flisok 13.09.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Szukałem informacji nt. jakie parametry musi spełniać kotłownia na paliwo stałe (mam na myśli ekogroszek) i znalazłem, że m.in. są podane konkretne odległości kotła od ścian, czyli 0,7m z tyłu, 1m po bokach i 2m z przodu. Przeglądając projekty domów (z kotłownią na paliwo stałe) stwierdziłem, że prawie żaden nie spełnia tego wymogu.Po pierwsze kotły planowane są "w rogu". Ale nawet gdyby go umieścić na środku to nie będzie zachowanych minimalnych odległości. Np.Licząc że kocioł ma 0,5x0,5m ( wiem że aż tak małych nie ma) - to wychodzi, że pomieszczenie musi mieć min 3,2m x 3,5m czyli ponad 11m kw, a w projektach często mamy ok. 8m kw lub nawet mniejsze... Czy ktoś może wyjaśnić mi czy te zapisy dot. kotłowni, które znalazłem są już nieaktualne? Czy te projekty domów są niezgodne z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisok 18.09.2013 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Nikt nie wie???Czy może wybrałem nieodpowiedni wątek na tego typu pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maqaq 18.09.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Witam, wszystko zależy od mocy kotła. Dla kotłów o mocy powyżej 25kW jest tak jak napisałeś. Dla kotłów o mocy mniejszej wymagania określają tylko "Odległość przodu kotła od przegrody powinna być nie mniejsza niż 1 m." oraz dodatkowo iż należy zachować dostęp do wszystkich części wymagających obsługi i konserwacji. Przykładowo jeżeli wyczystka znajduję się za kotłem warto pamiętać że ktoś będzie musiał się tam zmieścić żeby te sadzę wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dnd 02.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam! Zostaw sobie również miejsce na ewentualne wyciągnięcie ślimaka z pieca, jakby się zaklinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 14.02.2017 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Szukałem informacji nt. jakie parametry musi spełniać kotłownia na paliwo stałe (mam na myśli ekogroszek) i znalazłem, że m.in. są podane konkretne odległości kotła od ścian, czyli 0,7m z tyłu, 1m po bokach i 2m z przodu. Przeglądając projekty domów (z kotłownią na paliwo stałe) stwierdziłem, że prawie żaden nie spełnia tego wymogu. Po pierwsze kotły planowane są "w rogu". Ale nawet gdyby go umieścić na środku to nie będzie zachowanych minimalnych odległości. Np.Licząc że kocioł ma 0,5x0,5m ( wiem że aż tak małych nie ma) - to wychodzi, że pomieszczenie musi mieć min 3,2m x 3,5m czyli ponad 11m kw, a w projektach często mamy ok. 8m kw lub nawet mniejsze... Czy ktoś może wyjaśnić mi czy te zapisy dot. kotłowni, które znalazłem są już nieaktualne? Czy te projekty domów są niezgodne z prawem? Bo to są przepisy które dotyczą kotłowni powyżej 25kw! Przez wiele portali powtarzanych że także dotyczą kotłowni od 10 do 25 co jest nieprawdą. Sorry za odkopanie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts