Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usprawnienie istniejącej instalacji - dopięcie kominka do systemu

Mbober1

Recommended Posts

Sprawa wygląda mniej więcej tak. Zeszłej zimy byłem podpięty do teścia przez przedłużenie istniejącej instalacji. System okazał się mało wydolny. A przeróbka całego ogrzewania to grubsza sprawa. Dlatego też mam następujący zamysł: Do kozy którą posiadam o mocy 10kw (zdjęcie poniżej)

chcę wmontować wymiennik ciepła z karbowanej giętej rury, który będzie po przez pompę zasilał system zabezpieczony otwartym naczyniem w zbiorczym.

Dodatkowo dodam że do systemu z kaloryferami na tym samym obiegu wpięty jest boiler 120l. Oczywiście po przerobieniu systemu odetnę się od teścia.

Kominek

chambord_czerwony_l.jpg

Obecny system grzewczy. Zasilanie z końca obiegu teścia (z ostatniego kaloryfera). Do sytemu grzewczego wpięty jest też boiler 120l. Ponieważ mieszkanie jest z antresolą (obszar kreskowany na planie) całe ciepło ucieka do góry (coś jest nie tak z cyrkulacją). Zastanawiałem się czy nie wymusić cyrkulacji po przez jakiś wentylator.

image.jpg

W związku z tym mam parę pytań:

- jaką średnice rury użyć do wymiennika

- czy zastosować układ zamknięty czy otwarty

- jaką moc pompy zastosować