Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sezon grzewczy 2013/2014

Pyxis

Recommended Posts

No i chyba "stalo sie". Zona zmusila mnie do recznego przestawienia pompy w tryb "ZIMA" (sic!) i lekkiego zagrzania podlogi. W domu co prawda wszedzie blisko 22*C, ale wichura i deszcz za oknem rozmiekczyly znacznie niewiescia psychike. :)

Podczas pomiaru temperatura DZ w okolicach 15*C a zasilanie 32*C. Zdziwilem sie co tak wysoko to zasilanie, bo tyle to w zimie w mrozy. Patrze na delte a tam ponad 6K. Okazuje sie, ze pompa pracuje przy takich parametrach ze sprawnoscia o 25% wieksza niz przy chlodnym zimowym DZ, wiec w podloge leci jakies 16kW (SPF zapewne w granicach 5). I jak tu sie "zmusisc" do odpalenia kominka, jak kWh ciepla dostarczonego w posadzke kosztuje teraz w okolicach 6gr? :)

Pompa pracowala 2,5h.

Czy ktos jeszcze rozpoczal nowy sezon? Czy moze to jeszcze trzeba zaliczac do zezonu "starego"?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie wczoraj, kocioł na propan przeszedł na tryb "ZIMA".

Średnia tygodniowa temperatura na zew. spadał poniżej progu.

Dodatkowo wentylacja wychłodziła troszkę w nocy dom, bo na zew. było w okolicach 8C.

Pracował może 2 godziny i potem cały dzień się nudził.

Pozdrawiam

GREGOR

12 września odpaliłem grzanie. W chałupie temperatura spadła poniżej 21 st.C i domownicy się zbuntowali. Tak wiec sezon rozpoczęliśmy 3 wcześniej niż w ubiegłym roku:mad:.

W podłogę idzie 23, a w drabinki w łazienkach 33 st C. Rano i wieczorem kocioł załącza się kilka razy. W ciągu dnia, jak u xmsg - spokój.

Ręczniki wysychają.

No to widac, nie jestem sam. Juz myslalem, ze moim dziewczynom sie w d..ach poprzewracalo i jako pierwszy zainauguruje naowy sezon ;) Wg moich nastaw jeszcze nie powinna sie zalaczyc (mam tez pogodowke), tylko algorytm samoczynnej zmiany trybu jest jakis lekko zakrecony. Nie moge go wyczuc. Moj sterownik mierzy srednia godzinowa i dobowa. Wiecej chyba nie pamieta.

Z tym zaliczanem, to sam juz nie wiem jak ustawic, bo w oprogramowaniu zadalem poczatek sezonu na 1 pazdziernika. W zeszlym roku z tego co odtworzylem, to oststniego wrzesnia pierwsze grzanie mialem. Szybko sie takie rzeczy zapomina.

Vld: Tak mocno sie "defrosci" juz teraz?

To nie jest z defrostów, to zwykła kondensacja z powietrza. Jak pompa chodzi, to woda leci nieprzerwanym ciurkiem.

Lodu jeszcze nie widziałem, choć przy 7C miałem parowanie -5C. Może delikatna skorupka na wpoł wodnista robiła się na rurkach cieczowych za rozdzielaczem cieczy. Myślę, że do lodu na chłodnicy temp powietrza musiała by być jeszcze ze 2C niższa. Poza tym jeszcze nie mam sterownika, więc niech jeszcze nie frości.

Edytowane przez Vld

Na razie mi nie przeszkadza, może i na ziemię lecieć. Chciałem tylko zobaczyć ile tego jest.

Na mrozy w planach będzie wąż podgrzewany do odprowadzenia wody z ryny. W sterowniku będzie wyjście zaprogramowane na kabel + ew mata grzewcza do tacy, gdyby były problemy z odpływem.

Na razie mi nie przeszkadza, może i na ziemię lecieć. Chciałem tylko zobaczyć ile tego jest.

Na mrozy w planach będzie wąż podgrzewany do odprowadzenia wody z ryny. .

Co chciałeś zobaczyć ,że jest woda w powietrzu????

