dr_au 13.09.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Pytanie głupie, ale o pewnym wymiarze praktycznym. Zamierzam założyć rolety do okien dachowych ze sterowaniem elektrycznym. Dom jest na etapie SSO, przed montażem okien dachowych. Pytanie jest następujące: czy rolety lepiej zakładać razem z oknami dachowymi, czy na etapie robienia instalacji elektrycznej. Z czego wynika wątpliwość: na razie nie mam prądu w domu i trudno jest nawet sprawdzić, czy rolety są prawidłowo zamontowane. Obawiam się sytuacji, w której po montażu i tak trzeba będzie robić poprawki, względnie ujawnią się z opóźnieniem jakieś uszkodzenia. Czy ktoś ma doświadczenia w tym zakresie? Jest jeszcze jeden argument przeciw - rolety na okna dachowe stosunkowo łatwo zdemontować, mogą być więc przedmiotem kradzieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.09.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 czy temat dalej Cie interesuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksandraMaj 18.10.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Szczerze mówiąc, jak nie masz prądu jeszcze to ja nie wiem czemu chcesz rolety sterowane elektrycznie... Ja mam zwykłe rolety dachowe, i montowali mi "fachowcy", którzy zdarli ze mnie kasę równiutko - dopiero po czasie zorientowałam się, że montaż rolet dachowych wcale nie jest "proszę pani trudny, wymagający doświadczenia, skomplikowany..." - bo tak mi mówili. A teraz jak zerkam np do sklepu wystroj-okien.pl czy innych takich porządniejszych z roletami, i widzę zakładkę "jak montować rolety dachowe" - krok po kroku, łącznie z ruchomymi slajdami czy jak to sie tam nazywa kiedy złapać wkrętarkę, kiedy docisnąć, jak założyć ościeżnicę itd... i jeszcze to rozumiem! ... to mnie szlag szczery trafia. No ale za niewiedzę płaci się frycowe... cóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.10.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Witam [quote name=AleksandraMaj No ale za niewiedzę płaci się frycowe... cóż[/quote] no to następnym razem pooglądaj może "chirurgów" i zacznij samodzielnie operować no może przesadziłem ale .... co mi tam nie lubię Adama Słodowego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.10.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Szczerze mówiąc, jak nie masz prądu jeszcze to ja nie wiem czemu chcesz rolety sterowane elektrycznie... Ja mam zwykłe rolety dachowe, i montowali mi "fachowcy", którzy zdarli ze mnie kasę równiutko - dopiero po czasie zorientowałam się, że montaż rolet dachowych wcale nie jest "proszę pani trudny, wymagający doświadczenia, skomplikowany..." - bo tak mi mówili. A teraz jak zerkam np do sklepu wystroj-okien.pl czy innych takich porządniejszych z roletami, i widzę zakładkę "jak montować rolety dachowe" - krok po kroku, łącznie z ruchomymi slajdami czy jak to sie tam nazywa kiedy złapać wkrętarkę, kiedy docisnąć, jak założyć ościeżnicę itd... i jeszcze to rozumiem! ... to mnie szlag szczery trafia. No ale za niewiedzę płaci się frycowe... cóż Ty myślałaś, że trzeba jakieś 2 letnie szkoły kończyć czy jak żeby te rolety zamontować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksandraMaj 19.10.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Charlie,No wiesz jak to jest, kobiecie można wiele wcisnąć jak się nie zna... a ja dopiero się wielu rzeczy uczę, więc mi wcisnęlicóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.10.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Charlie, No wiesz jak to jest, kobiecie można wiele wcisnąć jak się nie zna... a ja dopiero się wielu rzeczy uczę, więc mi wcisnęli cóż każdemu da się wcisnąć jak się nie zna - nie dyskryminuj się bo Cię Szczuka objedzie Moje doświadczenie mi zawsze podpowiada, że jak mam wydać na coś >400 PLN to serfuję po necie w poszukiwaniu info.. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksandraMaj 20.10.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Myślę, że Szczuki na tym forum się nijak nie uświadczy hihi No jak widzisz ja też - szukam rozwiązań, pomysłów, samoróbek, inaczej bym splajtowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitek713 10.09.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (edytowane) Możesz tak samo się zgłosić do jakiejś firmy która zajmuje się dobrymi roletami na codzień. Ale zawsze wyjdzie trochę drożej niż samemu coś wykombinujesz Edytowane 19 Czerwca 2015 przez finlandia link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 23.09.