Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Film: Jak zbudować słup?

Recommended Posts

Słup - zdobi i dźwiga. Nie wolno go przesuwać, trzeba dobrze wykonać, bo jest elementem konstrukcyjnym. Byliśmy z kamerą na Waszych budowach.

Zobacz nasz film:

CAŁY SERIAL "Stan surowy bez błędów" TUTAJ!

tvtvtvtc.jpg

Edytowane przez Redakcja

• 3 months później...

Mam wrażenie że szanowna Redakcja kręcąc filmy instruktażowe powinna troszeczkę sie bardziej przyłożyć.

Zbrojenie słupa okrągłego zgodnie z PN to min 6 pretów, taki słup powinien mieć nie strzemiona a uzwojenie z pręta najcześciej 6mm w odległosciach sporo mniejszych niż pokazana na filmie. Jeżeli strzemiona to okrągłe i gęściej.

Łączenie pretów wystających ze stropu za mały zakład prętów,(za krótko wysawione) czy zaklad spełnia wymagania PN- idę o zakład że nie.

Na łączeniu prętów strzemiona zagęszcza sie o połowę odległosci - na filmie nie :-(

Dziękujemy za bardzo wnikliwe uwagi. Nasz serial nie uczy inwestora budować krok po kroku, lecz dopiero wprowadza go w temat. Szczegółowość, o której Pan pisze, jest materiałem na zupełnie inny film - instruktażowy właśnie. Jeszcze raz podziękowania za wpis.

• 1 year później...
Witam, mam problem ze zrobieniem filara przy projekcie Dom przy przyjaznej 5 z Galerii domów. Chodzi mi dokładnie o filarki które są umieszczone w wykuszu i na rogu. Czy aby te filarki nie powodują utraty ciepła czy są w środku widoczne , czy może zrezygnować z nich chociaż szkoda bo nadają ładny wygląd zewnętrzny. Co sądzicie o tych zabiegach ??

• 3 weeks później...

Szanowna Redakcjo.

Skoro robicie już takie fajne filmy, to co stoi na przeszkodzie, żeby pokazywane przykłady były zgodne ze sztuką, a nie tylko poglądowe. To pewnie tyle samo zachodu i ten sam koszt, a jednak robi różnicę.

Przecież jak inwestor na budowie zobaczy jak "fachowcy" robią tak jak na filmie, to nie przyjdzie mu do głowy że to jest źle. Gdyby jednak na filmie widział "że te pręty wystające to dłuższe były" to może chwyciłby za telefon i zadzwonił do kierownika, żeby się dopytać.

Ja wiem, że wasze filmy nie mogą być wykładnią w kontrolowaniu własnej budowy, jednak mogą czasem uświadomić błędy wykonawców. Jeśli nie, to poco je kręcicie.

• 3 months później...
Czy to legalne ????????????????? zatrzymajcie sobie film jak ten "expert" stoi na piewrszym pietrze i zbrojarz wiaze zbrojenie kolumny. Te prety do ktorych on mocuje sa zakrotkie , za mala wystaja ze stropu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kolumna do poprawki. Zbrojenie startowe na pierwszym pietrz za krotkie bo buraki zrobili stope za nisko Edytowane przez wanker

• 2 months później...