla małych mieszkań . Mam 12 grzejników , programować każdą głowicę to bez sensu. Interesuje mnie system który będzie miał możliwość sterowania centralnego grzejnikami i podłogówką oraz piecem no i bezprzewodowo. Nie uważasz, że twój pomysł jest lekko przekombinowany? Ale spoko jak masz pieniądze to możesz kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzeki 18.09.2013 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Nie uważasz, że twój pomysł jest lekko przekombinowany? Ale spoko jak masz pieniądze to możesz kombinować. Myślę że mój pomysł nie jest przekombinowany . Początkowo interesowałem się systemem inteligentny dom ale chociaż zależy mi bardzo na komforcie to koszty były za wysokie, jeśli chodzi o oszczędności przy takim systemie to bywa różnie. Zostałem tylko przy ogrzewaniu, czytałem dużo zachodnich publikacji i fora . Tendencje są jednoznaczne wszystko idzie w kierunku systemów regulacji strefowej, system dający największe oszczędności w eksploatacji no i bardzo wysoki komfort. Element inteligentnego domu ale za mniejsze pieniądze. Niestety w Polsce jeszcze słabo z informacją i wiedzą na ten temat a szkoda bo jest wart uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzeki 18.09.2013 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Wejdź sobie na stronę Danfossa. Ta firma ma wszystko co tylko można wymyślić do sterowania ogrzewaniem. Dzięki byłem na stronie Danfossa i znalazłem chyba coś co mogłoby mnie zainteresować ale poszperałem jeszcze w necie i znalazłem system Honeywella Evohome i pójdę chyba w tym kierunku ciekawszy system . Ale dzięki za poradę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.09.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Wszystko zależy od tego co potrzebujesz. Ja jestem przeciwny takiej idei i pewnie prawie 100% użytkowników pomp ciepła a w zasadzie użytkowników podłogówek. Zazwyczaj dąży się do jak najrówniejszego rozkładu temperatur w całym domu o ile jest cały użytkowany. Ja przechodząc z kuchni na korytarz a potem do pokoju tak mam ustawione termostaty na grzejnikach, że nie odczuwam różnic temperatur. Po prostu dom ma jedną temperaturę za wyjątkiem suszarni i 2 łazienek. Tam gdzie mam podłogówki to przepływy ustawiłem na rozdzielaczu. Raz i zapomniałem o tym i służy do dziś. Nie bardzo wiem ile chcesz mieć różnych obwodów, ale tyle będzie różnych sterowników, mieszaczy, automatyki ogólnie kosztów. Z czasem będzie to wszystko do wymiany więc tanio nie będzie. Ja bym mimo wszystko proponował ustawić sobie termostaty na grzejnikach i wyregulować przepływy podłogówki. Rozwiązanie proste i stare jak świat. Ale to mój punkt widzenia.Być może ty w jednym pokoju preferujesz 19*C a małżonka w drugim 23*C, ale to termostatami też da się osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.09.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 A i jeszcze jedno, które jest warte uwagi. Na podtrzymanie temperatury zużywa się mniej energii niż na wychłodzenie pomieszczenia i potem w razie potrzeby szybkie jego rozgrzanie. Dlaczego systemy systemy inteligentne są słabo u nas rozwinięte, bo to gadżet za duże pieniądze. Mnie osobiście nie rajcuje zapalanie światła w pokoju za pomocą tabletu czy też opuszczenie rolety. Nie jest problemem wstać i zapalić sobie pstrykiem żarówkę czy opuścić ręcznie roletę. A w zasadzie czuję się w pewnym sensie bezpieczniejszy - jak przyjdzie niespodziewana burza to nie będę robił w gacie, że jak piorun walnie to se nawet światła nie zapalę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 ... ...systemy inteligentne ..Mnie osobiście nie rajcuje zapalanie światła w pokoju za pomocą tabletu czy też opuszczenie rolety. ... akurat to co napisałeś nie ma nic wspólnego z systemem inteligencji czy automatyzacji budynku. Jest to niestety bajer który wciska się klientom w Polsce i to już na pierwszym spotkaniu z klientem (taka maniera Polskich wykonawców) - znam to z autopsji. Inteligentne sterowanie systemem grzewczym to zupełnie inny i bardziej złożony temat nawet od sterowników dedykowanych dostępnych na rynku takich jak przytaczany Honeywell Evohome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 29.09.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Dzięki byłem na stronie Danfossa i znalazłem chyba coś co mogłoby mnie zainteresować ale poszperałem jeszcze w necie i znalazłem system Honeywella Evohome i pójdę chyba w tym kierunku ciekawszy system . Ale dzięki za poradę . Uważam że jest to dobry kierunek, ja użytkuję już taki system Honeywella i jestem bardzo , bardzo zadowolony, mam podłogówkę , grzejniki i piec gazowy , cały budynek podzieliłem na 8 stref grzewczych. Jeśli chodzi o system grzewczy to była najlepsza decyzja no i faktycznie słabo z informacją na ten temat. Kryteria miałem bardzo podobne jak ty ale przede wszystkim chodziło mi o oszczędności a później komfort. Ja znalazłem firmę w Gdańsku która na dużą wiedzę na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 19.10.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Uważam że jest to dobry kierunek, ja użytkuję już taki system Honeywella i jestem bardzo , bardzo zadowolony, mam podłogówkę , grzejniki i piec gazowy , cały budynek podzieliłem na 8 stref grzewczych. Jeśli chodzi o system grzewczy to była najlepsza decyzja no i faktycznie słabo z informacją na ten temat. Kryteria miałem bardzo podobne jak ty ale przede wszystkim chodziło mi o oszczędności a później komfort. Ja znalazłem firmę w Gdańsku która na dużą wiedzę na ten temat Dzeki i jak zamontowałeś już jakoś system regulacji strefowej Jestem ciekawy jakie decyzje i jaki wybór. Jak nie to polecam moje rozwiązanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts