Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Film: Jak się buduje dom szkieletowy?

Redakcja

Recommended Posts

• 4 months później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
W Łodzi od 2200 zł za m2.

http://www.domydrewniane-mileszczak.com.pl

Można również całą produkcje przenieść plac budowy do fabryki gdzie przeszkodą nie będzie pogoda a poszczególne elementy można bardzo dokładnie ze sobą połączyć w pozycji pionowej. Sam montaż na budowie trwa tylko trzy dni a dom ma wysokie parametry energooszczędne.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...

Witam.

W życiu wybudowałem z ojcem ponad 10 domów drewnianych typu szkieletowego (kanadyjskiego) aczkolwiek własnym systemem. Nigdy się nie zgodzę, że są to domy droższe od murowanych. Oczywiście jak ktoś chce wydać 300 tyś to wyda, jeżeli wymyśla się na każdym kroku to oczywiste.

Podam wam przykładowy mały dom 90m2 parterowy z tarasem bez kosztów działki i jej uzbrojenia, sam dom i jego wykończenie pod klucz kosztuje żeby nie skłamać 130 tyś doliczcie sobie robociznę ja policzyłbym 50 tyś. W dwie osoby znające się na rzeczy od zera w 3 miesiące bez żadnego problemu.

Zaznaczam, że nie mam żadnej firmy po prostu budowało się przy miejscowości turystycznej, ludzie sami przychodzili i chcieli :)

Dom o konstrukcji zewnętrznej i wewnętrznej, ściana w środku 25 cm wełny mineralnej, 30 cm wełny strop, blacho-dachówka, 15cm wełny w podłodze. Akurat ten dom bez rozprowadzenia centralnego, w 100% ten mały kominek ogrzewał wszystko + bojler 120l grzałka. Błąd, że taras nie jest na fundamencie akurat tutaj ale człowiek już wiedział w czym rzecz. Strych oczywiście nieużytkowy no chyba, żeby włożyć jakiś karton. Z zewnątrz można zrezygnować z drewna dać płytę wiórową na to wiatroizolację najcieńszy styropian dla efektu, tynkujemy i wygląda jak murowany. W środku zamiast drewna można zastosować płyty GK po wcześniejszym wzmocnieniu łączeń żeby można było powiesić szafki np w kuchni co jest jeszcze tańsze. W taki sposób można wybudować prawie każdy projekt ja osobiście skłaniałbym się ku parterowemu o zwartej bryle. I niech mi ktoś powie że mieszkanie jest tańsze niż dom. U mnie w mieście 160 tyś za 2- pokojowe mieszkanie od dewelopera to minimum a rynek wtórny też wygląda podobnie, nie zapominajmy o kwocie wykończenia mieszkania. Czy nie lepiej kupić działkę u mnie akurat ok. 50 tyś i wybudować taki domek - dom dla każdego. 148809603_7_644x461_sprzedam-nowy-wykonczony-dom-_rev001.jpg148809603_6_644x461_sprzedam-nowy-wykonczony-dom-_rev001.jpg3.jpg

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam:)

W przyszłym roku planujemy z żoną rozpoczać budowę naszego domu.

Zastanawiamy się nad domem szkieletowym i mam kilka pytań z tym związanych.

Czy ten szkielet jest robiony w fabryce a później jest składany na budowie?

Czy w małopolsce są takie miejsca gdzie robia takie domy?

Czy można taki dom złożyc samemu jeśli się ma o tym trochę pojęcia (systemem gospodarczym) czy lepiej żeby to była jakaś firma która się w tym specjalizuje?

Dzięki za pomoc:)

• 3 months później...