Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesuwne drzwi tarasowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może ja się podłącze do pytania.

drzwi tarasowe 5000x2350 - dwudzielne z jednym fixem, HST

wstępna wycena z pakietem szybowym 6-12-6-12-6

okno od południa z 2m zadaszeniem

jaki materiał ramy/system polecacie dla tej wielkości ? czy pakiet szybowy jest ok? na co jeszcze zwrócić uwagę - zalezy mi na bezproblemowej pracy drzwi i bezpieczeństwie ( szyba bezpieczna ??)

Interesują mnie duże drzwi tarasowe przesuwne. Czy takie duże szyby mają jakieś specjalne zabezpieczenia, żeby nie nagrzewały się latem zbyt mocno, a zimą nie wiało od nich chłodem?

A zdaje się że w podtekście jest nawiązanie do reklamy okonoplastu, ktory promuje swoje "inteligentne" szyby. W końcu i oni docenili "marketing techniczny" proponowany przez oknotest i zaczęli pokazywać cyferki.

W końcu i oni docenili "marketing techniczny" proponowany przez oknotest i zaczęli pokazywać cyferki.

:-). Jak już ten "techniczny" trochę zaskoczył, to teraz przyjdzie pora na marketing... semantyczny. Pora kończyć z "ciepłym montażem", "likwidacją mostków cieplnych", "stosunkiem ceny do jakości", "ochroną przed przegrzewaniem" i tego typu pojęciami powszechnie stosowanymi, a nic nie znaczącymi:-).

Czy takie duże szyby mają jakieś specjalne zabezpieczenia, żeby nie nagrzewały się latem zbyt mocno, a zimą nie wiało od nich chłodem?

Wielkość szyby nie ma znaczenia, a poszukiwane przez Panią cechy definiowane są wartościami współczynnika przenikania ciepła Ug - "nie wianie chłodem" i "g" - ograniczenie ilości energii przedostającej się do wnętrza pomieszczenia przez szybę. W obu przypadkach im niższa wartość współczynników tym bardziej spełnione Pani oczekiwania. W obu przypadkach "0" jest nie do uzyskania:-).

może ja się podłącze do pytania.

drzwi tarasowe 5000x2350 - dwudzielne z jednym fixem, HST

wstępna wycena z pakietem szybowym 6-12-6-12-6

okno od południa z 2m zadaszeniem

jaki materiał ramy/system polecacie dla tej wielkości ? czy pakiet szybowy jest ok? na co jeszcze zwrócić uwagę - zalezy mi na bezproblemowej pracy drzwi i bezpieczeństwie ( szyba bezpieczna ??)

Skrzydło będzie miało około szer. 2500 x wys. 2350 mm w związku z tym grubości szkła versus gabaryt są o`k.

Sprawdź czy słońce świeci od 12 ej do 15 ej w miejscu HST.

Jeśli TAK to sugeruję Ci użyć szkła selektywnego bo się zagotujesz w lecie :)

Proszę Pani - Ug szyby im niższy tym lepszy z powodu tego, że całkowity współczynnik Uw czyli całego okna polepsza się. Na skróty to ramy okien czy drzwi są zimniejsze niż szyby.

Dodatkowo to okna czy drzwi są najzimniejsze w domu - taka technologia. Czyli okna i drzwi nie mają szans dorównać ciepłocie ściany, dachu czy podłogi.

Reasumując to im cieplejsze okna i drzwi Pani kupi tym mniej straci Pani pieniędzy na ogrzewanie domu.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Dołączę się do wątku. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenia z oknami tarasowymi HKS (uchylno przesuwne) ze sterowaniem w klamce. Zastanawiam się czy nie zdecydować się na takie bo cena jest niższa od HST o 7 tys. a każdy budujący wie, że mieć 7 tys i nie mieć 7 tys to razem 14 tys.:yes:. Może ktoś wie gdzie można takowe zobaczyć w jakimś salonie sprzedaży - w grę wchodzi Szczecin i okolice.

ale chyba montaż należy do wykonawcy a nie do mnie?

Ja pytałam o sensowność zastosowania szkła selektywnego

Myślę, że tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Po pierwsze ile trzeba dopłacić za takowe "selektywne" - może lepiej zainwestować w pakiet trzyszybowy - zimą cieplej latem chłodniej. Po drugie czy one naprawdę są selektywne czy tylko w reklamie. Po trzecie z tego co mi wiadomo stosuje się je raczej w budownictwie wielkopowierzchniowym - tam przeszklenia to kilkaset m.kw. więc może i jest sens. Ale żeby nie było - to tylko moje przemyślenia więc proszę mnie nie skazać na ostracyzm :)