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Jaki efekt chciałaby Pani uzyskać montując rolety? Produkty są zróznicowane w zalezności od funkcji jakie mają spełniać, np. dekoracja lub zaciemnienie. Chętnie pomożemy w wyborze produktu i doradzimy w kwestii montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 25.09.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Podłącze się pod temat Dzisiaj rozpoczęła się u mnie zabudowa poddasza płytami GK i dostałem pytanie, co robimy z kablami przy oknach dachowych . Przypomniałem sobie ze elektryk podciągnął pod okna połaciowe zasilanie, które teraz wypadało by gdzie wyprowadzić, tylko pytanie gdzie. Okna mam Fakro, ich rolety są zarówno wew jak i zewn. Póki co nie wiem które są lepsze, więc będe chciał zostawić przewody w pod membraną, Czy to dobry pomysł ? Jak najlepiej zrobić podłączenie zasilania (wew /zewn / za GK, pod dachówka, itd) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 18.06.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Podłącze się pod temat Dzisiaj rozpoczęła się u mnie zabudowa poddasza płytami GK i dostałem pytanie, co robimy z kablami przy oknach dachowych . ? Witam, Zawsze warto doprowadzić okablowanie w okolice okna dachowego w momencie wykonywania zabudowy poddasza płytami. Koszt takiej operacji jest nieporównywalnie niższy jak potem za jakiś czas, już po wprowadzeniu się do domu zdamy sobie sprawę, że fajnie byłoby operować oknem lub roletą zdalnie. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 18.06.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam, Kwestia poprowadzenia okablowania zależy od kilku czynników. W pierwszej kolejności oczywiście od wersji dodatków (wewnętrzne czy zewnętrzne) następnie duże znaczenie ma też wersjia samego okna. W przypadku standardowych okien obsługiwanych ręcznie zasilanie do dodatków doprowadzamy zgodnie z poniższymi schematami: dodatki wewnętrzne: dodatki zewnętrzne: W przypadku okien z fabrycznie zamontowanym sysytemem sterowania elektrycznego np. FTP-V U3 Z-WAVE zasilania doprowadzamy tylko do okna, które jest już przystosowane do obsługi dodatków wewnętrznych i zewnętrznych sterowanych elektrycznie. Ewentualną alternatywą jest zastosowanie dodatków zewnętrznych zasilanych solarnie czyli rolety ARZ SOLAR i markizy AMZ SOLAR Pozdrawiam Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 19.06.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Z perspektywy czasu doprowadzenie zasilania to dobry pomysł, ale trzeba tego pilnować, robic jak najwięcej zdjęć i odpowiednio zabudowaću mnie powstał mały galimatias, bo ekipa od zabudowy wypuściła kabel od rolet zamiast od ośweitlenia na poddaszu. Potem to zmienili, robiąć dziure w GK. Następnie po instalacji rolety miałem problem ze znalezieniem przewodu od strony dachu (dachówka, membrana, 38cm wełny).Finalnie się udało, ale podobno niektóre okna mają firmowe przepusty do przeprowadzenia przewodów i warto je wykorzystać, aby nie dziurawić memebrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 22.06.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 .....niektóre okna mają firmowe przepusty do przeprowadzenia przewodów i warto je wykorzystać, aby nie dziurawić memebrany. Witam, Zgadza się - to właśnie wersja o której wcześniej wspomniałem czyli np. FTP-V U3 Z-WAVE Zasilanie doprowadzamy tylko do okna, które jest przystosowane do podłączenia dodatków zewnętrznych i wewnętrznych sterowanych elektrycznie. Całe okablowanie dodatków poprowadzone jest wewnątrz ościeżnicy okna. Pozostałe elementy jak np. siłownik schowane są pod blendą w dolnej części okna. Pozdrawiam Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 23.06.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) podobno niektóre okna mają firmowe przepusty do przeprowadzenia przewodów i warto je wykorzystać, aby nie dziurawić memebrany. Witaj sherif, Dokładnie tak, dlatego okna VELUX są fabrycznie przygotowane do podłączenia zasilania. Na załączonych przeze mnie we wcześniejszym wpisie schematach pokazane są miejsca, gdzie przeprowadzamy przewód zasialający przez okno. Wrzucam rysunek poglądowy, gdzie w oknie są fabryczne otwory na przewód poniżej. Warto zwrócić uwagę, że oprócz sterowania roletami na każdym oknie, to w obecnej ofercie każde okno obrotowe VELUX z górnym otwieraniem możemy sterować elektrycznie, nawet te z oferty standard czyli GZL. To naprawdę są rozwiązania na każdą kieszeń i zwiększające wygodę i komfort użytkowników. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts