Mbober1 12.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Sprawa wygląda mniej więcej tak. Zeszłej zimy byłem podpięty do teścia przez przedłużenie istniejącej instalacji. System okazał się mało wydolny. A przeróbka całego ogrzewania to grubsza sprawa. Dlatego też mam następujący zamysł: Do kozy którą posiadam o mocy 10kw (zdjęcie poniżej) chcę wmontować wymiennik ciepła z karbowanej giętej rury, który będzie po przez pompę zasilał system zabezpieczony otwartym naczyniem w zbiorczym. Dodatkowo dodam że do systemu z kaloryferami na tym samym obiegu wpięty jest boiler 120l. Oczywiście po przerobieniu systemu odetnę się od teścia. Kominek Obecny system grzewczy. Zasilanie z końca obiegu teścia (z ostatniego kaloryfera). Do sytemu grzewczego wpięty jest też boiler 120l. Ponieważ mieszkanie jest z antresolą (obszar kreskowany na planie) całe ciepło ucieka do góry (coś jest nie tak z cyrkulacją). Zastanawiałem się czy nie wymusić cyrkulacji po przez jakiś wentylator. W związku z tym mam parę pytań: - jaką średnice rury użyć do wymiennika - czy zastosować układ zamknięty czy otwarty - jaką moc pompy zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts