slaku 02.10.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 jak to montażu nie ma gratis? (otwiera szeroko oczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 02.10.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Dołączę się do wątku. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenia z oknami tarasowymi HKS (uchylno przesuwne) ze sterowaniem w klamce. Zastanawiam się czy nie zdecydować się na takie bo cena jest niższa od HST o 7 tys. a każdy budujący wie, że mieć 7 tys i nie mieć 7 tys to razem 14 tys.. Może ktoś wie gdzie można takowe zobaczyć w jakimś salonie sprzedaży - w grę wchodzi Szczecin i okolice. Dzisiaj się bawiłem HSem i HKS (niestety nie w Szczecinie) i różnica przy większym oknie (ok 3x2,2m) jest spora. HS tak się przyjemnie otwiera , HKS przy takim oknie (wkład 3-szybowy) jednak chodzi dość ciężko. Także najlepiej porównaj czy akceptujesz taką różnicę. Tyle, że z tego co się dowiedziałem to HS tez ma minusu, ten niski próg (alu) niestety jest znacznie zimniejszy niż w HKSie, ma co prawda od spodu uszczelnienie, ale w praktyce nie wiele to daje i podobno przy już ok -10C może się lekko oszronić. Łatwiej też podobno go wyważyć niż HKS. Także o ile to dwa minusy to prawda to jednak wolę się posiłować z tańszym HKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.10.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 A jaki masz wymiar tego okna? Każdy z nas uważa, że przesuwka ze wspomaganiem w klamce jest lepsza lub wręcz wskazana w stosunku do "zwykłej przesuwki", ale do HS`a jej ciągle daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 03.10.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A jaki masz wymiar tego okna? Każdy z nas uważa, że przesuwka ze wspomaganiem w klamce jest lepsza lub wręcz wskazana w stosunku do "zwykłej przesuwki", ale do HS`a jej ciągle daleko. Całe okno 2240 x2140 a część ruchoma 1120 x 2140 więc nie jest to jakieś wielkie. Wiem, że do HS-ów to im daleko ale ta cena jest masakryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 03.10.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Całe okno 2240 x2140 a część ruchoma 1120 x 2140 więc nie jest to jakieś wielkie. Wiem, że do HS-ów to im daleko ale ta cena jest masakryczna Jak dla mnie za wąsko by myśleć nad HS , PSK(uchylno-przesuwne) z automatem w klamce bo innej opcji bym nie brał pod uwagę i będziesz zadowolony. Przy takiej szerokości HS nie ma racji bytu ponieważ zrobisz sobie przejście jak w oknie balkonowym w bloku. Suwanka przy swojej konstrukcji wózków zapewnia większe światło przejścia a ten wymiar nawet przy 3 szybach spokojnie (oczywiście dobrej firmy) będzie śmigał. Osobiście doradzam rozmyślanie nad HSem przy szerokościach 240,250 + W Szczecinie byłem w tamtym tygodniu:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 03.10.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Jak dla mnie za wąsko by myśleć nad HS , PSK(uchylno-przesuwne) z automatem w klamce bo innej opcji bym nie brał pod uwagę i będziesz zadowolony. Przy takiej szerokości HS nie ma racji bytu ponieważ zrobisz sobie przejście jak w oknie balkonowym w bloku. Suwanka przy swojej konstrukcji wózków zapewnia większe światło przejścia a ten wymiar nawet przy 3 szybach spokojnie (oczywiście dobrej firmy) będzie śmigał. Osobiście doradzam rozmyślanie nad HSem przy szerokościach 240,250 + W Szczecinie byłem w tamtym tygodniu:P Też sobie tak myślę, ale żona chce "pomacać" zanim się zdecyduje a z kobietami to raczej nie należy dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 03.10.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 normalne że chce sprawdzić nikt nie kupuje kota w worku tylko pamiętać by była automat w klamce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 03.10.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Jak dla mnie za wąsko by myśleć nad HS , PSK(uchylno-przesuwne) z automatem w klamce bo innej opcji bym nie brał pod uwagę i będziesz zadowolony. Przy takiej szerokości HS nie ma racji bytu ponieważ zrobisz sobie przejście jak w oknie balkonowym w bloku. Suwanka przy swojej konstrukcji wózków zapewnia większe światło przejścia a ten wymiar nawet przy 3 szybach spokojnie (oczywiście dobrej firmy) będzie śmigał. Osobiście doradzam rozmyślanie nad HSem przy szerokościach 240,250 + W Szczecinie byłem w tamtym tygodniu:P Witek, a z tym przemarzaniem progu w HSie to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna12345 03.10.