Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia - wymiary

Recommended Posts

Szukałem informacji nt. jakie parametry musi spełniać kotłownia na paliwo stałe (mam na myśli ekogroszek) i znalazłem, że m.in. są podane konkretne odległości kotła od ścian, czyli 0,7m z tyłu, 1m po bokach i 2m z przodu.

Przeglądając projekty domów (z kotłownią na paliwo stałe) stwierdziłem, że prawie żaden nie spełnia tego wymogu.

Po pierwsze kotły planowane są "w rogu". Ale nawet gdyby go umieścić na środku to nie będzie zachowanych minimalnych odległości.

Np.Licząc że kocioł ma 0,5x0,5m ( wiem że aż tak małych nie ma) - to wychodzi, że pomieszczenie musi mieć min 3,2m x 3,5m czyli ponad 11m kw, a w projektach często mamy ok. 8m kw lub nawet mniejsze...

Czy ktoś może wyjaśnić mi czy te zapisy dot. kotłowni, które znalazłem są już nieaktualne?

Czy te projekty domów są niezgodne z prawem?

Witam, wszystko zależy od mocy kotła. Dla kotłów o mocy powyżej 25kW jest tak jak napisałeś.

Dla kotłów o mocy mniejszej wymagania określają tylko "Odległość przodu kotła od przegrody powinna być nie mniejsza niż 1 m." oraz dodatkowo iż należy zachować dostęp do wszystkich części wymagających obsługi i konserwacji. Przykładowo jeżeli wyczystka znajduję się za kotłem warto pamiętać że ktoś będzie musiał się tam zmieścić żeby te sadzę wybrać.

• 2 weeks później...
  • 3 years później...
Szukałem informacji nt. jakie parametry musi spełniać kotłownia na paliwo stałe (mam na myśli ekogroszek) i znalazłem, że m.in. są podane konkretne odległości kotła od ścian, czyli 0,7m z tyłu, 1m po bokach i 2m z przodu.

Przeglądając projekty domów (z kotłownią na paliwo stałe) stwierdziłem, że prawie żaden nie spełnia tego wymogu.

Po pierwsze kotły planowane są "w rogu". Ale nawet gdyby go umieścić na środku to nie będzie zachowanych minimalnych odległości.

Np.Licząc że kocioł ma 0,5x0,5m ( wiem że aż tak małych nie ma) - to wychodzi, że pomieszczenie musi mieć min 3,2m x 3,5m czyli ponad 11m kw, a w projektach często mamy ok. 8m kw lub nawet mniejsze...

Czy ktoś może wyjaśnić mi czy te zapisy dot. kotłowni, które znalazłem są już nieaktualne?

Czy te projekty domów są niezgodne z prawem?

Bo to są przepisy które dotyczą kotłowni powyżej 25kw! Przez wiele portali powtarzanych że także dotyczą kotłowni od 10 do 25 co jest nieprawdą.

Sorry za odkopanie tematu :)