Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

absolutnie początkująca

Recommended Posts

Jak napisałam w tytule jestem absolutnie początkującą ogrodniczką :oops: za miesiąc wprowadzam się z mężem do nowego wybudowanego w tempie ekspresowym domku :D

I mam problem podstawowy- działka 4,2 a- dom stoi posrodku działki- więc do zagospodarowania jest tzw obrzeże. I co ja mam z tym zrobić?? Jak posadzę trawę będzie klaustrofobicznie i zero intymności np. na tarasie. No i wypadałoby się oddzielic wizualnie od sąsiadów nie murem, tylko czymś zielonym.

A poza tym lubię zielone bardzo i nie chcę samej trawy!!!!!

Pomocy, co można zrobić na chustce do nosa, praktycznie :cry:

Iskra

Liczę na was.

Jak napisałam w tytule jestem absolutnie początkującą ogrodniczką :oops: za miesiąc wprowadzam się z mężem do nowego wybudowanego w tempie ekspresowym domku :D

I mam problem podstawowy- działka 4,2 a- dom stoi posrodku działki- więc do zagospodarowania jest tzw obrzeże. I co ja mam z tym zrobić?? Jak posadzę trawę będzie klaustrofobicznie i zero intymności np. na tarasie. No i wypadałoby się oddzielic wizualnie od sąsiadów nie murem, tylko czymś zielonym.

A poza tym lubię zielone bardzo i nie chcę samej trawy!!!!!

Pomocy, co można zrobić na chustce do nosa, praktycznie :cry:

Iskra

Liczę na was.

Trawę to się sieje a jak tak lubisz zielone to może wyłóż dolarami ścieżki :lol: :lol: :lol: :lol:

Droga Iskro

stań na srodku działki, weź szkicownik i spróbuj sobie wyobrazić , czego nie chciała byś oglądać przez ogrodzenie a co byś chciała mieć w ogródku.

Czasami wystarczy taki bodziec, by uswiadomić sobie,że z lewej strony coś nieszczególnie wygląda , trzeba zasłonić, może krzakami, może zywopłotem, roślinami ,które są miniaturkami..jest milion odmian i wersji.

Tylko trzeba od czegoś zacząć.

Ścieżki na trawniku same sie wydepczą, sama zobaczysz, które miejsca ogródka są "niezwiedzalne", dlatego tam można posadzić coś,co bedzie cieszyło oko z daleka.

Jeden właściwy krok, pociągnie za sobą właściwe inne.

Nie bój się, można zakupić roslinki, pobawić się nimi ustawiając je jak żołnierzyki..pooglądać ze wszystkich stron.

A najlepiej.........podglądać przez inne ogrodzenia.

Zanim powstanie Twój maluśki raj, popytaj po sklepach o rosliny tzw sztobrowe ( na długiej nodze np.krzak róży),gdzie pod takimi cudeńkami można jeszcze posadzić miniaturki innych odmian , tworzenie nawet małego ogródka jest rozłożone w czasie.

Nie raz będziesz sama przesadzała, zmieniała kompozycje i układ roslin, zanim nie powiesz "teraz może być"

Ale to za wiele, wiele lat. :D

Witaj w klubie kopidołów :D :D

Chyba tylko niska roślinność, bo wysoka zabierze Ci światło i "zarośnie" cały dom. Są iglaczki miniaturowe różnej maści, krzewy różnego rodzaju a kwiatów całe mnóstwo. A od sąsiadów możesz odgrodzić się pergolami i puścić na nich bluszcz albo winogrono ale pamiętaj: wszelkie pnące blisko domu również zabierają światło.

Dziękuje wszystkim a szczególnie ziabie- rzeczywiście tak chyba bedzie najlepiej- trzeba to sobie wyobrazić- a następny krok będzie w miare prosty i logiczny, czekam juz na tonę ziemi i sprzęt profesjonalnej ogrodniczki w ramach prezentu od męża.

Ale w ziemi jest fajnie grzebać :-)

Iskra