Przecież to zależy od wilgotności powietrza .Im zimniej tym mniej wody w powietrzu może się pomieścić .A nie zawsze jest tak jak dzisiaj prawie 100%.

Co chciałeś zobaczyć ,że jest woda w powietrzu????

Przecież to zależy od wilgotności powietrza .Im zimniej tym mniej wody w powietrzu może się pomieścić .A nie zawsze jest tak jak dzisiaj prawie 100%.

Wygląda, to na złośliwość

ale odpowiem normalnie.

Chciałem zobaczyć ile będzie tej wody przy "prawie 100%" wilgotności, ale w odniesieniu do mocy.

Przyznasz chyba, że inaczej będzie przy 1 kW, a inaczej przy 10 KW chłodniczej

No i chyba "stalo sie". Zona zmusila mnie do recznego przestawienia pompy w tryb "ZIMA" (sic!) i lekkiego zagrzania podlogi. W domu co prawda wszedzie blisko 22*C, ale wichura i deszcz za oknem rozmiekczyly znacznie niewiescia psychike. :)

U mnie w poniedziałek poszło z resztek z grzania CWU węglowym, w czwartek to samo.

Dziś to na kaloryfery od 2 godzinek, w piecu aktualnie wygasa. Dom ma 40 lat, nie ma pompy, strop w 1/3 nieocieplony i takie tam.

Dzisiaj znowu zalaczenie w nocy. Pomylilem sie jednak w pierwszym poscie co do dlugosci cyklu grzania CO. Praca trwala nie 2,5h a jedynie 1,5h. Zarowno wczoraj jak i dzisiaj. Nastukala za wrzesien poki co na liczniku kwote 3 zl. ;) Po prognozie pogody jednak widze, ze sezon grzewczy chyba faktycznie sie zaczal i nie jest to tylko kilkudniowa "fanaberia" na dogrzewanie.

Podlogowka na takim dogrzaniu daje bardzo ciekawy efekt. Temperatura w domu praktycznie sie nie zmienila (+0,3*C w gore) ale komfort cieplny sie bardzo poprawil. Chyba ten korzystny rozklad temperatur "w pionie" to sprawia. W zeszlym roku tego nie bylo okazji zaobserwowac, bo wczesna fascynacja kominkiem burzyla rownowage termiczna domu w okresie pierwszych chlodow. ;)

My w zasadzie "grzejemy" cały rok, bo nic nie przestawialiśmy w sezonie letnim na samej PC (w domu cały czas 22-23) ale już od kliku dobrych dni słychać jak się załączała sprężarka, więc sezon jest.

Chcemy od października sprawnie monitorować zużycie prądu (z podziałem godzinowym) dla PC i wszytskiego co w niej. Obecnie mamy podlicznik analogowy - taką starą busolę ale o ile można z niej odczytać dane jak się podejdzie, to w zasadzie nic więcej. Chcemy założyć jakiś elektroniczny licznik, który będzie również zbierał zużycie godzinowa i dawał możliwość odczytywania tych wartości po podłączeniu do niego komputera - macie takie rozwiązania u siebie?

Chcemy założyć jakiś elektroniczny licznik, który będzie również zbierał zużycie godzinowa i dawał możliwość odczytywania tych wartości po podłączeniu do niego komputera - macie takie rozwiązania u siebie?

Tak mamy i kiedyś opisywaliśmy jak to zostało zrobione. Np. mój krótki opis:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207101-Pompa-ciep%C5%82a-na-%C5%BCywo&p=5683318&viewfull=1#post5683318

U mnie za oknem wczoraj o 22 było 17,5st.C a w domu 23,1 dzisiaj o 7 na zewnątrz 14,5 a w domu 22,5 także narazie nie zamierzam rozpoczynać sezonu grzewczego :)

u mnie nadal 24*C ale mur 25 z najgestrzej silki robi swoje :D

całej reszcie współczuje z całego serca ... ile by Was te kWh nie kosztowały ... zawsze to X zł mniej w kieszeni ....

ja może zacznę sezon za miesiąc .... - oczywiście pochwalę się ...