anna12345 12.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Interesują mnie duże drzwi tarasowe przesuwne. Czy takie duże szyby mają jakieś specjalne zabezpieczenia, żeby nie nagrzewały się latem zbyt mocno, a zimą nie wiało od nich chłodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Witam TAKIE znaczy jakie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.09.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Interesują mnie duże drzwi tarasowe przesuwne. Czy takie duże szyby mają jakieś specjalne zabezpieczenia, żeby nie nagrzewały się latem zbyt mocno, a zimą nie wiało od nich chłodem? wszystko jest kwestią ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro79 13.09.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 może ja się podłącze do pytania.drzwi tarasowe 5000x2350 - dwudzielne z jednym fixem, HSTwstępna wycena z pakietem szybowym 6-12-6-12-6okno od południa z 2m zadaszeniem jaki materiał ramy/system polecacie dla tej wielkości ? czy pakiet szybowy jest ok? na co jeszcze zwrócić uwagę - zalezy mi na bezproblemowej pracy drzwi i bezpieczeństwie ( szyba bezpieczna ??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Interesują mnie duże drzwi tarasowe przesuwne. Czy takie duże szyby mają jakieś specjalne zabezpieczenia, żeby nie nagrzewały się latem zbyt mocno, a zimą nie wiało od nich chłodem? A zdaje się że w podtekście jest nawiązanie do reklamy okonoplastu, ktory promuje swoje "inteligentne" szyby. W końcu i oni docenili "marketing techniczny" proponowany przez oknotest i zaczęli pokazywać cyferki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 14.09.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 ...ta tylko zapomnieli, że to broń obosieczna i tylko czekać aż ktoś będzie się chwalił, że ich szyby za to w większym stopniu nie pozwalają się przegrzewać pomieszczeniom w upalne i słoneczne dni których jest nieco więcej niż kilka słonecznych dni w zimie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 14.09.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 zgodnie z tabelkami, jakie znalazłem w sieci (http://www.uniglasspolska.pl/dokumenty/warunki/limity-wymiarowe/) to chyba już powinny być 8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro79 14.09.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 (edytowane) no właśnie nie wiem.. bo w sumie szyba będzie miała 2,5m szerokości minus ramiaki czyli niby 6mm ale jest na granicy - jeśli przyjmiemy że szerokość szyby mierzymy w poziomie ale czy tak musi być ? Edytowane 14 Września 2013 przez miro79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.09.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 W końcu i oni docenili "marketing techniczny" proponowany przez oknotest i zaczęli pokazywać cyferki. . Jak już ten "techniczny" trochę zaskoczył, to teraz przyjdzie pora na marketing... semantyczny. Pora kończyć z "ciepłym montażem", "likwidacją mostków cieplnych", "stosunkiem ceny do jakości", "ochroną przed przegrzewaniem" i tego typu pojęciami powszechnie stosowanymi, a nic nie znaczącymi:-). Czy takie duże szyby mają jakieś specjalne zabezpieczenia, żeby nie nagrzewały się latem zbyt mocno, a zimą nie wiało od nich chłodem? Wielkość szyby nie ma znaczenia, a poszukiwane przez Panią cechy definiowane są wartościami współczynnika przenikania ciepła Ug - "nie wianie chłodem" i "g" - ograniczenie ilości energii przedostającej się do wnętrza pomieszczenia przez szybę. W obu przypadkach im niższa wartość współczynników tym bardziej spełnione Pani oczekiwania. W obu przypadkach "0" jest nie do uzyskania:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.09.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 może ja się podłącze do pytania. drzwi tarasowe 5000x2350 - dwudzielne z jednym fixem, HST wstępna wycena z pakietem szybowym 6-12-6-12-6 okno od południa z 2m zadaszeniem jaki materiał ramy/system polecacie dla tej wielkości ? czy pakiet szybowy jest ok? na co jeszcze zwrócić uwagę - zalezy mi na bezproblemowej pracy drzwi i bezpieczeństwie ( szyba bezpieczna ??) Skrzydło będzie miało około szer. 2500 x wys. 2350 mm w związku z tym grubości szkła versus gabaryt są o`k. Sprawdź czy słońce świeci od 12 ej do 15 ej w miejscu HST. Jeśli TAK to sugeruję Ci użyć szkła selektywnego bo się zagotujesz w lecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna12345 18.09.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Dziękuję za odpowiedź. Ale Pana zadaniem na jakim poziomie powinna być wartość Ug 0,6 czy 0,9 żeby miało to sens ekonomiczny (takie wartości znalazłam w ofercie producentów ciepłych szyb zespolonych), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.09.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Proszę Pani - Ug szyby im niższy tym lepszy z powodu tego, że całkowity współczynnik Uw czyli całego okna polepsza się. Na skróty to ramy okien czy drzwi są zimniejsze niż szyby.Dodatkowo to okna czy drzwi są najzimniejsze w domu - taka technologia. Czyli okna i drzwi nie mają szans dorównać ciepłocie ściany, dachu czy podłogi.Reasumując to im cieplejsze okna i drzwi Pani kupi tym mniej straci Pani pieniędzy na ogrzewanie domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 19.09.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 hs 490/235 na 2 skrzydłach ma szybę o wadzę 209,9 kg wiem dokładnie bo dziś taki był montowany .masakra no ale efekt jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna12345 28.09.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 z projektu wynika, że wysokość drzwi przesuwnych to 2,8 m a łączna szerokość dwóch skrzydeł 6 m. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale ramy są drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna12345 28.09.2013 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Jeden z forumowiczów wspominał o potrzebie zastosowania szkła selektywnego. Czy przy przy wymiarach wys. 2,8 i szer. 6,0 warto zastosować takie szkło i o ile będzie ono droższe niż termoizolacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 30.09.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 nie wiem kto wam to wniesie ale powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna12345 30.09.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 ale chyba montaż należy do wykonawcy a nie do mnie?Ja pytałam o sensowność zastosowania szkła selektywnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.09.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 ale chyba montaż należy do wykonawcy a nie do mnie? Tak, do Wykonawcy. Twoje to tylko będą złotówki, bo chyba nie sądzisz że odbędzie się to gratis.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 02.10.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Dołączę się do wątku. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenia z oknami tarasowymi HKS (uchylno przesuwne) ze sterowaniem w klamce. Zastanawiam się czy nie zdecydować się na takie bo cena jest niższa od HST o 7 tys. a każdy budujący wie, że mieć 7 tys i nie mieć 7 tys to razem 14 tys.. Może ktoś wie gdzie można takowe zobaczyć w jakimś salonie sprzedaży - w grę wchodzi Szczecin i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 02.10.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 ale chyba montaż należy do wykonawcy a nie do mnie? Ja pytałam o sensowność zastosowania szkła selektywnego Myślę, że tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Po pierwsze ile trzeba dopłacić za takowe "selektywne" - może lepiej zainwestować w pakiet trzyszybowy - zimą cieplej latem chłodniej. Po drugie czy one naprawdę są selektywne czy tylko w reklamie. Po trzecie z tego co mi wiadomo stosuje się je raczej w budownictwie wielkopowierzchniowym - tam przeszklenia to kilkaset m.kw. więc może i jest sens. Ale żeby nie było - to tylko moje przemyślenia więc proszę mnie nie skazać na ostracyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts