Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesuwne drzwi tarasowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dołączę się do wątku. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenia z oknami tarasowymi HKS (uchylno przesuwne) ze sterowaniem w klamce. Zastanawiam się czy nie zdecydować się na takie bo cena jest niższa od HST o 7 tys. a każdy budujący wie, że mieć 7 tys i nie mieć 7 tys to razem 14 tys.:yes:. Może ktoś wie gdzie można takowe zobaczyć w jakimś salonie sprzedaży - w grę wchodzi Szczecin i okolice.

Dzisiaj się bawiłem HSem i HKS (niestety nie w Szczecinie) i różnica przy większym oknie (ok 3x2,2m) jest spora. HS tak się przyjemnie otwiera :), HKS przy takim oknie (wkład 3-szybowy) jednak chodzi dość ciężko. Także najlepiej porównaj czy akceptujesz taką różnicę.

Tyle, że z tego co się dowiedziałem to HS tez ma minusu, ten niski próg (alu) niestety jest znacznie zimniejszy niż w HKSie, ma co prawda od spodu uszczelnienie, ale w praktyce nie wiele to daje i podobno przy już ok -10C może się lekko oszronić. Łatwiej też podobno go wyważyć niż HKS.

Także o ile to dwa minusy to prawda to jednak wolę się posiłować z tańszym HKS :cool:

A jaki masz wymiar tego okna?

Każdy z nas uważa, że przesuwka ze wspomaganiem w klamce jest lepsza lub wręcz wskazana w stosunku do "zwykłej przesuwki", ale do HS`a jej ciągle daleko.

A jaki masz wymiar tego okna?

Każdy z nas uważa, że przesuwka ze wspomaganiem w klamce jest lepsza lub wręcz wskazana w stosunku do "zwykłej przesuwki", ale do HS`a jej ciągle daleko.

Całe okno 2240 x2140 a część ruchoma 1120 x 2140 więc nie jest to jakieś wielkie. Wiem, że do HS-ów to im daleko ale ta cena jest masakryczna :(

Całe okno 2240 x2140 a część ruchoma 1120 x 2140 więc nie jest to jakieś wielkie. Wiem, że do HS-ów to im daleko ale ta cena jest masakryczna :(

Jak dla mnie za wąsko by myśleć nad HS , PSK(uchylno-przesuwne) z automatem w klamce bo innej opcji bym nie brał pod uwagę i będziesz zadowolony.

Przy takiej szerokości HS nie ma racji bytu ponieważ zrobisz sobie przejście jak w oknie balkonowym w bloku.

Suwanka przy swojej konstrukcji wózków zapewnia większe światło przejścia a ten wymiar nawet przy 3 szybach spokojnie (oczywiście dobrej firmy) będzie śmigał.

Osobiście doradzam rozmyślanie nad HSem przy szerokościach 240,250 +

W Szczecinie byłem w tamtym tygodniu:P

Jak dla mnie za wąsko by myśleć nad HS , PSK(uchylno-przesuwne) z automatem w klamce bo innej opcji bym nie brał pod uwagę i będziesz zadowolony.

Przy takiej szerokości HS nie ma racji bytu ponieważ zrobisz sobie przejście jak w oknie balkonowym w bloku.

Suwanka przy swojej konstrukcji wózków zapewnia większe światło przejścia a ten wymiar nawet przy 3 szybach spokojnie (oczywiście dobrej firmy) będzie śmigał.

Też sobie tak myślę, ale żona chce "pomacać" zanim się zdecyduje a z kobietami to raczej nie należy dyskutować :mad:

Witek, a z tym przemarzaniem progu w HSie to prawda ?

fałsz

Nie byłbym tak jednoznaczny w tym twierdzeniu. Powiem tak: raczej mit, ale są sytuacje/progi gdzie może być to nie najlepiej rozwiązane. Dlatego warto zobaczyć takiego konkretnego HS`a przed zkupem.

Nie byłbym tak jednoznaczny w tym twierdzeniu. Powiem tak: raczej mit, ale są sytuacje/progi gdzie może być to nie najlepiej rozwiązane. Dlatego warto zobaczyć takiego konkretnego HS`a przed zkupem.

Dokładnie, może nie mam doświadczenia z różnymi progami, ale ten jeden co widziałem i trzymałem w ręku (przekrój oczywiście :rolleyes:) dawał sporo obawy w tej kwestii. Poprostu był to kawał alu ze styro pod spodem, także przy większych mrozach musiał się wychładzać na zewn i wewn. Sprzedawca mówił, że nie ma siły, żeby nie przemarzał, podobno dlatego w programach do kalkulacji nie ma podanego "U" dla HZ, można wpisać z palca jedynie.

.... podobno dlatego w programach do kalkulacji nie ma podanego "U" dla HZ, można wpisać z palca jedynie.
dziwne, mam ofertę na HSa fdzie jest wyliczone U, i dla HSa i dla okien, programowo.

Poza tym widziałem na żywo HSa w Schuco, jest tam aluminium ale tez czarny, dość szeroki plastic który oddziela zewnętrzną część od wewnętrznej.

Witek, a z tym przemarzaniem progu w HSie to prawda ?

odpowiedzieli już koledzy wyżej ,tak jak z oknami można kupić bubel a można kupić porządne okno.

Różnice w cenie skądinąd się biorą ... najlepiej zapytać o przekrój w dobrym salonie powinni taki mieć

No a czy drzwi przesuwne z pakietem, który ma 3 szyby przy wymiarach skrzydła 3,0 i wys. 2,8 m nie będę zbyt ciężkie, w tym sensie że ich obsługa za pomocą klamki będzie wymagała dużo zbyt siły?[/quote

takiego gabarytu nie robiłem bo wysokość strasznie duża ! trzeba się liczyć z tym że takie skrzydło należy najpierw ruszyć z miejsca a to przy dużych przeszkleniach może sprawiać trudność choć to tylko kwestia włożenia większej siły

Nie wiem co masz na myśli mówiąc obsługa za pomocą klamki bo klamka w HS albo go podnosi albo opuszcza i już a całą prace wykonują wózki jezdne i Twoje mięśnie wprawiając skrzydło w ruch:)

dziwne, mam ofertę na HSa fdzie jest wyliczone U, i dla HSa i dla okien, programowo.

Poza tym widziałem na żywo HSa w Schuco, jest tam aluminium ale tez czarny, dość szeroki plastic który oddziela zewnętrzną część od wewnętrznej.

zapewne był to HS ct 70 nowy HS si82 ma jeszcze lepsze rozwiązanie progu

W internecie wyczytałam, że przeszklenie termoizolacyjne dwu i trzyszybowe zabezpiecza przed ucieczką ciepła, ale jednocześnie wpuszcza dużo promieniowania słonecznego co jest korzystne zimą, ale wadą latem. A chronić ma przed tym właśnie szkło selektywne. Czy dobrze to rozumiem? A czy ktoś wie ile procentowo takie przeszklenie będzie droższe?

Pakiet trzyszybowy w tarasowych drzwiach sosnowych może zapewnić wspołczynnik przenikania ciepła Uw=0,9, ale jeśli nie zostana zastosowane szyby selektywne może spowodować przegrzewanie się pomieszczeń w upalne dni w lecie. Niestety wada szyb selektywnych jest ich wysoka cena.