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 No a czy drzwi przesuwne z pakietem, który ma 3 szyby przy wymiarach skrzydła 3,0 i wys. 2,8 m nie będę zbyt ciężkie, w tym sensie że ich obsługa za pomocą klamki będzie wymagała dużo zbyt siły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 03.10.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witek, a z tym przemarzaniem progu w HSie to prawda ?fałsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.10.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 fałsz Nie byłbym tak jednoznaczny w tym twierdzeniu. Powiem tak: raczej mit, ale są sytuacje/progi gdzie może być to nie najlepiej rozwiązane. Dlatego warto zobaczyć takiego konkretnego HS`a przed zkupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 04.10.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Nie byłbym tak jednoznaczny w tym twierdzeniu. Powiem tak: raczej mit, ale są sytuacje/progi gdzie może być to nie najlepiej rozwiązane. Dlatego warto zobaczyć takiego konkretnego HS`a przed zkupem. Dokładnie, może nie mam doświadczenia z różnymi progami, ale ten jeden co widziałem i trzymałem w ręku (przekrój oczywiście ) dawał sporo obawy w tej kwestii. Poprostu był to kawał alu ze styro pod spodem, także przy większych mrozach musiał się wychładzać na zewn i wewn. Sprzedawca mówił, że nie ma siły, żeby nie przemarzał, podobno dlatego w programach do kalkulacji nie ma podanego "U" dla HZ, można wpisać z palca jedynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 04.10.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 .... podobno dlatego w programach do kalkulacji nie ma podanego "U" dla HZ, można wpisać z palca jedynie.dziwne, mam ofertę na HSa fdzie jest wyliczone U, i dla HSa i dla okien, programowo. Poza tym widziałem na żywo HSa w Schuco, jest tam aluminium ale tez czarny, dość szeroki plastic który oddziela zewnętrzną część od wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.10.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Witek, a z tym przemarzaniem progu w HSie to prawda ? odpowiedzieli już koledzy wyżej ,tak jak z oknami można kupić bubel a można kupić porządne okno. Różnice w cenie skądinąd się biorą ... najlepiej zapytać o przekrój w dobrym salonie powinni taki mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.10.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 No a czy drzwi przesuwne z pakietem, który ma 3 szyby przy wymiarach skrzydła 3,0 i wys. 2,8 m nie będę zbyt ciężkie, w tym sensie że ich obsługa za pomocą klamki będzie wymagała dużo zbyt siły?[/quote takiego gabarytu nie robiłem bo wysokość strasznie duża ! trzeba się liczyć z tym że takie skrzydło należy najpierw ruszyć z miejsca a to przy dużych przeszkleniach może sprawiać trudność choć to tylko kwestia włożenia większej siły Nie wiem co masz na myśli mówiąc obsługa za pomocą klamki bo klamka w HS albo go podnosi albo opuszcza i już a całą prace wykonują wózki jezdne i Twoje mięśnie wprawiając skrzydło w ruch:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.10.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 dziwne, mam ofertę na HSa fdzie jest wyliczone U, i dla HSa i dla okien, programowo. Poza tym widziałem na żywo HSa w Schuco, jest tam aluminium ale tez czarny, dość szeroki plastic który oddziela zewnętrzną część od wewnętrznej. zapewne był to HS ct 70 nowy HS si82 ma jeszcze lepsze rozwiązanie progu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 08.10.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Tak wygląda próg HST w przypadku Veki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna12345 13.10.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 W internecie wyczytałam, że przeszklenie termoizolacyjne dwu i trzyszybowe zabezpiecza przed ucieczką ciepła, ale jednocześnie wpuszcza dużo promieniowania słonecznego co jest korzystne zimą, ale wadą latem. A chronić ma przed tym właśnie szkło selektywne. Czy dobrze to rozumiem? A czy ktoś wie ile procentowo takie przeszklenie będzie droższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik126 19.10.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Pakiet trzyszybowy w tarasowych drzwiach sosnowych może zapewnić wspołczynnik przenikania ciepła Uw=0,9, ale jeśli nie zostana zastosowane szyby selektywne może spowodować przegrzewanie się pomieszczeń w upalne dni w lecie. Niestety wada szyb selektywnych jest ich wysoka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 19.10.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Mam info od jednego ze sprzedawców, że ma promocje 29 zł za 1mkw szyby i tak naprawdę to już nie jest jakaś horrendalna kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts