Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak zapewnienia o przyłącze wody

Pager87

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Zakupiłem 6msc-y temu działkę pod budowę.

W chwili obecnej chciałem zająć się już powoli formalnościami związanymi z budową domu.

Z racji tego , iż nasza gmina nie posiada miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego - wystąpiłem z wnioskiem o wydanie warunków zabudowy. (oczywiście zostałem poinformowany, iż muszę jeszcze dołączyć zapewnienie od Zakładu Gospodarki Komunalnej o możliwości przyłączenia do sieci wodnej - kanalizacji nie posiadamy-własna oczyszczalnia ścieków)

I tu ZACZYNAJĄ SIĘ SCHODY.

Otóż wodociągi nie zaopiniują pozytywnie naszego wniosku. Pytanie jakie mi się nasuwa to: w jaki sposób sąsiad , który graniczy 7-10m m od nas posiada WODĘ zdatną do picia/higieny etc...) Na to kierownik ZGK: iż to było na szybko robione etc. , że oni teraz pewnie narzekają bo mają niskie ciśnienie itd. Dla mnie nonsens.

Do sieci mamy około 200m (kierownik został poinformowany, iż sami będziemy wykonywać przyłącze - oczywiście to co musi wykonać ZGK to wykona).

Powodem tego, iż chcemy sami wykonać przyłącze jest kwota jaką zażyczył sobie kierownik ZGK - około 70tys.

Aczkolwiek informację zwrotną otrzymałem j/w

Jak powinny wyglądać moje następne kroki w tej sprawie?

Edytowane przez Pager87

Zarowno nastepne, jak i wszytskie poprzednie kroki powinny "odbywac sie" na pismie.

Zloz do ZGK wniosek o wydanie warunkow przylaczenia do sieci wodociagowej i poczekaj co ci na pismie odpowiedza. Jesli opinia bedzie negatywna to wg mnie na podstawie tej decyzji architekt powinien naniesc na mapce studnie i tyle. Skonsultuj to w starostwie ale uwazam ze nie powinno byc problemu z PnB jesli tylko warunki z ZGK beda negatywne.

Oczywiście oprócz słów wniosek został złożony, a kierownik poinformował , iż negatywna odpowiedź przyjdzie listownie. Mnie jednak zastanawia inny fakt... skoro sąsiad ma podłączenie wodne to dlaczego inna osoba budująca się tuż obok nie może posiadać takiej możliwości.

Jeżeli zaś chodzi o studnie głębinową czy inną nie jestem jednak zwolennikiem. (wolałbym tradycyjny sposób na dostarczenie wody do domu)

P.s oczywiście w tym momencie jak otrzymam negatywną odpowiedź zostaną zaniechane wszystkie kroki , które przybliżyłyby do rozpoczęcia budowy?

A jeśli zostanie wykonana studnia (chociażby tylko po to by móc zacząć budowę?)- ma to jakiś większy sens?