Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc awaria pieca...

makris17

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc, posiadam piec Klimosz lIng duo 25 i pękła część znajdująca się przy ślimaku, przy zawleczce, co powoduje że ślimak się nie obraca...piec używamy 4 lata na pracy ciągłej paliwo to pelet. Serwis zaleca wymianę ślimaka całego koszt ok 2tys. złotych- koszmar. Chciałabym zapytać czy możliwe jest inny rodzaj zaprawy, nie wiem dospawanie czegoć, wytoczenie nowego pierścienia...no nie wiem, może ktoś miał podobny przypadek. Załączam fotki:)Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi

DSC_0214.jpg

DSC_0213.jpg

Pękła Ci tuleja reduktora, tak się zdarza jak ktoś postanowi wzmocnić zanadto często zrywaną zawleczkę zamiast wyeliminować przyczynę zrywania. Wymiana całego podajnika nie jest zapewne konieczna, powinien starczyć reduktor, powinno się zamknąć w 6 stówkach. Ale trzeba sprawdzić stan ślimaka i rury. W moich okolicach jest fachowiec, który dorabia te tuleje stalowe zamiast żeliwnych, dla kilku ludzi robił i bangla już po kilka lat, ostatnio słyszałem że bierze 250 PLN. Dostarcza się mu reduktor i za 2 - 3 dni odbiera zrobiony. Pewnie i koło Ciebie gdzieś ktoś taki się znajdzie, jak chcesz po taniości zrobić.

Znaleźć tokarza i dostarczyć mu tuleję z odłamanymi kawałkami aby wiedział jaka jest długość tulei. Możesz sobie sam pomóc jak rozbierzesz ten reduktor, o ile masz takie narzędzia i trochę się bawisz w mechanika. Nie jest to takie trudne. Będzie szybciej i taniej.

Swoją drogą to sam się chyba prosiłeś o coś takiego skoro tam jest wywiercone tyle otworów, to osłabiło tuleję.

Najpierw zidentyfikuj producenta reduktora i zorientuj się, ile kosztuje nowy i czy przypadkiem nie sprzedają części zamiennych. Chociaż akurat wątpię, żeby ten element występował jako wymienny, jeszcze się nie spotkałem. No ale spróbować ie zawadzi.

Serwis Klimosza podał że tą część mają z Bułgarii...jakby Polak nie potrafił;)