Iskra 07.05.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Jak napisałam w tytule jestem absolutnie początkującą ogrodniczką za miesiąc wprowadzam się z mężem do nowego wybudowanego w tempie ekspresowym domku I mam problem podstawowy- działka 4,2 a- dom stoi posrodku działki- więc do zagospodarowania jest tzw obrzeże. I co ja mam z tym zrobić?? Jak posadzę trawę będzie klaustrofobicznie i zero intymności np. na tarasie. No i wypadałoby się oddzielic wizualnie od sąsiadów nie murem, tylko czymś zielonym. A poza tym lubię zielone bardzo i nie chcę samej trawy!!!!! Pomocy, co można zrobić na chustce do nosa, praktycznie Iskra Liczę na was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 07.05.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Jak napisałam w tytule jestem absolutnie początkującą ogrodniczką za miesiąc wprowadzam się z mężem do nowego wybudowanego w tempie ekspresowym domku I mam problem podstawowy- działka 4,2 a- dom stoi posrodku działki- więc do zagospodarowania jest tzw obrzeże. I co ja mam z tym zrobić?? Jak posadzę trawę będzie klaustrofobicznie i zero intymności np. na tarasie. No i wypadałoby się oddzielic wizualnie od sąsiadów nie murem, tylko czymś zielonym. A poza tym lubię zielone bardzo i nie chcę samej trawy!!!!! Pomocy, co można zrobić na chustce do nosa, praktycznie Iskra Liczę na was. Trawę to się sieje a jak tak lubisz zielone to może wyłóż dolarami ścieżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 07.05.2004 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 To może las tropikalny? Nic nie zastąpi zieloniutkiej trawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 08.05.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Droga Iskro stań na srodku działki, weź szkicownik i spróbuj sobie wyobrazić , czego nie chciała byś oglądać przez ogrodzenie a co byś chciała mieć w ogródku. Czasami wystarczy taki bodziec, by uswiadomić sobie,że z lewej strony coś nieszczególnie wygląda , trzeba zasłonić, może krzakami, może zywopłotem, roślinami ,które są miniaturkami..jest milion odmian i wersji. Tylko trzeba od czegoś zacząć. Ścieżki na trawniku same sie wydepczą, sama zobaczysz, które miejsca ogródka są "niezwiedzalne", dlatego tam można posadzić coś,co bedzie cieszyło oko z daleka. Jeden właściwy krok, pociągnie za sobą właściwe inne. Nie bój się, można zakupić roslinki, pobawić się nimi ustawiając je jak żołnierzyki..pooglądać ze wszystkich stron. A najlepiej.........podglądać przez inne ogrodzenia. Zanim powstanie Twój maluśki raj, popytaj po sklepach o rosliny tzw sztobrowe ( na długiej nodze np.krzak róży),gdzie pod takimi cudeńkami można jeszcze posadzić miniaturki innych odmian , tworzenie nawet małego ogródka jest rozłożone w czasie. Nie raz będziesz sama przesadzała, zmieniała kompozycje i układ roslin, zanim nie powiesz "teraz może być" Ale to za wiele, wiele lat. Witaj w klubie kopidołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 08.05.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Do małych ogrodów najlepsze są powojniki. Nie zajmują dużo miejsca, a mamy mnóstwo zieleni i kwiatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 09.05.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Chyba tylko niska roślinność, bo wysoka zabierze Ci światło i "zarośnie" cały dom. Są iglaczki miniaturowe różnej maści, krzewy różnego rodzaju a kwiatów całe mnóstwo. A od sąsiadów możesz odgrodzić się pergolami i puścić na nich bluszcz albo winogrono ale pamiętaj: wszelkie pnące blisko domu również zabierają światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskra 10.05.2004 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Dziękuje wszystkim a szczególnie ziabie- rzeczywiście tak chyba bedzie najlepiej- trzeba to sobie wyobrazić- a następny krok będzie w miare prosty i logiczny, czekam juz na tonę ziemi i sprzęt profesjonalnej ogrodniczki w ramach prezentu od męża. Ale w ziemi jest fajnie grzebać Iskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts