Adiiik7 14.09.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Witam. Przymierzam się do remontu poddasza. Jednakże, napotkałem się z pewnym problemem. Na samym początku pokażę jak wygląda sytuacja : I niestety, ale nie wiem w jaki sposób zbudować podłogę na legarach, aby zrównała się z belkami, które to są integralną częścią konstrukcji dachu. Dodam, iż od podłogi do końca takowej belki jest 20cm, a więc nie mało. Czy można podłożyć czymś legar na około 5-6cm? Czy macie może jakieś inne pomysły w jaki sposób rozwiązać ten problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiiik7 15.09.2013 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Znalazłem w internecie coś takiego : Czy takowa metoda może zostać zastosowana również i w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.09.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 jesli strop jest mocny to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiiik7 15.09.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Właśnie strop nie zalicza się do najmocniejszych. Dlatego też zastosowałbym lekkie gazobetony, które były by swego rodzaju podwyższeniem dla legarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.09.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 pare bloczkow niewiele zmienia obciążenie od podłogi, jak cała podłoga będzie za ciezka to będzie trzeba oprzec ją na ścianach, wykuć dziury i osadzić nowe belki, wyjdzie strop nad stropem... o ile da się tak zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiiik7 16.09.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Niestety, ale musze kombinować w taki sposób, aby zrównać w późniejszym czasie podłogę z belkami konstrukcji dachu, które to są na podłodze. Chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł, w jaki to sposób "podnieść" legary o jakieś 14cm, aby w późniejszym czasie móc je zrównać z tymi belami dachowymi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 30.04.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Trochę się podepnę pod temat. Ja też mam ten sam problem, muszę ocieplić betonową posadzkę na strychu wełną miedzy legary. Mam dechy grubości 7 cm z nich natnę legary tylko ze będę musiał je podnieść ok. 8 - 10 cm. I tez nie wiem na czym legary postawić aby były podniesione. Przychodzi mi do głowy kilka pomysłów albo dać jakieś drewniane kliny co 0,5m a legary przewiercić i zamocować na kotwy do posadzki. Przyszedł mi tez pomysł aby może naciąć legary na wymiar 7x8 i po dwa skręcić je razem wkrętami. Aby osiągnąć grubość ocieplenia 30 cm myślałem aby legary zrobić z dwóch warstw które będą się krzyżować każda warstwa po 15 cm. Pozwoliło by mi to na szczelniejsze ułożenie wełny w dwóch warstwach krzyżujących się.Inne rozwiązania podniesienia legarów widziałem w necie przy pomocy specjalnych systemów poziomowania. http://static.istore.pl/istore/17173/photos/original/24407989.jpghttp://www.buzon.com.pl/grafika/porady/praca/legary/4.jpg Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez pionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts